Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulky v XHTML. Tabulka pro vytvoření tabulky používáme element table pro vytvoření tabulky používáme element table uvnitř elementu table se mohou vyskytovat.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Tvorba www stránok.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technická mechanika – Čepové tření
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Technická mechanika – Skládání sil 2
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Tabulka v Excelu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Inf Bezpečný počítač.
Fyzika – Asynchronní elektromotor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
Inf Cykly ve vývojových diagramech
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Technická mechanika – diferenciál
Inf Princip streamování videa a hudby
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Inf Prezentace informací
Tvorba webových stránek - tabulka
Fyzika – Zesilovač.
Inf Tabulkový procesor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Barevné ladění dokumentů
Informatika – Funkce KDYŽ
Číselné soustavy - Opakování
Inf Formáty grafických souborů
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Fyzika – Usměrňovače.
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_02_32_INOVACE_19

Základní užitečné tagy HTML Předmět: INF Ročník: 3. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Anotace: Žák se seznámí s tagy pro tvorbu tabulek a seznamů. Klíčová slova: <table>, <thead>, <tbody>, <th>, <tr>, <td> <ul>, <ol>, <li> Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Tabulky tabulka na webové stránce umožňuje vkládat do jejích buněk elementy, které jsou potom hezky uspořádané narozdíl od odstavců, které se vždy skládají pod sebe, si můžeme text v tabulce skládat úhledně vedle sebe krom textu mohou být v buňkách i obrázky a další elementy

Tabulky tabulka má podobnou strukturu, jako samotná HTML stránka začíná tagem <table> má hlavičku <thead> má tělo <tbody> každý tento tag je samozřejmě párový, takže se ukončuje příslušnými tagy s lomítkem, např. </table> tloušťku rámečku tabulky nastavíme atributem border, který je implicitně nastaven na 0, tedy vypnutý např. <table border="1">

Tabulky hlavičkou tabulky se myslí její první řádek, který popisuje, co znamenají hodnoty ve sloupcích hlavička lze i úplně vynechat existuje i tag <tfoot> umožňující nastavit patičku tabulky v těle tabulky jsou potom řádky odděleny tagy <tr>.../tr> v řádcích jsou jednotlivé buňky odděleny tagy <td>...</td> v hlavičce píšeme také <tr> ale místo <td> píšeme <th>

Příklad tabulky <table border="1"> <thead> <tr> <th>Značka</th> <th>Typ</th> <th>Motor</th> </tr> </thead> <tbody> <td><img src="images/škoda.jpg" alt=„Škoda"></td> <td>Superb</td> <td>2.5 TDI</td> . </tbody> </table>

Příklad tabulky

Tabulky sousední buňky v tabulce můžeme slučovat ke sloučení buněk v řádku slouží atribut colspan, který má hodnotu podle počtu buněk, které propojuje např. <td colspan="2">Škoda</td> obdobně lze pro sloupce použít atribut rowspan

Seznamy v HTML máme dva typy seznamů <ol> a <ul> <ol> ordered list = uspořádaný seznam neboli číslovaný seznam <ul> unordered list = neuspořádaný seznam seznam s odrážkami oba tagy jsou párové a obsahují položky seznamu oddělené párovým tagem <li> seznamy se často používají v navigačním menu na webové stránce

Příklad seznamu <h2>Co jsem se dnes naučil</h2> <ul> <li>Vytvářet tabulky</li> <li>Slučovat buňky</li> <li>Vytvořit uspořádaný seznam</li> </ul> <h2>Můj prioritní jídelníček</h2> <ol> <li>Špagety</li> <li>Smetanový sos</li> <li>Hamburger</li> <li>Cheese burger</li> <li>Brokolice</li> </ol>

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Teoretická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c2007. 102 s. ISBN 80-251-0761-2. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí z obsahu webu www.microsoft.office.com a vlastní tvorby v programu HTML-Kit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.