Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Advertisements

NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Nervová soustava.
NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) - stavba : - základem – neuron : Tělo Dendrity
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
CNS (Mícha a mozek). 1. Mícha Je uložena v páteřním kanálu v obratlech Sahá k bedernímu obratli Délka cm (síla malíčku) Navazuje na prodlouženou.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hra ke zopakování či procvičení učiva, nebo test k ověření znalostí Výrazy ‒ vyjádření neznámé ze vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Činnost nervové soustavy základní přehled.
Vítejte v Písmenkově seznamte se s písmenkem A, a Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NERVOVÁ SOUSTAVA KOMUNIKAČNÍ SÍŤ. FUNKCE NS 1. řídí činnost všech orgánů v těle 2. kontroluje organismus jako celek 3. umožňuje vnímat okolí a získávat.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nervová soustava Základem je nervová buňka = neuron.
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Nervová soustava vyšších obratlovců
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Soustava pohybová – SVALOVÁ
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tematický celek: LIDSKÉ TĚLO
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PÁTEŘNÍ MÍCHA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
Na každém snímku je jeden obrázek, který tam nepatří. Poznáš který?
Centrální nervová soustava (CNS)
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Vlastnosti látek − hustota
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
NERVOVÁ SOUSTAVA IV Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Skládání sil, rovnováha sil
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_28_01_stavba nervové soustavy.
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
ČTVERCOVÁ SÍŤ Autorem materiálu a všech jeho částí, není - li uvedeno jinak, je RNDr.Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem K, k
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. NERVOVÁ SOUSTAVA 8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Elena Sobotková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802 – 4785, financováného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

NERVOVÁ SOUSTAVA (NS) mozek a mícha Řídí činnost všech orgánů v těle. 1. CENTRÁLNÍ (ÚSTŘEDNÍ) NS: mozek a mícha 2. OBVODOVÁ NS Spojuje mozek a míchu se všemi částmi těla.

Základem nervové soustavy je nervová buňka. - NEURON DENDRITY − KRÁTKÉ VÝBĚŽKY TĚLO NEURONU ZAKONČENÍ NEURITU NEURIT − DLOUHÝ VÝBĚŽEK MYELINOVÁ POCHVA JÁDRO 13

NAKRESLÍME SI: JÁDRO TĚLO MYELINOVÁ POCHVA DENDRIT NEURIT RANVIERŮV ZÁŘEZ 11 ZAKONČENÍ NEURITU

TYPY SYNAPSÍ : 1. NEURIT – tělo 2. NEURIT – dendrity Neurony se spojují = ZÁPOJE − SYNAPSE TYPY SYNAPSÍ : 1. NEURIT – tělo 2. NEURIT – dendrity 3. NEURIT – neurit Propojením neuronů vznikají složité nervové dráhy. Po těchto drahách se šíří tzv. VZRUCHY (IMPULSY) (až 130 m/s).

REFLEX Je odpověď organismu na podněty např. prostřednictvím svalů, žláz apod. Základem reflexů je REFLEXNÍ OBLOUK. Dostředivé nervy (do míchy) Zápoj − synapse Místo podráždění − kůže mícha Spojovací nerv 5 sval Odstředivé nervy (z míchy)

1. VROZENÉ = NEPODMÍNĚNÉ – polykací, dýchací, míšní: typy reflexů: 1. VROZENÉ = NEPODMÍNĚNÉ – polykací, dýchací, míšní: člověk se s nimi rodí 2. NAUČENÉ = PODMÍNĚNÉ – vytváří se v průběhu života, jsou to naučené reakce na podmíněný podnět, při neopakování vyhasíná Zakladatel učení o reflexech je – Ivan Petrovič Pavlov.

CENTRÁLNÍ NERVOVÁ SOUSTAVA MOZEK 2. MÍCHA 9

M O Z E K obalují 3 mozkové pleny KŮŽE KOST 10 obalují 3 mozkové pleny mezi středním a vnitřním obalem je prostor, který je vyplněn – mozkomíšním mokem (chrání mozek před mechanickými nárazy a otřesy) z mozku vychází 12 párů mozkových (hlavových) nervů

ČÁSTI MOZKU 7

1. životně důležitá centra: 1. PRODLOUŽENÁ MÍCHA (navazuje na páteřní míchu) 1. životně důležitá centra: řízení dýchání činnost srdce tlak krve trávení, vylučování také zde centra reflexů: polykání, sání, slinění, zvracení, kašlání 4

2. MOZEČEK - zpracovává informace z rovnovážného ústrojí, pohybových center řídí rovnováhu a přesnost pohybů 8 !!! Činnost mozečku se snadno naruší alkoholem – opilý člověk má nepřesné (nekoordinované) pohyby.

3. STŘEDNÍ MOZEK je nejmenší oddíl mozku, je skrytý mezi mezimozkem a mostem jsou zde centra pro vjemy zrakové a sluchové vychází z něj nervy pro pohybovou souhru očí 14

4. MEZIMOZEK centra pro řízení teploty, bdění, spánku 1 2 centra pro řízení teploty, bdění, spánku koordinuje funkci útrobních orgánů a funkci pohlavních žláz je spojen se žlázou – podvěsek mozkový (hypofýza), řídí jeho činnost

Podvěsek mozkový − hypofýza

5. MOST spojuje střední mozek, mozeček a prodlouženou míchu podílí se na kontrole tvorby slin a slz

6. KONCOVÝ MOZEK je největší částí mozku TEMENNÍ LALOK ČELNÍ LALOK TÝLNÍ LALOK 6 SPÁNKOVÝ LALOK 3 je největší částí mozku je složen ze 2 polokoulí – hemisfér na povrchu je šedá hmota nervová, která je zbrázděna rýhami – mezi nimi mozkové závity uvnitř je bílá hmota nervová

Nakreslíme si: MOZKOVÉ LALOKY TEMENNÍ ČELNÍ TÝLNÍ SPÁNKOVÝ

Každá část mozkové kůry – různé funkce: Pohyb (temenní lalok) Kožní a svalová citlivost (temenní lalok) Ústředí řeči Zrak (týlní lalok) Myšlení (čelní lalok) Čich (spodní část čelního laloku) Sluch a rovnováha (spánkový lalok)

M Í C H A Z míchy vystupuje 31 párů MÍŠNÍCH NERVŮ. 12 nervový provazec (silný jako malík), dlouhá 40–50 cm uložena v páteřním kanálu vede od prodloužené míchy k 2. bedernímu obratli Z míchy vystupuje 31 párů MÍŠNÍCH NERVŮ.

MÍCHA: na povrchu – bílá hmota (vlákna neuronů) pod ní – šedá hmota (těla neuronů) Šedá hmota má tvar „H“: - zadní rohy – dostředivé dráhy: od čidel svalů, kůže, útrob - přední rohy – odstředivé dráhy: vzruchy do svalů

OBVODOVÉ NERVY motorické – řídí kosterní svalstvo - po nich vysílá CNS vzruchy motorické – řídí kosterní svalstvo autonomní (útrobní) – řídí vnitřní orgány 2 části: sympatikus a parasympatikus

ZDROJE OBRÁZKŮ: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-02-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: WAS A BEE. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thalamus.png> NEUROTIKER. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gehirn,_medial_-_beschriftet_lat.svg> WAS A BEE. <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Anatomy_and_physiology_of_animals_A_reflex_arc.jpg> YSANGKOK. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hemispheres.png> DOSTAL, Vojtěch. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EmbryonicBrain_CS.svg> LYNCH, Patrick J. <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brain_human_sagittal_section.svg> E RULEZ. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neuron0.jpg> ACTAM. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Derived_Neuron_schema_with_no_labels.svg> PATHO. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_brain_midsagittal_cut_description.JPG> Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2011-02-20]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Thalamus.jpg> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray728.png> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cerebellum_NIH.png> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meninges-en.svg> <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png>