CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika III
Slohové postupy.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Název projektu: Moderní škola
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
Gramatika Vypravování
POPIS OSOBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_11
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
POPIS teorie.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
VYPRAVOVÁNÍ.
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
POPIS.
CHARAKTERISTIKA znaky.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Větné členy PŘÍSUDEK.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Slohové postupy.
Mgr. Michal Oblouk. rozvíjející větný člen blíže určuje různé okolnosti dějů závisí na SLOVESE, PŘÍDAVNÉM JMÉNĚ nebo PŘÍSLOVCI ptáme se na něj různými.
Charakteristika Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Slohový útvar CHARAKTERISTIKA
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
TEORETICKÁ ČÁST VYPRAVOVÁNÍ. Vypravování – útvar slohového postupu vyprávěcího Využití  v umělecké literatuře – základ epických děl (povídek, románů,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis osoby a charakteristika Název sady:Funkční styly pro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Daniela Vlčková Název materiálu: VY_12_INOVACE_ Cj.8.Vc. 25_liceni Datum:
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
SLOHOVÉ POSTUPY a ÚTVARY
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – vystihuje vzhled, zevnějšek
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vy_32_INOVACE_77_Charakteristika
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Charakteristika.
Funkční styl odborný.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Rozvíjející větné členy
Název školy: Základní škola J. E
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
POPIS OSOBY A CHARAKTERISTIKA
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk

CHARAKTERISTIKA vystihuje povahu člověka (nebo více lidí), ale i zvířete, popř. věci druhy: PŘÍMÁ – vlastnosti charakterizované osoby vyjadřujeme přímo pomocí podstatných a přídavných jmen, např. Lucka je milá, přátelská holka. Mirek je domýšlivý. NEPŘÍMÁ – je přesvědčivější, využívají se rozmanitá slovesa, při charakteristice uvádíme příklady jednání, ze kterých vlastnosti nepřímo vyplývají, např. Nezkazil žádnou legraci. Práci udělá rychle, ale ne příliš kvalitně.

KOMPOZICE A JAZYK vhodný postup: seznámení – povaha – temperament - způsob jednání s lidmi - vztah k lidem – vztah k práci – nadání – schopnosti volba výstižných výrazů, zvláště hodnotících - převaha podstatných a přídavných jmen, několikanásobné větné členy, postupně rozvíjející přívlastky, přirovnání (vystižení vnějších znaků), rčení (vystižení povahových rysů)

OSNOVA Úvod – seznámení s charakterizovanou osobou, náš vztah k ní, stručný popis Povaha a vlastnosti - vztah k sobě Vztah k okolí – k lidem, k přírodě, k práci Zájmy a záliby - nadání a schopnosti Závěr – zobecnění, shrnutí, v čem je vzorem, co kritizujeme, doporučujeme

CHARAKTERISTIKA LITERÁRNÍ POSTAVY popisný slohový postup s prvky vypravování vystihuje povahové rysy i vzhled využívají se přídavná jména, slovesa a podstatná jména osnova: Seznámení s postavou Vlastní charakteristika Můj vztah k postavě, její zhodnocení