PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ iii. blok

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Péče o pracovníky.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Time management.
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Efektivnost řídící práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pozornost, vědomí Škola:
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Racionalizace řídící práce Time Management
Psychické stavy.
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
VY_32_INOVACE_PSYPS14860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Technická, taktická a psychologická příprava
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Náročné životní situace
Zdravá škola.
Burn-out A něco málo k relaxaci Workshop ELIXÍR
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Zuzana Ježková Martina Drozdová Tereza Smejkalová Renata Světlíková
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Racionalizace řídící práce, time management
Duševní zdraví a psychohygiena
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Tělesné sebepojetí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Potřeba spánku a odpočinku
Time management.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Skupinová dynamika III Doc. PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Katedra společenských věd ve sportu Fakulta sportovních studií.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Vytápění Tepelná pohoda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Vyrovnávání se stresem
Sebepoznání a sebepojetí
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Duševní hygiena sportovce
Psychologie v obezitologii
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KONCEPT BAZÁLNÍ STIMULACE
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Rodičovství biologické a pěstounské
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE ZDRAVÍ iii. blok Lucie Brůžková bruzkova@fsps.muni.cz

Duševní hygiena Duševní hygiena se zabývá v prvé řadě duševně zdravými lidmi. Zabývá se však i lidmi na hranici mezí zdravím a nemocí. Oběma skupinám přináší podněty k dodržování zásad duševní hygieny. Na rozdíl od psychoterapie se duševní hygiena zabývá spíše upevňováním duševního zdraví než nápravou nemocí a poruch.

Duševní hygiena systém propracovaných pravidel a rad sloužících k udržování, prohlubování nebo znovuzískání zdraví a duševní rovnováhy (Míček, 1984), v širším smyslu slova: péče o umožnění optimálního fungování duševní činnosti, v užším smyslu slova: boj proti výskytu duševních nemocí, základem duševní hygieny je tzv. duševní zdraví - stav, který je výsledkem vědomého či nevědomého dodržování zásad duševní hygieny, správná adaptace (přizpůsobení) organizmu - ovlivňování podněty a podmínkami okolí (stresory → stres).

Prvky duševní hygieny Prvky duševní hygieny vedoucí k duševní rovnováze dělíme: slovo hudba pohyb relaxace masáže energie psychostimulace životní styl a životní filozofie

Time management řízení času efektivní hospodaření s časem postupy, doporučení a nástroje pro plánování času, obvykle za účelem zvýšení efektivnosti využití pracovního času co, kdy budu dělat, jednotlivým činnostem přiřadit priority (principy I., II., III. generace) zpočátku využívané zejména vedoucími pracovníky, managery / v dnešní době pro všechny…

Základní pravidla pro time management Dělat věci podle priorit. Umět s věcmi „švihnout“. Co mohou dělat jiní, ať dělají jiní. Svět se beze mne nezblázní. Být nekompromisní. Umět se ovládat. Používat efektivně ty nejlepší pomůcky.

Life management Pracování na všech úrovních života: - fyzická kondice a energie - prostor, ve kterém žijeme a který nás ovlivňuje více, než si připouštíme - organizování času - mezilidské vztahy - dlouhodobé strategické plánování

JAKÝ BUDE MŮJ ŽIVOT ZA JEDEN ROK? Oblast Cíl Dílčí cíle Rituály Rodina Přátelé Profese Finance Duchovní život Zdraví Intelekt

Účetnictví pro rituály Můj rituál 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Cíl / splněno Odměna Trest

Tři zlatá pravidla duševní hygieny Nepochválím-li se sám, nikdo to za mne neudělá. Víme, co nás ta práce stála úsilí. Je důležité se pro sebe ocenit. Neostýchat se říkat dobré věci nahlas. Každý úspěch se násobí deseti, neúspěch se dělí deseti. Odpočívám alespoň o 5 minut dříve, než je úplně pozdě. Automatický odpočinek, rituály. Funkční sobectví - uchovat se zdravý svým blízkým a nezpůsobit jim stres svým zhroucením, nemocí apod.

Test Pro jednotlivé části: 0: neznamená žádné pocity 7: velmi silné vnímání pocitů Tíha, teplo, napětí-uvolnění: Pro levou / pravou ruku Různé části těla Práce se smysly: Za přítomnosti smyslu (cvičení se slyšitelnou hudbou) Bez přítomnosti smyslu (cvičení bez hudby)

DÝCHÁNÍ „ovlivníme dýcháním srdeční frekvenci“ Cvičení s využitím tepu: 1. lehce vydechnout - bez svalové námahy a ne až do vyprázdnění plic! 2. krátkou chvíli nedýchat 3. lehce se nadechnout 4. vzduch na chvíli zadržet v plících 5. bez námahy vydechnout Může se jednat i o méně intenzivní vjem. Můžeme cítit jen snížení intenzity úderů, zpomalení o jeden úder.

DÝCHÁNÍ „ovlivníme dýcháním srdeční frekvenci“ Druhé cvičení s využitím tepu: 1. vydechnout 2. nafouknout břicho, aniž bychom se nadechli 3. povolit břicho a přitom trochu vydechnout Může být vnímáno nepříjemně.

TÍHA A TEPLO „v různých částech těla“ 1. Zavřít oči a položit ruce dlaněmi na stehna 2. Soustředit se na dlaně a vnímat plochu kontaktu mezi dlaněmi a stehny 3. Čím je tato plocha větší, tím jsou ruce těžší… (levá / pravá ruka) Teplo: 1. zavřít oči a položit ruce dlaněmi na stehna 2. soustředit se na dlaně a vnímat pocit tepla 3. čím je teplota vyšší, tím jsou ruce uvolněnější… (levá / pravá ruka) Když uvolníme ruce a obličej, uvolníme tři čtvrtiny mozkového centra, kterým vnímáme sami sebe.

Sociální opora je systém sociálních vztahů a vazeb, které člověk vytváří ve svém sociálním okolí a ze kterých také přijímá. začlenění člověka do sociální struktury je významným faktorem jeho psychické pohody a zdraví. systém sociálních vztahů, ze kterých lze v případě potřeby čerpat osoby mající pozitivní a úzké vztahy vazby na ostatní lidi lépe odolávají různým stresorům v životě i práci

Sociální opora lze chápat jako nárazníkový faktor, kdy má příznivý vliv pouze v situacích stresu jako obecně protektivní faktor na zdraví bez závislosti na něčem

Druhy sociální opory emoční opora – možnost pohovořit si o problémech s chápajícím jedincem instrumentální opora – praktická pomoc při nějaké činnosti hmotná opora podpůrná atmosféra hodnotící opora informační opora – zprostředkování informací nebo rad

Literatura BLAHUTKOVÁ, M. et al. Pohyb a duševní zdraví. Brno: Paido, 2005. MÍČEK, L. Duševní hygiena. Praha: STN, 1984.