BI201K Úvod do práva ICT I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Systém a struktura práva Katedra práva.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
Prameny práva Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
CISG – podmínky aplikace, obecná ustanovení
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Prameny mezinárodního práva
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Právo mezinárodních smluv
Procesní subjekty.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Pojem práva a jeho klasifikace
Mezinárodní obchodní transakce
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Mezinárodní právo soukromé
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Úvod do práva.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
ŘEŠENÍ SPORŮ. PRAMENY ROZHODČÍHO PRÁVA. PŘEDNÁŠKA č. 6.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Právní norma a právní předpis Doc. JUDr. Jan Kysela, Ph.D.
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Právo mezinárodního obchodu – 1. seminář
Obecná část daňového práva procesního I
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Předmět, systém a prameny obchodního práva
Soukromoprávní vztah s mezinárodním prvkem. Příklady situací
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Obecná část daňového práva procesního I
BI201K Úvod do práva ICT I.
Struktura právních norem
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Mezinárodní právo soukromé
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
na základě takto vyjádřeného souhlasu smlouva může vstoupit v platnost
Právo.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dopravní nehoda v EMPS Zdeněk Nový.
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

BI201K Úvod do práva ICT I

Obsah přednášky Právní regulace mezinárodních obchodních transakcí – mezinárodní právo soukromé (pojem, předmět, prameny, metody)

Pojem a předmět MPS

K čemu je MPS? Příklad Pan Josef Novák je výrobcem vína Velkých Bílovic. Pan Franz Müller je vlastníkem vinotéky v Poysdorfu, která se kromě rakouských vín specializuje na prodej kvalitních vín moravských. Pan Novák a pan Müller proto uzavřeli smlouvu, kterou se pan Novák zavázal pravidelně do vinotéky dodávat víno vlastní výroby. Pan Müller nezaplatil za několik dodávek.

K čemu je MPS? Právní regulace Soukromoprávní vztahy s mezinárodním prvkem (= předmět MPS) Nutnost specifické regulace vztahů s mezinárodním prvkem Vztahy s mezinárodním prvkem x vztahy vnitrostátní

Vztahy s mezinárodním prvkem Mezinárodní prvek Subjekt Skutečnost právně významná pro vznik a existenci vztahu Předmět

Co je to MPS? Samostatné právní odvětví Součást vnitrostátního práva Každý stát má svoje MPS => Které se kdy použije? Pojem mezinárodní – reaguje na mezinárodní prvek

Které MPS se má použít? Záleží na fóru = místu řešení sporu Soudy vždy aplikují svoje MPS – normy, které jsou součástí MPS Oblast našeho zájmu: české MPS

Co všechno MPS řeší? Pan Josef Novák je výrobcem vína Velkých Bílovic. Pan Franz Müller je vlastníkem vinotéky v Poysdorfu, která se kromě rakouských vín specializuje na prodej kvalitních vín moravských. Pan Novák a pan Müller proto uzavřeli smlouvu, kterou se pan Novák zavázal pravidelně do vinotéky dodávat víno vlastní výroby. Pan Müller nezaplatil za několik dodávek.

Co všechno MPS řeší? Kde může pan Novák podat žalobu na zaplacení částky, kterou mu pan Müller dluží? Otázka mezinárodní příslušnosti Které soudy (soudy kterého státu) mohou rozhodovat určitý spor s mezinárodním prvkem?

Co všechno MPS řeší? Podle jakého práva (jakých právních norem) posoudíme, zda smlouva byla platně uzavřena, zda pan Müller porušil svoji povinnost, jaké budou úroky z prodlení apod.? Otázka rozhodného práva

Co všechno MPS řeší? České soudy vydají rozhodnutí ve prospěch pana Nováka. Pan Müller dobrovolně nezaplatí, majetek má pouze v Rakousku. Pan Novák chce požádat o výkon rozhodnutí (o exekuci) v Rakousku. Uznání a výkon cizích rozhodnutí

Co všechno MPS řeší? V průběhu soudního řízení před soudem v ČR potřebuje soudce provést důkaz v Rakousku. Právní pomoc

Prameny a metody MPS

Prameny MPS Formální prameny – kde hledáme právní úpravu Dělení pramenů – podle původu (kdo je vytvořil) Typické pro MPS: mnohozdrojovost – prameny různého původu

Skupiny pramenů MPS Vnitrostátní právní předpisy Mezinárodní smlouvy Předpisy práva EU

Mezinárodní smlouvy Vnitrostátní podmínky závaznosti mezinárodní smlouvy – vyplývají z vnitrostátního práva Ústava ČR Článek 10 – postavení mezinárodních smluv v právním řádu ČR Vyhlášené mezinárodní smlouvy, k jejichž ratifikaci dal Parlament souhlas a jimiž je Česká republika vázána, jsou součástí právního řádu.

Mezinárodní smlouvy Přímý účinek Mezinárodní smlouva zakládá práva nebo ukládá povinnosti subjektům vnitrostátního práva (fyzické či právnické osoby) Vyplývá z vnitrostátního práva konkrétního státu (článek 10 Ústavy ČR)

Předpisy práva EU EU – mezinárodní organizace – prvky nadstátnosti (supranacionality) Právo EU Primární – zakládací smlouvy – vytvořeno státy (SEU, SFEU) Sekundární – nařízení, směrnice – vytvořeno orgány EU

Prameny MPS – vnitrostátní předpisy Zákon č. 91/2012 Sb., o mezinárodním právu soukromém – kodifikace českého MPS

Prameny MPS – mezinárodní smlouvy Dvoustranné smlouvy Smlouvy o právní pomoci (mezinárodní příslušnost, uznání a výkon rozhodnutí, nakládání s veřejnými listinami, doručování, dokazování, kolizní pravidla) Mnohostranné smlouvy Unifikace právních norem (přímé nebo kolizní) Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží

Prameny MPS – právo EU Evropský justiční prostor = evropské mezinárodní právo soukromé = soudní spolupráce v civilních věcech Oblast práva EU upravující otázky MPS EU musí mít pravomoc regulovat tuto oblast Tuto pravomoc musely na EU přenést členské státy -> primární právo (zakládací smlouvy – článek 81 SFEU) EU má pravomoc => může vydávat sekundární předpisy

Vztahy mezi prameny V MPS velmi důležité – často dochází ke kolizím pramenů Kolize pramenů = více pramenů upravuje stejnou otázku, ale různě! Existují obecná pravidla pro řešení kolizí Vždy se musíme dívat do textů samotných pramenů (zejména na přesné vymezení jejich působnosti)

Možné kolize Vnitrostátní právní předpis x mezinárodní smlouva Vnitrostátní právní předpis x akt práva EU Mezinárodní smlouva x akt práva EU Mezinárodní smlouva x mezinárodní smlouva

Vnitrostátní předpis x mezinárodní smlouva Článek 10 Ústavy ČR -> aplikační přednost Mezinárodní smlouva ČR je touto smlouvou vázána K ratifikaci dal souhlas Parlament Mezinárodní smlouva je vyhlášena Mezinárodní smlouva stanoví něco jiného než vnitrostátní předpis

Metody úpravy MPS Jak MPS upravuje vztahy s mezinárodním prvkem? Dvě metody úpravy Kolizní metoda Přímá metoda

Kolizní metoda Obecná metoda Častější Hledání rozhodného práva Základní myšlenka – dotčené právní řády jsou v kolizi

Kolizní metoda - příklad Pan Josef Novák je výrobcem vína Velkých Bílovic. Pan Franz Müller je vlastníkem vinotéky v Poysdorfu, která se kromě rakouských vín specializuje na prodej kvalitních vín moravských. Pan Novák a pan Müller proto uzavřeli smlouvu, kterou se pan Novák zavázal pravidelně do vinotéky dodávat víno vlastní výroby.

Kolizní metoda - příklad Dva dotčené právní řády – český a rakouský Kolizní metoda vybere jeden nebo druhý => rozhodný právní řád V rozhodném právu teprve hledáme úpravu práv a povinností účastníků právního vztahu (hmotněprávní úpravu)

Kolizní norma Jak kolizní metoda vybírá mezi právními řády? Stanovená pravidla = kolizní normy Slouží k výběru rozhodného práva

Příklad kolizní normy Článek 4 odst. 1 pís. a) nařízení Řím I Smlouva o koupi zboží se řídí právem země, v níž má prodávající obvyklé bydliště.

Přímá metoda Ve vztahu k metodě kolizní je metodou speciální => pokud existuje použije se přednostně Méně častá Vhodnější k úpravě vztahů s mezinárodním prvkem

Přímá metoda Jak upravuje vztahy s mezinárodním prvkem? Přímo = neodkazuje na žádný právní řád Hmotněprávně = stanoví práva a povinnosti účastníků právního vztahu

Přímá norma Nástroj přímé metody Hmotněprávní norma Určena pouze pro regulaci vztahu s mezinárodním prvkem Musí být obsažena v mezinárodní smlouvě => vyžaduje dohodu více států => přímé normy nejsou tak časté

V jakých oblastech najdeme přímé normy? Oblast mezinárodního obchodu Kupní smlouva s mezinárodním prvkem (Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží) Přepravní smlouvy s mezinárodním prvkem (železniční, letecká, silniční, námořní přeprava)