Speciální technologie 3. ročník - kuchař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Alternativní výživové směry
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Diferencované stravování
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Různé podmínky života na Zemi
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vitamíny rozpustné ve vodě
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

Speciální technologie 3. ročník - kuchař Ing. Martin Vacek Speciální technologie 3. ročník - kuchař 2. Různé způsoby stravování Charakteristika Zdroj: www.ssss.cz www.wikipedia.cz www.margit.cz/vegetarianske-otazniky 12.5.2018

Obsah Smíšená strava Vegetariánství Makrobiotická strava Syrová strava ( RAW )

Smíšená strava

Smíšená strava Pro člověka je přirozená smíšená strava. Je nutné zajistit správný poměr základních živin: bílkovin 15% tuků 30% sacharidů 55%  Aby byla strava smíšená a pestrá, musí obsahovat různé důležité potraviny.

Smíšená strava Potraviny rozdělujeme do 5 skupin: 1.   Maso, masné výrobky a vejce – 10 % denní spotřeby. 2.   Mléko a mléčné výrobky – 15 % denní spotřeby. Tyto dvě skupiny tvoří důležité živočišné bílkovinné zdroje. 3.   Obiloviny a luštěniny – celodenní podíl je největší, tvoří 35 % celodenní  energie. 4.   Zelenina, ovoce a brambory – denně kryje asi 15 % celodenní spotřeby. 5.   Tuky a cukry – denní množství nemá být velké, má tvořit asi 25 % denní spotřeby. Strava má být plnohodnotná, tj. dostačující z množstevního i kvalitativního hlediska.

Vegetariánství

Vegetariánství Vyloučení určitých druhů potravin Je životním stylem Je několik směrů: Veganství – bez jakékoliv potravin živočišného původu Ovolaktovegetariánství – vyloučení pouze potravin pocházejících z masa Laktovegetariáni – potraviny rostlinného původu a výrobků z mléka Semivegetariánství – vyloučení červeného masa a dodržování 3 dnů zcela bez masa

Makrobiotická strava

Makrobiotická strava Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma. Příjem nápojů je omezen na minimum. 

Makrobiotická strava Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma 1.   Žijící ve vnitrozemí hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce tekutiny pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy 2.   Žijící v přímořských oblastech mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí

Syrová strava - RAW

Syrová strava - RAW Při tepelné úpravě dochází v potravě k mnohým změnám, které většinou zlepšují stravitelnost potravy, zpříjemňují chuťové vlastnosti a ulehčují její zpracování v trávicím systému. V syrovém stavu ponecháváme ty potraviny, které může náš trávicí systém dobře zpracovat. Je to hlavně rostlinná potrava – ovoce a zelenina. Z živočišné potravy využíváme v syrovém stavu mléko a některé mléčné výrobky, výjimečně maso

Otázky Vyjmenuj nejčastější způsoby stravování Charakterizuj smíšenou stravu Charakterizuj vegetariánství Charakterizuj makrobiotickou stravu Charakterizuj syrovou stravu