SOC119: ÚVOD DO SOCIOLOGIE PRO NESOCIOLOGY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociální systém organizace
Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Politologie jako věda Politika moc
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Sociální konstruktivismus
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Sociálně patologické jevy ve společnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Osobnost pachatele trestných činů
Sociálně patologické jevy
MARKETING.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sociální deviace a patologie
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Ministerstvo vnitra ČR Strategie vlády v boji proti korupci na období
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Psychologické aspekty zdraví
Chudoba jako sociální problém
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Od moderní k nové společnosti
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
N ORMÁLNÍ A PATOLOGICKÉ. N ORMY ve společnosti – socializace odchylka od normy - Deviace přijetí pravidel – INTERIORIZACE (zvnitřnění) Sociální kontrola.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název vzdělávacího materiálu
rrgtoaerhgdghofhgahgarg
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

SOC119: ÚVOD DO SOCIOLOGIE PRO NESOCIOLOGY 11. Jak je vůbec možná společnost? 30. 4. 2007 Jaro 2006/2007

Sociologie – řád a změna A. Comte – sociologie jako sociální fyzika Dvě složky sociologie: sociální statika → společenský řád (instituce) sociální dynamika → společenský vývoj (zákon tří stádií) Základním problémem každé společnosti je otázka, jak skloubit stabilitu společnosti a společenský řád se společenským vývojem a společenskou změnou.

Deviantní chování Deviace = jednání, které není konformní vůči některé normě či soustavě norem, kterou velká část osob v dané komunitě či společnosti akceptuje Pojem „deviace“ se netýká jen jednotlivce, ale i skupiny → deviantní subkultury Opakem deviace (deviantního jednání) je konformita (konformní jednání). Normy společnosti se člověk učí především v procesu socializace. Společenské normy jsou spjaty se společenskými sankcemi. Společenské sankce můžeme rozdělit na pozitivní/negativní a formální/neformální.

Zločin Hlavní typy negativních formálních sankcí v moderních společnostech jsou v kompetenci policie, soudů a vězení. Zákony = formální sankce definované státem jako pravidla, která musí občané daného státu dodržovat. Zločin (trestný čin) = jednání, které je v rozporu se zákonem Se společenským vývojem dochází k proměnám hodnocení zločinů, jejich závažnosti a způsobu trestání.

Vysvětlení sociálních deviací Biologická vysvětlení – snaha nalézt příčiny deviantního chování ve faktorech biologické povahy (tvar lebky, rodokmen, fyziognomie, genetická výbava) Psychologická vysvětlení – hledání souvislostí mezi deviantním chováním a určitým psychologickým typem osobnosti („psychopatická osobnost“) Sociologická vysvětlení – důležitým faktorem při výskytu deviantního chování je sociální kontext (diferenciální asociace, anomie, etiketizace, racionální volba)

Diferenciální asociace Sutherland (chicagská škola): ve společnosti, která obsahuje mnoho různých subkultur, povzbuzují některá sociální prostředí sklon k nelegálním činnostem, zatímco jiná ne Jedinci se stávají delikventy v důsledku toho, že se sdružují s jinými lidmi, kteří jsou nositeli deviantních (kriminálních) norem. Tato koncepce míří proti představě, že existují nějaké psychologické rozdíly mezi zločinci a ostatními lidmi. Kriminální činnosti si lidé osvojují podobným způsobem jako činnosti zákonné a směřují obvykle k naplnění týchž potřeb a hodnot.

Koncept anomie (Merton) Anomie = napětí, kterému je chování jedince vystaveno v důsledku konfliktu mezi akceptovanými normami a sociální realitou Každá společnost/kultura poskytuje jedinci legitimní cíle (hodnoty) a institucionální prostředky k jejich dosažení. Adaptační strategie: konformita inovace ritualismus únik rebelie

Etiketizace (labelling) Deviace není souborem charakteristik jednotlivců či skupin, ale procesem interakce mezi deviantní a nedeviantní částí populace. Je třeba zjistit, proč někteří lidé získávají etiketu „deviantní“. Hlavním zdrojem etiket jsou ti, kdo představují síly zákona a pořádku, anebo jsou schopni jiným vnutit svá měřítka konvenční mravnosti. Etiketa „deviantního“ následně vede k další produkci deviantního chování. Sekundární deviace – jedinec přijímá etiketu, kterou dostal, a začne sám sebe vnímat jako deviantního.

Racionální volba a situační výklad Kriminální (deviantní) jednání lze vnímat i jako jednání záměrné a cílené, tedy „akci“, spíše než „reakci“. Lidé nejsou k deviantnímu jednání přinuceni, ale aktivně se pro ni rozhodují, jelikož se domnívají, že potenciální riziko je menší v porovnání s možným ziskem. K mnoha zločinům dochází na základě situačního rozhodnutí. Je-li jedinec ochoten uvažovat o účasti na deviantním chování, uplatňuje přitom zcela běžný proces rozhodování.

Zločin ve statistikách Oficiální statistiky týkající se kriminálního jednání jsou v mnohých ohledech nespolehlivé. Hlavním nedostatkem daných statistik je fakt, že v nich figurují jen ty činy, které byly příslušnými orgány zaznamenány (x oznámené činy). Statistiky jsou rovněž ovlivněny různou metodikou evidence údajů a kvalitou práce příslušných orgánů.

Problematika vězeňství Moderní vězeňství se vyvinulo až v 19. století; do té doby převažovaly tělesné tresty. Základní funkce umístění do vězení: náprava delikventa potrestání delikventa ochrana společnosti Problém vězení – vězení jako „škola zločinu“ → internalizace deviantních norem Tvrdé a ne-normální podmínky ve vězení mohou mít odstrašující efekt, ale znesnadňují snahu o nápravu vězňů; „normální“ podmínky zvyšují šanci na nápravu, ale zmenšují odstrašující efekt. V současné době se rozmáhá trend alternativních trestů (pokuta, veřejně prospěšné práce, smíření narušitele a poškozeného).

Různé podoby zločinu Zločin a „krize mužů“ Zločin a gender – problematika sexuálního obtěžování a sexuálního násilí Zločiny „bílých límečků“ a zločiny mocných Organizovaný zločin Zločiny „bez obětí“

Duševní choroba jako deviace Vedle zločinů představují duševní choroby druhou z oblastí, kde stát aktivně izoluje deviantní jedince od zbytku společnosti. Koncept duševní choroby coby medicínské diagnózy se uchytil až v 19. století. Problém diagnózy a léčby duševních chorob Duševní choroba jako porušování reziduálních norem Internace (umístění do léčeben) versus dekarcerace (propouštění z léčeben do domácí péče)

Společenská změna Máme-li hovořit a skutečné společenské změně, je třeba si všimnout, do jaké míry je zasažena vlastní struktura dané společnosti → základní společenské instituce Při hodnocení změn je nutno ukázat, co zůstalo stabilní, a určit základnu, vůči níž lze měřit změny. Při vysvětlování společenských změn můžeme určit tři hlavní kategorie působících faktorů: fyzické a materiální prostředí politická organizace kulturní faktory

Revoluce Revoluce představuje cílenou společenskou změnu odehrávající se primárně v politické rovině, avšak mající důsledky i pro další oblasti života společnosti. Revoluce = převzetí politické moci vůdci masového hnutí, s hrozbou nebo použitím násilí, a následným využitím této moci k zahájení procesů zásadních sociálních reforem. Marx – revoluce jako důsledek třídních konfliktů Davies – revoluce jako reakce na relativní deprivaci Tilly – revoluce a sociální hnutí

Sociální hnutí a kolektivní akce (Tilly) Sociální hnutí = kolektivní snaha o prosazení společného zájmu nebo dosažení společného cíle prostřednictvím kolektivní akce mimo sféru etablovaných institucí 4 základní charakteristiky kolektivní akce: organizace skupiny mobilizace zdrojů společné zájmy příležitost Sociální hnutí se obvykle uplatňují jako prostředek k mobilizaci skupin tehdy, když dosavadní instituce neumožňují, aby byl jejich hlas vyslyšen.

Klasifikace sociálních hnutí (Aberle) Transformační → snaha o dalekosáhlé a převratné (někdy i násilné) změny společnosti (př. komunistické hnutí) Reformní → cílem je změna pouze některých aspektů stávajícího společenského řádu (př. feministické hnutí, hnutí gayů a lesbiček) Spasitelská → úsilí spasit lidi před způsobem života, který je pokládán za zkažený (př. letniční hnutí) Nápravná → zaměření na nápravu dílčích nedostatků jedinců (př. hnutí Anonymní alkoholici)

Uprostřed jaké společenské změny žijeme? Mnozí sociologové se snaží zachytit a popsat hlavní linie vývoje moderní společnosti na přelomu 20. a 21. století. Bell – postindustriální společnost → přechod od společnosti průmyslu ke společnosti služeb a informací Lyotard – postmoderní společnost → modernita je překonána, nastupuje postmoderní éra Inglehart – postmaterialistická revoluce → hodnotový posun od materialistických k postmaterialistickým hodnotám Fukuyama – konec historie → vítězství liberální demokracie a porážka všech jejích alternativ Huntington – střet civilizací → chystá se k zápasu mezi západním (křesťanským) a muslimským světem