DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické pole elektrického proudu
Advertisements

SILOVÉ PŮSOBENÍ VODIČŮ
31. Stacionární magnetické pole
Magnetické pole cívky s proudem
Francouzský fyzik a matematik
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
André Marie Ampére 1775 – 1836 FRANCOUZ MATEMATIK A FYZIK
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
André Marie Ampére Francouzský matematik a fyzik.
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní principy.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Magnetické pole cívky s proudem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
MAGNETICKÉ INDUKČNÍ ČÁRY
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Stacionární magnetické pole – magnetické pole vodiče s proudem Autor Hana Hrádková Tematický okruh Fyzika Ročník Septima, třetí ročník Datum tvorby Září 2012 Anotace Cílem prezentace je seznámit studenty s pokusem H.Ch.Oersteda a Ampérovým pravidlem pravé ruky. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic u PC. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE Magnetické pole vodiče s proudem

Magnetické pole vodiče s proudem Magnetické vlastnosti látek – již ve starověku. Roku 1820 dáns. f. H. Ch. Oersted - souvislost magnetismu a elektrického proudu. Franc. f. A. M. Ampére vzájemné působení vodičů, kterými prochází elektrický proud. prokázána přítomnost magnetického pole v okolí vodičů s proudem. Jeho příčinou je pohyb nositelů elektrického náboje (elektronů) ve vodiči. dánský fyzik, chemik a filosof Hans Christian Oersted (1777 - 1851) - Zjistil, že magnetka umístěná v blízkosti vodiče se vychýlí, začne-li vodičem protékat proud. S výsledky jeho bádání se seznámil francouzský fyzik André Marie Ampére (1775 - 1836

Dánský fyzik, chemik, filozof Hans Christian Oersted 14. 8. 1777 - 9. 3. 1851 Francouzský fyzik a matematik André Marie Ampére 22. 1. 1775 - 10. 7. 1836

Pokus H. Ch. Oersteda - souvislost magnetismu a elektrického proudu. Vodičem neprochází proud Vodičem prochází proud – magnetka se vychýlí

Přímý vodič s proudem Rozložení magnetického pole: určujeme pomocí magnetky znázorňujeme magnetickými indukčními čarami Magnetické indukční čáry přímého vodiče s proudem mají tvar soustředných kružnic, jejichž střed leží na ose vodiče.

Magnetická indukční čára Opakujeme: Magnetická indukční čára je prostorová orientovaná křivka, jejíž tečna v daném bodě má směr osy velmi malé magnetky umístěné v tomto bodě. Orientaci indukční čáry určuje směr od jižního k severnímu pólu magnetky (S -> N).

Ampérovo pravidlo pravé ruky: Jak určím jejich směr? Ampérovo pravidlo pravé ruky: Naznačíme-li uchopení vodiče do pravé ruky tak, aby palec ukazoval dohodnutý směr elektrického proudu ve vodiči, a zahnuté prsty ukazují orientaci magnetických indukčních čar.

Ampérovo pravidlo pravé ruky konvenční směr proudu- směr kladných částic orientace indukčních čar

Úkol: Na obrázku je nakreslen vodič, ve tvaru závitu Úkol: Na obrázku je nakreslen vodič, ve tvaru závitu. Na každé straně nakresli alespoň jednu magnetickou indukční čáru a její orientaci.

Řešení: Urči magnetické pole uvnitř závitu – urči směr indukčních čar.

Zdroje: LEPIL, Oldřich; ŠEDIVÝ, Přemysl. Fyzika pro gymnázia: Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2009, ISBN 978-80-7196-202-1.