3. Příběhy ze světa bohů a lidí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Advertisements

Téma: ŘECKO 7, Makedonie Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Alexandr Veliký Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 5/2012 Anotace:
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
AC Bučovice, Boží povolání člověka AC Bučovice,
Řecká mytologie Filosofie jako protiklad mýtického výkladu světa Základní rysy řecké mytologie Nejdůležitější bohové řeckého panteonu.
Hodnota mého života. MÁ MŮJ ŽIVOT NĚJAKOU HODNOTU? Kdo jsem? Ne! - umírám Ano! – žiji.
 podmínkou pro vznik republiky=ústava  poslanci na ní pracují, Francie válčí dál  Francie velice oslabená – vzrůstají nepokoje a nespokojenost  soudní.
,, O.S. ZA KRÁSNÉ A VESELÉ OTICE,, Tak šelll čas … a rok 2014.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 3 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Archaické období Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 3/2012 Anotace:
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Český stát za vlády Lucemburků
HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA
Stoletá válka.
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Maya Angela a její moudrá slova
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Židům 3:12-14 Hleďte, bratři, aby snad v někom z vás nebylo zlé a nevěrné srdce, takže by odpadl od živého Boha, a proto se navzájem napomínejte každý.
Duchovní obnova na téma:
Příběh Jeruzaléma.
Dýňování aneb Čechova strašidelná stodola
MÁM PROT EBE 10 KRÁSNÝCH FRNDIČEK
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Úzká brána a cesta k životu
Užitečné závaží.
Trhlina ve džbánu.
Citáty.
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Hřích 3. vítězit nad hříchem
Několik rad, jak si udělat život krásnější …
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1. Jsem šťasten, vím, | že Pánu smím v životě náležet, | on silou mou i odvahou, mně neublíží svět, | on silou mou i odvahou, | mně neublíží svět.
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Anotace: Klíčová slova:
Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:
Moudra pana Horníčka !.
Konec 19. století ve světové literatuře
Nový vývoj Řecka.
Skromný člověk Cliccate per sfogliare..
a zručnosti vědět, jak ji správně použít.
Podpora začínajících učitelů Klíče k úspěchu začínajícího učitele
Levým tlačitkem můžeš přecházet mezi snímky
On.
Biblické verše....
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Co je tvoje....
Venuše Sluneční soustava Název školy
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
ANGLIE Aneta Babáková, 4.A.
Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
Řecké báje (3) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Tommy's Window Slideshow
VERŠE… 1.
Krásná je modrá obloha, je zázrak pod ní žít,
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
ŘECKÁ MYTOLOGIE.
5.D HUSITSTVÍ.
Pořádek slov v české větě
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Co je tvoje....
Transkript prezentace:

3. Příběhy ze světa bohů a lidí Trójany veliký Hektór ved do boje, jiskřící přilbou, Priamův syn, a s ním se v zbroj odění mužové hnali. Homéros Michael Kocáb: Odysseus

Patroklés marně přesvědčuje přítele o jeho nepostradatelnosti Patroklés marně přesvědčuje přítele o jeho nepostradatelnosti. Hrdý Achilles trvá na svém rozhodnutí a svolí jen, aby si Patroklés oblékl jeho zbroj a místo něj šel pozvednout morálku ustupujícím Řekům: Patroklés na trójské vojsko se vrhl a chystal jim zhoubu. Třikrát se vyřítil na ně - a vypadal stejně jak Arés - strašlivě křičel a mužů tam usmrtil třikráte devět. Ale když počtvrté již se rozehnal, podoben božstvu, tenkráte života tvého se, Patrokle, přiblížil konec, vždyť už ti v urputné seči šel naproti Foibos, bůh hrozný. Patroklés nevšim si ho, jak blížil se v zmateném davu, neboť mu naproti vyšel, jsa zahalen do husté mlhy. Přistoupil zezadu k němu a rukou ho seshora praštil do zad a širokých plecí, až v očích měl mrákotné mžitky. Achillés a Patroklés

Achillés obětuje Diovi (rukopis Illiady z milánské knihovny (5 Achillés obětuje Diovi (rukopis Illiady z milánské knihovny (5. století) : "Zchytralý Odyssee, ty Láertův vznešený synu, uvažuj, kterak vztáhneš na chlípné ženichy ruce, kteří tři roky v tvém domě si vedou jak páni a dary snaží se za ženu získat tvou manželku bohyním rovnou; ona však napořád v srdci jen po tvém návratu teskní, všem tam naději dává a slibuje každému muži; posílá vzkazy, však srdce se užírá po něčem jiném." Do děje opět zasahují svými radami bohové:

Ty ale po všechen čas měj na paměti mou výzvu: pracuj, Perse, potomku bohů, ať hlad se ti z dálky vyhne, ať Démétér ctná ti žehná, věnčená krásně, a ať živobytí ti stodolu do stropu plní: neboť od zaháleče se nehne hlad ani na krok.