Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA"— Transkript prezentace:

1 HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA Homérovo dílo mělo přímý vliv na mravní výchovu Řeků, jejich výtvarné umění a literaturu. Autor: Mgr. Miluše Korandová

2 Doplň chybějící údaje do tvrzení:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už víme… Doplň chybějící údaje do tvrzení: Je rozsáhlá ………… báseň zpracovávající události z dějin národa nebo slavné činy jeho…………………. Nejstarší eposy se přenášely ústní ……………… a zaznívaly ve ………………..básníků – pěvců, kteří tvořili umění blízké a srozumitelné všem. Teprve později byly zpěvy písemně. výpravná hrdinů tradicí zpěvech zaznamenávány

3 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co se naučíme… Epos hrdinský – zpravidla líčil statečnost mytických bojovníků při válečných výpravách. Náměty řecké hrdinské epice poskytly vzpomínky na tažení proti Thébám, plavbu Argonautů a hlavně na trójskou válku. Hrdý Achilles trvá na svém rozhodnutí a svolí jen, aby si Patroklés oblékl jeho zbroj a místo něj šel pozvednout morálku ustupujícím Řekům: ÍLIAS (…) Patroklés na trójské vojsko se vrhl a chystal jim zhoubu. Třikrát se vyřítil na ně – a vypadal stejně jak Áres – strašlivě křičel a mužů tam usmrtil třikráte devět. Ale když počtvrté již se rozehnal, podoben božstvu, tenkráte života tvého se, Patrokle, přiblížil konec, vždyť už ti v urputné seči šel naproti Foibos, bůh hrozný. (…) Je spjata s příběhem o dobývání maloasijského města Tróje (řecky Ílion), veršů zachycující krátký úsek celé válečné historie. Hrdina Achilles se dostane do konfliktu s velitelem spojených řeckých vojsk Agamemnonem, protože mu sebral jeho válečnou kořist, krásnou zajatkyni. Zahoří prudkým hněvem, urazí se a odmítne bojovat. Zatímco trucuje, řecká vojska jdou od porážky k porážce a málem ztratí celé loďstvo. Patroklés marně přesvědčuje přítele o jeho nepostradatelnosti.

4 Co se naučíme… ODYSSEIA
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co se naučíme… ODYSSEIA veršů – krátký úsek 41 dnů z dobrodružného návratu jednoho z hrdinů trójské války, ithackého krále Odyssea, který upadl do nemilosti boha moře Poseidona a ztratil postupně všechny druhy, bloudí světem a prožívá různé příhody. Sestoupí dokonce do říše mrtvých, aby se setkal s duchem mrtvého Achilla, od něhož chce získat radu, jak přemoci nepřízeň bohů. Přitom pořád hledá cestu na rodnou Ithaku, kde se zatím muži pokoušejí ucházet o ruku jeho věrní, ale osamělé manželky Pénelopy. (…) Bohyně jiskrnooká,ctná Pallas tu mluvila první: „Zchytralý Odyssee, Láertův vznešený synu, uvažuj, kterak vztáhneš na chlípné ženichy ruce, kteří tři roky v tvém domě si vedou jak páni a dary snaží se za ženu získat tvou manželku bohyním rovnou, ona však napořád v srdci jen po tvém návratu teskní, všem tam naději dává a slibuje každému muži, posílá vzkazy, však srdce se užírá po něčem jiném. (…)

5 Procvičování… Bohyně jiskrnooká,ctná Pallas tu mluvila první:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Procvičování… Bohyně jiskrnooká,ctná Pallas tu mluvila první: „Zchytralý Odyssee, Láertův vznešený synu, uvažuj, kterak vztáhneš na chlípné ženichy ruce, kteří tři roky v tvém domě si vedou jak páni a dary snaží se za ženu získat tvou manželku bohyní rovnou, ona však napořád v srdci jen po tvém návratu teskní, všem tam naději dává a slibuje každému muži, posílá vzkazy,však srdce se užírá po něčem jiném.“ Přepiš ukázku tak, aby postrádala nádech hrdinského eposu. Pokus se vlastními slovy shrnout příběh eposu Odysseus.

6 Něco navíc… HOMÉR 9. - 8. století př. n .l.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Něco navíc… HOMÉR století př. n .l. Tradice popisuje Homéra jako slepce, jehož tvorba byla inspirována božským vnuknutím. Mohl být AOIDEM (= pěvec, který při hostinách aristokratů přednášel verše). Úkol: Kdo to byli aoidové? Charakterizuj veršovanou epiku. Homérovo dílo zůstalo na dlouhou dobu jediným základním pramenem pro poznání nejstarších řeckých dějin. Bylo zdrojem moudrosti, zeměpisných a národopisných vědomostí.

7 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Do you understand? Recap. For modern scholars "the date of Homer" refers not to an individual, but to the period when the epics were created. The consensus is that "the Iliad and the Odyssey date from around the 8th century BC, the Iliad being composed before the Odyssey, perhaps by some decades,"i.e. earlier than Hesiod the Iliad being the oldest work of Western literature.

8 Zpětná vazba… 1. Epos patří mezi žánry:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba… 1. Epos patří mezi žánry: 2. Homérovy eposy byly psány: 3. Epos je báseň: 4. Do děje často vstupovaly postavy. 5. Homérovo dílo spadá do období: Pokus se o charakterizaci hrdinského eposu. Použij nabízená slova k sestavení definice eposu: Epika, tradice ústního předávání, kratší básně spojené v celek, do děje vstupují bohové a mytologické postavy, námětem je událost významná, epizody, hodně pozornosti je věnováno obšírným popisům a podrobnostem, objektivita autora, časová posloupnost, dějovost, dramatičnost.

9 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zdroje…


Stáhnout ppt "HOMÉROVY EPOSY ÍLIAS a ODYSSEIA"

Podobné prezentace


Reklamy Google