Mangan Nikola Palinková 4.B. 20.4.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mangan.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MANGAN chemická značka Mn (lat. Manganum)
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
OXIDY. OXID SIŘIČITÝ ● Bezbarvý, jedovatý plyn ● Štiplavě zapáchá ● Vzniká při hoření síry ve vzduchu ● Vykytuje se v sopečných plynech ● Základní surovina.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
HalogenyHalogeny. PrvekX I I [kJ mol -1 ] ρ [g cm -3 ] b. t. [°C] b. v. [°C] r [pm] F 4,016810, Cl 3,212510, Br 3,011403,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Halové prvky Halogeny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Zinek Barbora Malinová
Kobalt Anna Smirnova Duben 2012.
Uran, U, Uranium Jiří Pagáč 25. dubna 2012.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Wolfram Denisa Dolanská.
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vanad David Šrot.
Hafnium a Zirkonium.
„Svět se skládá z atomů“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Prvky 3.skupiny skandium, yttrium, lanthan a aktinium
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Mangan.
CHROM Barbora Steklá
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Hořčík, vápník Autor: Mgr. Alena Víchová
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ dvouprvkových sloučenin
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kateřina Burianová 4.B Iridium.
SOLI.
Mineralogický systém II. Halogenidy
17 skupina.
ANORGANICKÁ CHEMIE Vodík, kyslík, peroxid vodíku a voda
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní chemické veličiny
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Halogeny.
Jejich příprava a reaktivita
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Transkript prezentace:

Mangan Nikola Palinková 4.B. 20.4.2012

Mangan

Mangan se nachází v VII. B Mangan se nachází v VII.B. skupině, je to přechodný prvek s elektronovou konfigurací [Ar] 3d5 4s2 . Dosahuje oxidačních čísel Mn-3, Mn-2, Mn-, Mn0, Mn+, Mn2+, Mn3+, Mn4+, Mn 5+ Mn6+,  Mn7+ . Jeho atomová hmotnost je 54,9380454(41) amu. Vyskutuje se v pevném skupenství. Jeho teplota tání je 1246 °C, (1519 K), Teplota varu je 2061 °C, (2334 K) Hodnota elektronegativity je 1,54. Tvrdost má mangan 6,1.

Mangan je prvkem s poměrně značným zastoupením na Zemi i ve vesmíru Mangan je prvkem s poměrně značným zastoupením na Zemi i ve vesmíru. Ve výskytu na Zemi se řadí na dvanácté místo. Mangan je po železe a titanu třetí nejrozšířenější kov na Zemi. V mořské vodě se jeho koncentrace pohybuje na úrovni 2 mikrogramů v jednom litru. V přírodě se mangan vyskytuje prakticky vždy současně s rudami železa. Hlavním minerálem manganu je pyroluzit (burel) MnO2, další významnější nerosty jsou hausmannit Mn3O4, braunit Mn2O3, manganit MnO(OH) a rhodochrozit neboli dialogit MnCO3.

Pyrolusit – Burel MnO2 Manganit MnO(OH)

Základní chemicko-fyzikální vlastnosti Kovový, křehký a značně tvrdý prvek světle šedé barvy. Patří mezi přechodné prvky, které mají valenční elektrony v d-sféře. Ve zředěných kyselinách se rozpouští za vzniku vodíku.V koncentrované H2SO4 vzniká oxid siřičitý. Mangan se vyskytuje ve třech stabilních modifikacích (α-mangan, β-mangan a γ-mangan), které se mění v závislosti na teplotě. První dvě modifikace jsou křehké a tvrdé a vznikají při aluminotermické výrobě manganu a třetí vzniká při elektrolytickém vylučování manganu a je měkká a tažná. S rostoucím oxidačním číslem klesá zásaditost prvku. Mangan se v některých svých vlastnostech i sloučeninách velmi podobá prvkům a sloučeninám sedmé hlavní podskupiny – halogenům – zejména pak chloru ve svém nejvyšším oxidačním čísle – chloristany se velmi podobají manganistanům.

Výroba manganu 3 Mn3O4 + 8 Al → 4 Al2O3 + 9 Mn . Redukcí Mn3O4 a aluminotermicky  3 Mn3O4 + 8 Al → 4 Al2O3 + 9 Mn . Většinou se však vyrábí ve formě ferromanganu (50% Fe a 50% Mn) nebo zrcadloviny (75% Fe, 25% Mn a 5% C). Tyto látky vznikají zahříváním oxidů železa a manganu s uhlíkem ve vysoké peci.

Sloučeniny manganaté Bezvodé jsou bílé, hydratované růžové. Mn2+ Chlorid manganatý MnCl2 je v bezvodém stavu narůžovělá krystalická látka. Fluorid manganatý MnF2 je narůžovělá, ve vodě málo rozpustná, krystalická látka. Tvoří podvojné a komplexní soli. Připravuje s rozpouštěním uhličitanu manganatého v kyselině fluorovodíkové. MnCl2 x 4 H2O látka rozpustná ve vodě, vzniká zahřívaáním burelu s HCl. MnO2 + 4 HCl → MnCl2 + Cl2 + 2 H2O

MnSO4 x 7 H2O vzniká rozpouštěním MnO2 v H2SO4 2 MnO2 + 2 H2SO4 → 2 MnSO4 + O2 + 2 H2O Chlorid manganatý MnSO4

Sloučeniny manganité Ve vodě manganité sloučeniny disproporcují. 2 Mn3+ + 2 H2O → Mn 2+ + MnO3 + 4 H+ Oxid manganitý Mn2O3 je černý amorfní prášek, nerozpustný ve vodě. V přírodě se vyskytuje jako nerost braunit. Manganová hněď je hydratovaný oxid manganitý Mn2O3. nH2O, má černohnědou barvu a je nerozpustný ve vodě. Připravuje se přidáváním chlorového vápna a vápenaté vody k roztokům chloridu manganatého.

Sloučeniny manganičité MnO2 - Burel Burel je černý prášek, je silným oxidačním činidlem. Používá se jako katalyzátor, do galvanických článků a k barvení skla na fialovo.

Manganany Sloučeniny manganové Mn 6+ Manganové sloučeniny nejsou příliš stabilní a mají snahu se oxidovat na manganisté sloučeniny, stejně tak jako manganany, které mají v roztoku sytě zelenou barvu a okamžitě se vodou štěpí na manganistan a oxid manganičitý. Jsou to tedy silná redukční činidla.

Sloučeniny manganisté V běžném životě se nejčastěji setkáme se sloučeninami sedmimocného manganu – manganistany. Manganistany se připravují oxidací mangananů. Oxid manganistý Mn2O7 je těžký olej, tmavý se zelenožlutým leskem. Při zahřívání vybuchuje a rozkládá se oxid manganičitý a kyslík. Ve vodě se rozpouští za vzniku kyseliny manganisté. Připravuje se dehydratací manganistanu draselného koncentrovanou  kyselinou sírovou. Manganistan draselný

Manganistan draselný = Hypermangan Tvoří fialové krystalky ve vodě dobře rozpustné na fialový roztok. Příprava: V první fázi získáme manganan, z kterého elektrolýzou získáme KMnO4. Vlastnosti: Silné oxidační schopnosti, používá se v analytické chemii v manganometrii. V kyselém prostředí se redukuje. Vodný roztok KMnO4

Důležité reakce KMnO4 Seberedukce v kyselém prostředí: MnO4- + 8 H- + 5e- → Mn2+ + 4 H2O KMnO4 reaguje v kyselém prostředí: 5 Fe 2+ + MnO4- + 8H + → 5 Fe 3+ + Mn2+ + 4 H2O 2 KMnO4 + 16 HCl → 2 MnCl2 +5 Cl2+ 2KCl +8H2O 2 MnO4 - + 5 H2O2 + 6H+ →2 Mn2+ + 5 O2 + 8H2O KMno4 reaguje v neutrálním prostředí: MnO4 - + 2 H2O + 3 e- → MnO2 + 4 OH

Zajímavost ! Účinky manganu Mangan je možná nejznámější svým vlivem na diabetes. Například u kojících žen se předpokládá, že jejich nedostatek manganu bude mít v budoucnu za příčinu možné onemocnění potomka diabetem. Tato skutečnost je doložena také zjištěním, že diabetici mají výrazně sníženou hladinu manganu. Mangan má však i celou řadu dalších uplatnění. Účastní se mnoha fyziologických pochodů spojených s metabolismem i s antioxidačními ději. Podporuje tvorbu glykoproteinů buněčných stěn, reguluje obranyschopnost organismu a podporuje také normální vývoj chrupavky a kostí, stejně jako vápník a hořčík. Stejně důležitý vliv má mangan i na celý kardiovaskulární systém. Zabraňuje totiž ukládání cholesterolu na cévních stěnách a omezuje tak vznik kardiovaskulárních chorob. Výborný vliv má mangan také na imunitu organismu, jelikož se významně podílí na tvorbě základní protilátky – interferonu, která má schopnost izolovat a likvidovat některé retroviry, podporující degeneraci buněk.

Zdroje: Znalosti studenta GVP Učebnice anorganické chemie http://www.prvky.com/25.html http://galenus.cz/mineraly-mangan.php http://doplnky.vitalion.cz/mangan/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Mangan http://www.geofond.cz/dokumenty/nersur_rocenky/rocenkanerudy99/html/mangan.htm