ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tematická oblast: Ruční zpracování kovů Okruh: Závity
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Frézování závitů.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Výroba závitů na soustruhu – závitořezné nástroje
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Vrtání a opravy suků – vrtáky
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Frézování drážek ve šroubovici
Tato prezentace byla vytvořena
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Ročník: 2. a .3 Vzdělávací obor: Strojírenská technologie , DIC
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Chaloupka Jiří Název:Úhelník Tematická oblast:Ruční zpracování kovů Ročník:1. r očník obor automechanik.
Sekání a probíjení - test. A buď k oddělování tlustých třísek nebo k oddělování materiálu, přičem úhel břitu je v rozmezí 10-20° B ke zpevňování povrchové.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Soustružením obvykle zhotovujeme součásti kruhového průřezu.
Název učebního materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (doplňte jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Základy soustružení – 3.část. Základy soustružení A navineme-li úhel na válec, popřípadě kužel konkrétního profilu B navineme-li těleso závitového profilu.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŘEZÁNÍ ZÁVITŮ VY_32_INOVACE_30_614
Tváření kovů – válcování, tažení drátu
Řezání vnějších závitů
Pilování.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Řezání vnitřních závitů - test
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
Frézování drážek ve šroubovici
VY_32_INOVACE_659_SOUBORNÁ PRÁCE Název školy
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Řezání vnitřních závitů
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Zpracování drátu II Háček na tabuli
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název: Výrobní postup hrací kostky Autor: Adam Burda
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Ruční obrábění plastu I
Strojní obrábění – Praktická úloha 1
Základy strojního obrábění - válcové plochy
Řezání vnitřních závitů
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
Transkript prezentace:

ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV

Řezání vnitřních závitů Autor: Pavel Porteš

K řezání vnitřních závitů ve válcovém otvoru používáme závitník K řezání vnitřních závitů ve válcovém otvoru používáme závitník. Pro vyřezání vnitřního závitu se používá sada tří závitníků. Které jsou označeny proužky. První jedním, druhý dvěma a třetí kalibrační, je bez proužku. První závitník ubírá 30%, druhý 60% a třetí 10% materiálu. V průmyslové výrobě se používá třístupňový závitník. Tento závitník se nazývá strojní, který nám umožní řezat závity bez výměn závitníků. Závitník má tvar šroubu, v jehož závitu jsou vyfrézovány výřezy pro obvod vynikající třísky. Závitník je zakalen na vysokou tvrdost. Je vyroben z nástrojové oceli. Závitník je během řezání závitu nutno mazat mazivem, jsou to různé olejové směsi. Závitníky se obvykle dodávají v sadách a to včetně nástrojů k jejich upevnění vratidel. Velké nebo atypické závity se vytvářejí na soustruzích. Ruční sadové – pro ruční řezání závitů Strojní - pro řezání závitů v průchozích nebo neprůchozích dírách Maticové – pro řezání závitů do matic Kalibrovací – pro dokončování závitů

Sadové závitníky různých velikostí

Strojní závitníky různých velikostí

Nástroj pro upnutí závitníků - vratidlo

1. Do materiálu vyvrtáme otvor pro požadovaný závit, dle tabulek 2. Otvor mírně zahloubíme, asi pod úhlem 45° pro lepší zařezání 3. Obráběný materiál upneme pevně do svěráku, aby se při řezání neuvolnil 4. Do vratidla nasadíme předřezávací závitník s jednou ryskou 5. Mazací směsi namažeme břity závitníku. Závitníkem mírně otočíme v otvoru a úhelníkem provedeme kontrolu aby byl závitník přesně v ose otvoru. Nedodržíme-li souosost, závitník se poškodí. Po jedné otáčce se o půl otáčky vrátíme. 6. Po předřezání použijeme závitník se dvěma ryskami, který opět namažeme. Závitník prsty zašroubujeme do předřezaných závitů a nyní nasadíme vratidlo a můžeme řezat závit. Souosost sledovat nemusíme, Závitník je veden předřezaným závitem. Po pěti závitech závitník vytočíme, očistíme, namažeme mazací směsi a pokračujeme v řezání. 7. Jako poslední použijeme třetí kalibrační závitník bez rysek a zavit dokončíme. 8. Vytočíme závitník, který i s vratidlem očistíme od kovových třísek a uložíme do sady

Sada závitníků s vratidly

1. Do materiálu vyvrtáme otvor pro požadovaný závit, dle tabulek

2. Otvor mírně zahloubíme, asi pod úhlem 45° pro lepší zařezání

3. Obráběný materiál upneme pevně do svěráku, aby se při řezání neuvolnil

4. Do vratidla nasadíme předřezávací závitník s jednou ryskou

. 5. Mazací směsi namažeme břity závitníku. Závitníkem mírně otočíme v otvoru a úhelníkem provedeme kontrolu aby byl závitník přesně v ose otvoru. Nedodržíme-li souosost, závitník se poškodí. Po jedné otáčce se o půl otáčky vrátíme

6. Po předřezání použijeme závitník se dvěma ryskami, který opět namažeme. Závitník prsty zašroubujeme do předřezaných závitů a nyní nasadíme vratidlo a můžeme řezat závit. Souosost sledovat nemusíme, Závitník je veden předřezaným závitem. Po pěti závitech závitník vytočíme, očistíme, namažeme mazací směsi a pokračujeme v řezání.

7. Jako poslední použijeme třetí kalibrační závitník bez rysek a zavit dokončíme

8. Na závěr vyzkoušíme závit šroubem

8. Vytočíme závitník, který i s vratidlem očistíme od kovových třísek a uložíme do sady

DĚKUJI ZA POZORNOST ZDROJE: Fotografie použité z archivu autora , učebnice- technologie ručního zpracování kovů J. ŠVAGR, J. VOJTÍK Autor: Pavel Porteš