Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věk absolutismu Evropské velmoci 17. a 18.stol.
Advertisements

Západní Evropa po třicetileté válce
 Vláda =  Hospodářství =  Společnost =  Náboženství = absolutismus, oslabení Habsburků úpadek zemědělství, úbytek poddaných úbytek obyvatel, význam.
Vznik státních útvarů V.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
DĚJINY VÝZNAMNÝCH EVROPSKÝCH STÁTŮ
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Evropa po třicetileté válce
Základní typy monarchií
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Evropa na počátku novověku
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Vyber , co sem nepatří absolutismus osvícenství despocie
VY_32_INOVACE_02_SVP_067_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Habsburská monarchie za Metternicha
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Německé oblasti a Prusko v 17. a 18. století
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Politické systémy světa
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Jakobínský převrat II-02-07
Revoluce
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
1625 KAREL I – utužení absolutismu KAREL I. přestal se ohlížet na parlament – další problém náboženská otázka PURITÁNI PURITÁNI = kritizují absolutistické.
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
Nová evropská velmoc-Prusko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3613_ Nová_evropská_velmoc_Prusko Autor: Mgr.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Habsburská monarchie a české země v 18. století
Reformace v západoevropských monarchiích
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Revoluce
Svět na konci 19. století Mgr. Vladimír Velešík.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Dějiny významných států v evropě
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Transkript prezentace:

Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1 Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název: I/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Autor: Mgr. Vladimír Prošek Téma: Dějiny novověku (počátek 17. století – 1. polovina 18. století) ABSOLUTISMUS A PARLAMENTARISMUS

ANOTACE Tato prezentace (.pptx) je zaměřena na dějiny novověku, tématem je Absolutismus a parlamentarismus. Prezentace je určena pro septimu víceletého gymnázia a paralelní třetí ročník čtyřletého gymnázia. Jde o standardní učivo, které se skládá z textů, obrázků a animací.

ABSOLUTISMUS A PARLAMENTARISMUS

MEZINÁRODNÍ SITUACE PO TŘICETILETÉ VÁLCE Velmocenské postavení na kontinentě zaujímala katolická Francie, hospodářsky silné kalvinistické Nizozemí (Spojené provincie) a luteránské Švédsko. Habsburská monarchie si dokázala podržet vliv v Podunají, ale její vliv ve Svaté říši římské výrazně poklesl. Naproti tomu Portugalsko a Španělsko vstoupily do období úpadku a prožívaly hlubokou krizi, způsobenou špatným hospodařením. Ve středoevropském prostoru se v průběhu 17. století objevila silná konkurence Habsburkům – Braniborsko-Prusko. Na východě upadal vliv Polska-Litvy a naopak vzrůstala moc Ruska. Z východu také hrozila mocná Osmanská říše, která po desetiletích úpadku opět měla přejít do ofenzívy proti evropským státům. Ostrovní Anglie zatím zůstávala stranou. Státy a jejich zřízení se dělily na absolutní a parlamentní.

MEZINÁRODNÍ SITUACE PO TŘICETILETÉ VÁLCE

ABSOLUTISMUS Veškerá moc je soustředěna v rukou panovníka a jeho rádců. Sněmy (často jen regionální) mají omezenou moc. Vláda se opírá o jediné, státem povolené, náboženství – panovník často vládne na základě boží vůle. Uplatňuje se centralismus a byrokracie. Moc se opírá o početnou armádu a bezpečnostní složky. Náplní zahraniční politiky jsou výboje – rozšiřování vlivu a moci. Hospodářství spíše řízeno merkantilistickými zásadami, později zaostává – nutné reformy. Země – v 16. století počátek ve Španělsku, Francie, Habsburská monarchie, Braniborsko, Rusko – zde přetrval do počátku 20. století. V 18. století v některých zemích absolutismus přijal některé zásady osvícenství – osvícenský absolutismus.

PARLAMENTARISMUS Moc je soustředěna v rukou panovníka a parlamentu – zákonodárného shromáždění. Parlament přijímá základní zákon státu – ústavu (konstituci). Vláda se opírá o přirozená práva a svobody občanů – společnost směřuje k náboženské toleranci. Uplatňuje se decentralismus. Armáda není příliš početná, důraz kladen na hospodářskou dominanci. Náplní zahraniční politiky je rovnováha sil – ve válkách ale často prosazování vlastních strategických cílů. V hospodářství se prosazují moderní kapitalistické vztahy a hospodářský liberalismus vyplývající z přirozených práv a svobod. Země – Anglie/Velká Británie, Spojené provincie/Nizozemí.

KONTROLNÍ OTÁZKY 1/ Které země byly velmocemi na kontinentu? 2/ Co je charakteristické pro absolutismus? 3/ Co je charakteristické pro parlamentarismus? 1/ Francie, Švédsko, Habsburská monarchie. 2/ Absolutismus, centralismus, byrokracie, silná armáda, jedno náboženství, merkantilismus. 3/ Dělba moc, parlament, svoboda podnikání, náboženská tolerance, decentralismus.

POUŽITÉ ZDROJE DOSTUPNÉ POD LICENCÍ PUBLIC DOMAIN WWW Čornej, P. a kol.: Dějepis 2 pro gymnázia a střední školy. Praha 2006. s. 140.

ZHODNOCENÍ Zpětné ověřování znalostí u studentů prokázalo úspěšnost zpracovaného tématu. Znalosti studentů, kterých dosáhli studiem materiálu, odpovídají standardu nebo jsou nadprůměrné. Jsou přiměřené vzhledem k použitému materiálu i věku studentů (septima osmiletého studijního cyklu).