AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Drahokamy Iva Strejčková 9.B..
Opakování učiva o nerostech I. část
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Halogenidy.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
RISK Minerály.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
PRVKY.
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
HALOGENIDY.
Mineralogický systém Prvky
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
SOLI Stavební materiály
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Uhlík, síra, fosfor.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
Významné soli kyslíkatých kyselin
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
NEKOVY: uhlík, síra, fosfor Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
OXIDY - KŘEMEN (po výkladu si zapiš do sešitu) chem. značka: SiO 2 fyzikální vlastnosti: tvrdost: 7 hustota: 2,6 g/cm 3 nejběžnější nerost v přírodě krystaluje.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Síra.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Stejskalová Hana
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
VLASTNOSTI NEROSTŮ Opakování na test.
MINERALOGIE.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ NÁZEV: _VY 32_ INOVACE _145_ Nekovové nerosty č.1 TEMA : Neživá příroda ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2598

Neživá příroda Nekovové prvky č.1

Žáci se seznámí s příklady nekovových nerostů a jejich využitím anotace Žáci se seznámí s příklady nekovových nerostů a jejich využitím

NEROSTY Nerosty jsou prvky nebo sloučeniny Vždy obsahují jen jednu látku V přírodě je známo asi 4300 minerálů Každým rokem bývá objeveno přibližně 50 nových nerostů

Nekovové nerosty Nejznámější jsou například: Uhlí Ropa Zemní plyn Sůl kamenná Síra Tuha Diamant Křemen Sádrovec Uhlí Ropa Zemní plyn Rašelina

Diamant - C Používá se : obsahuje čistý uhlík má největší tvrdost, ale je i křehký Používá se : v ryzí formě ve šperkařství z průmyslově vyrobených se vyrábějí brusné a leštící materiály, řezné dráty, vrtné nástroje

Tuha - grafit Používá se : je chemický prvek uhlík velmi měkký, snadno se otírá o jiné předměty vyrábí se i uměle z odpadů po zpracování ropy, ze sazí nebo z antracitu Používá se : jako žáruvzdorný materiál k výrobě tužek

Sůl kamenná je chlorid sodný rozpustná ve vodě získává se i odpařováním mořské vody

Používá se: ke konzervaci masa, potravin k výrobě sodíku, sody, chloru, kyseliny chlorovodíkové a dalších látek pro posypy silnic při výrobě mýdla ve sklářském a papírenském průmyslu při výrobě barev

Kaolín je součástí nátěrových hmot používá se : jako výchozí surovina pro výrobu porcelánu při výrobě šamotu a žáruvzdorných cihel u nás těží na Karlovarsku

Sádrovec je bezbarvý, bílý, šedý, nažloutlý, průhledný až průsvitný vyrábí se z něj sádra, cement používá se : ve farmacii při výrobě papíru

Síra - S při výrobě dezinfekčních prostředků, mastí proti kožním chorobám při výrobě papíru, mýdel, zápalek, výbušnin, barev, speciálních malt a betonů je sytě žlutá vyskytuje se volná nebo vázaná ve sloučeninách snadno hoří používá se : při výrobě kyseliny sírové při výrobě hnojiv, plastů, gum

Křemen oxid křemíku vyskytuje se v mnoha barevných modifikacích tvoří naše polodrahokamy součást některých hornin používá se : ve šperkařství křemenný písek se využívá při výrobě skla

křišťál křišťál ametyst křišťál achát achát

Kontrolní otázky: Spoj, co k sobě patří: slouží ke psaní Sůl kamenná je to nejtvrdší nerost k solení potravin, silnic výrobě porcelánu výroba sádry Sůl kamenná Diamant Sádrovec Kaolín Tuha

Použité zdroje: http://upload. wikimedia