Projekt Impuls / Seminář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Výstupy z učení a nové metody výuky v současných podmínkách vysokého školství v České republice Eva Lajtkepová, VŠPJ Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
OPEN LEARNING Moderní výuka odborných cizích jazyků 89% žáků cítí potřebu umět cizí jazyk pro svou budoucí práci, NIDV, červen 2012 Brno, 4. červen 2014,
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Konference projektu APSYS Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe ODBORNÁ JAZYKOVÁ.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
AUTOMANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ NA PRINCIPU BENCHMARKINGU
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Hodnocení průběhu a výsledků pedagogického procesu ve škole změny vyplývající z RVP RNDr. Jiří Kuhn Gymnázium Nymburk.
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Zkušenosti se zaváděním moderních metod.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Projekt Inkluzívní škola. Kurikulární reforma Možnosti Motivace učitelů Dovednosti Tradice.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Modulární systém výuky na VŠP, a.s. CÍL = kvalitní, evropské a moderní studijní programy a obory Renáta Nešporková.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
ROZVOJEM OSOBNOSTNÍCH A PROFESNÍCH KOMPETENCÍ UČITELŮ MŠ A ZŠ K VYŠŠÍ KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ (CZ.1.07/1.3.00/ ) LUCIE CHALOUPKOVÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
Výuka českého jazyka pro cizince na Vysoké škole hotelové v Praze 8
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
„Podpora činnosti základního uměleckého školství při realizaci výuky podle Rámcového vzdělávacího programu pro umělecké obory základního uměleckého vzdělávání“
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
NSK – vazby na evropské procesy
na Slovanském gymnáziu
Projekt Impuls / Seminář
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Název operačního programu:
První zkušenosti s evaluací
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Projekt Impuls / Seminář KONCEPCE METODIKY Projekt Impuls / Seminář Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie.

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Zdroje a návaznosti: IPN QRam (národní kvalifikační rámec) IPN Kvalita

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Hodnocení a zajišťování kvality prostřednictvím výsledků učení Terminologie - vývoj Learning Outcoms Výstupy z učení Výsledky učení „co se student během učení naučí/naučil“ – znalosti, dovednosti, způsobilosti

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Orientace vzdělávacího procesu při popisu kurikula na studenta Zdůraznění role studenta jako aktivního účastníka vzdělávacího procesu Formulace z hlediska studenta – primárně důležité je, co se student naučí, nikoli jakým způsobem se to naučí Posun od definování obsahu vzdělávání (co učitel přednáší) směrem k výsledkům vzdělávání, neboli výsledkům učení (co se student má naučit)

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Proč dělat změny? Konzervativnost prostředí – „Každá změna vede k horšímu stavu“ Proměna v přístupu k informacím Multiplikace dostupných informací →→ Vliv na to, jak se učíme povrchový přístup je zaměřený na memorování s cílem udělat zkoušku hloubkový přístup je zaměřený na porozumění, vede k trvalým znalostem a dovednostem

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Základní principy pedagogické metodiky Definování výsledků učení Hledání odpovídajících způsobů vzdělávání Hledání způsobů hodnocení kvality Docílení jejich vzájemné provázanosti

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Výsledky učení Stanoví cílové znalosti a dovednosti Podporují hloubkový přístup k učení – hledání souvislostí, vazeb… Způsoby vzdělávání Studující se učí to, co dělají – studující potřebují dělat to, co se mají naučit Nestačí uvažovat jen o přednáškách a seminářích (atp.) – to je jen forma, v jejímž rámci se mohou odehrávat různorodé činnosti

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Způsoby hodnocení Formativní hodnocení´= průběžné Zpětná vazba pro studenty Prostor dělat chyby Sumativní hodnocení = závěrečné ověření, zda bylo dosaženo definovaných (zamýšlených) výsledků učení Provázanost Propojení kurikula Výsledky učení stanoví, co mají studenti umět dělat Způsoby vzdělávání –co budou studenti v procesu výuky dělat Způsoby hodnocení – jak bude ověřeno, jak dobře dělají to, co mají umět

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Příklad z praxe: Výsledky učení jako prostředek specifikace a diferenciace jednotlivých studijních cyklů Profilace bakalářských studijních programů Odstranění pozůstatků mechanického rozdělení původního dlouhého studijního programu

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář Při aplikaci metody výsledků učení není stanoven žádný závazný model Otevřenost individuálním postupům Na základě společného principu je rozvíjena různorodost a individuální kreativita

KONCEPCE METODIKY / Projekt Impuls - seminář DĚKUJI ZA POZORNOST