Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRÁRNY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Advertisements

Vodní elektrárna Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je na společné hřídeli s generátorem elektrické energie. Dohromady tvoří tzv.
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_16.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Výpočet práce z výkonu a času Práci, např. stroje, můžeme také vypočítat, pokud známe jeho výkon P a dobu t, po kterou pracoval: Platí: W = P ∙ t.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
TRANSFORMÁTOR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_32.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_FYZIKA TÉMA: Jak měříme elektrickou energii ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
C# konzole – Objem kvádru Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Věty o shodnosti trojúhelníků
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Pravopis tvarů zájmena já
C# konzole – TEST Program spotřeba vody
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_11 Elektrická práce Šablona číslo: IX
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Sloupkový diagram Tematická oblast
Geomorfology Tematická oblast The Czech Republic Datum vytvoření
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
Název vzdělávacího materiálu
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výkon, příkon VY_32_INOVACE_59_Vykon_elektrickeho_proudu
Ohyb světla na optické mřížce
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Násobení lomených výrazů
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
C# konzole – Textový výstup
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Intenzita elektrického pole
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření 15.12. 2012 Ročník osmý - tercie Stručný obsah Elektrická energie – teorie a příklady Způsob využití Opakování učiva a procvičení na příkladech Autor Mgr. Albert Vacek Kód VY_32_INOVACE_26_FVAC09 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Vzniká přeměnou jednoho druhu energie v jiný. Elektrická energie Vzniká přeměnou jednoho druhu energie v jiný. Protože elektrické pole koná práci, přisuzujeme mu energii, kterou nazýváme elektrická energie pochází ze zdroje elektrického napětí,

ta se získává přeměnou z energie vázané v nějakém zdroji

Výhody elektrické energie Dá se přenášet na velké vzdálenosti Na místě spotřeby se dá přeměnit na jinné druhy energie ,které člověk potřebuje

Elektrickou energii vypočítáme: E = U . I .t (J) 1J = 1 Ws t je doba po kterou spotřebičem protéká el. proud I při napětí U Spotřebovanou el. energii spotřebičem vypočítáme E = Pp . t (W s) Pp je příkon spotřebiče Spotřebovanou elektrickou energii měříme elektroměrem v kWh .

Kolik elektrické energie spotřebuje vysoušeč vlasů o příkonu 1800W za 1min? Pp = 1800 W t = 1 min = 60 s E = ? kWh E = Pp .t E = 1800 . 60 = 108 000 J = 108 000Ws 108 000 Ws = 30 Wh = 0,03 kWh Vysoušeč vlasů spotřebuje za 1 min 0,03 kWh.

Kolik elektrické energie vyrobí jaderná elektrárna Temelín o výkonu 2 000 MW za 1min? P = 2MW = 2 000 000 000W T = 1 min = 60 s E = ? E = P . t E = 2 000 000 000 . 60 = 120 000 000 000 Ws 120 000 000 000 Ws = 33.333.333 Wh = 33.333,3 kWh Jaderná elektrárna Temelín vyrobí za 1 min 33.333,3kWh.