Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
V OLBA PRÁVA A JEJÍ POZICE V MEZINÁRODNÍM PRÁVU SOUKROMÉM Zpracovala: Pavlína Adamíková.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
Předmět a prameny pracovního práva
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
CISG – podmínky aplikace, obecná ustanovení
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Pojem a historický vývoj
Právo mezinárodních smluv
Systém soukromého práva
1.1. Mezinárodní obchodní právo přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: ÚT 14,00 – 15,00.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Model strategie marketingového mixu
Mezinárodní obchodní transakce Právní režim Vztah fóra a právní regulace Nestátní prostředky právní úpravy Přednáška v kursu Právo mezinárodního obchodu.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Některé právní aspekty podnikání v Peru Jiří Horník ve spolupráci s Dny Latinské Ameriky: PERU, Hospodářská komora ČR, Praha, 23. září 2014.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Smlouva o obchodním zastoupení Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Mezinárodní obchodní zastoupení Právní forma pro zprostředkování odbytu jak v mezinárod., tak vnitrost. obchním styku Nepřímý obchod = do procesu kontraktace.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Distribuce. Vstup na zahraniční trhy Zda expandovat Na které trhy vstoupit Způsob vstupu na trh Marketingový program Organizace marketingu.
Východiska evropské úpravy
Zpětný a další odkaz Simulace a obcházení zákona v MPS Kolizní problematika obecné části soukromého práva Přednáška pro kurs MPS I Zdeněk Kapitán Zápatí.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Blok 5: Odpovědnostní režimy mezinárodních obchodů (osnova k praktickému nácviku) Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO.
PROBLEMATIKA INVESTIC
Subjekty MPV – seminář I
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
OBCHODNÍ ČINNOST A JEJÍ PSYCHOLOGICKÁ HLEDISKA
Právo mezinárodního obchodu
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Právo mezinárodních smluv
Transkript prezentace:

Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO

Nepřímé dodávky Nepřímými dodávkami se rozumí zajištění dodání služby či zboží k finálnímu zákazníkovi v cizí zemi; formami jsou obchodní zastoupení distributorská smlouva zprostředkování a jiné obdobné formy nesamostatný zástupce (zaměstnanec) založení místa podnikání v cizině hybridní formy

Činnost ICC Mezinárodní obchodní komora v Paříži (International Commercial Chamber, ICC) se snaží vyrovnat deficit neexistující jednotné úpravy vydala: 1. Vzorovou smlouvu o obchodním zastoupení 2. Vzorovou smlouvu distributorskou

Normativní právní regulace vnitrostátní právo obchodní zastoupení a smlouvy mandátního typu jsou upraveny výslovně chybí regulace distribuce (viz dříve alespoň smlouva o výhradním prodeji dle právo Evropské unie u obchodního zastoupení směrnice EHS č. 86/653 (promítnutá do vnitrostátní regulace) u distribuce – historické blokové výjimky (problém s definicí relevantního trhu)

Připravované unifikace 1978 – návrh Haagské úmluvy o právu rozhodném pro smlouvy o zprostředkování a zastoupení (kolizní) vnitřní vztahy – volba, nebo sídlo zástupce vnější vztahy – sídlo zástupce, lex loci actus 1983 – návrh Ženevské úmluvy o zastoupení při mezinárodní koupi zboží (přímá); pouze „vnější“ vztahy i když jsou to jen návrhy, proč jsou důležité?

Charakteristika vztahů Obchodní zastoupení ekonomická samostatnost zástupce rovnost zástupce a zastoupeného úplatnost zastoupení (provize) předmět transakce zůstává ve vlastnictví zastoupeného až do předání zákazníkovi výkon činnosti zpravidla jen pro jednu stranu Distribuce ekonomická samostatnost distributora rovnost výrobce a distributora neúplatnost distribuce předmět transakce se stává vlastnictvím distributora a ten je prodá zákazníkovi výkon činnosti zpravidla pro více stran

Vznikající vztahy u obchodního zastoupení je třeba rozlišovat tři roviny vztahů: 1. vztah mezi zástupcem a zastoupeným 2. vztah mezi zastoupeným a třetí osobou 3. vztah mezi zástupcem a třetí osobou obdobně je tomu i u distribuce často se směšují, přitom mají samostatný právní život! viz schémata

Obsah smlouvy autentický text smlouvy individuální definice vztahu doba trvání závazku vymezení smluvního území a výhradnosti náhrada nákladů za činnost zástupce/distribuce provize (případně jiná odměna) odpovědnost za solventnost zákazníků (možnost sjednání tzv. delcredere)

Výhradnost a nevýhradnost z hlediska potenciálně konkurenčního jednání lze sjednat jako 1. výhradní 2. nevýhradní 3. polovýhradní (jednostranně výhradní) pozor na omezení finálního zákazníka výhradnost lze vázat na: 1. území 2. osoby

Uvedení na trh/registrace tento významný požadavek podstatně ovlivňuje realizaci obchodu v zemi, na jejímž území jedná zástupce/distributor smluvně lze zmocnit zástupce/distributora, v takovém případě uvádí na trh v příslušné zemi fakticky on finančně je tato činnost náročná, proto je třeba uvažovat o náhradě nákladů

Na co se zeptat partnera je-li omezena v jeho státě volba práva je-li k zastoupení/distribuci vyžadován souhlas státní autority je-li v jeho státě omezen způsob zániku smlouvy jaké jsou podmínky uvedení výrobku na trh v jeho zemi … záruky v této oblasti je pak třeba ošetřit ve smlouvě

Rozbor vzorových textů.

Hezký zbytek dne.