Vlastnosti obilné masy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Proč se tělesa zahřívají při tření?
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Pevné látky a kapaliny.
Slunce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
FS kombinované Chemické reakce
Výbuch, detonace, deflagrace
Tepelné vlastnosti dřeva
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
Struktura a vlastnosti kapalin
Složky krajiny a životní prostředí
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Sacharidy ve výživě ryb
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntésa.
Brownův pohyb, difuze, osmóza
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Vodivost látek.
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Homeostáza a termoregulace
Koloběh vody v přírodě Dominik Cilc.
VIII. Chemické reakce : KINETIKA
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Posklizňová úprava zrna
Škrob a výrobky ze škrobu
Země a život, vývoj života
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Buňka  organismy Látkové složení.
Generativní množení hrnkovek
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vypařování a kapalnění
Vytápění Teplo.
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
3. Vlastnosti živých soustav
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Škrob a výrobky ze škrobu
Půdy.
Transkript prezentace:

Vlastnosti obilné masy Fyzikální Sypkost Samotřídění (segregace) Plnost a kyprost Tepelná vodivost Sorpční schopnost Hygroskopicita Biologické Posklizňové dozrávání Dýchání Klíčení

Fyzikální vlastnosti obilné masy Sypkost je schopnost obilné masy se samovolně pohybovat po nakloněné rovině. Umožňuje snadné přemísťování a moderní dopravu zrna i jeho meziproduktů využitím vlastní hmotnosti. Samotřídění (segregace) je schopnost obilné masy ztrácet během dopravy a manipulace homogenitu. Je způsobena sypkostí a odlišnými vlastnostmi jednotlivých složek obilné masy.

Fyzikální vlastnosti obilné masy Plnost a kyprost je dána podílem mezizrnového vzduchu. Plnost – poměr objemu pevných složek k celkovému objemu. Kyprost – mezizrnový vzduch Tepelná vodivost je schopnost obilek předávat si vzájemně teplo bez jejich přemisťování. Uskutečňuje se jednak vedením (stykem obilek) a jednak prouděním mezizrnového vzduchu. Tepelná vodivost obilek je nízká, můžeme ji tedy považovat za tepelný izolátor.

Fyzikální vlastnosti obilné masy Sorpční schopnost je schopnost poutat vodní páry a plyny různých látek. Adsorpce - molekuly plynu se koncentrují na tvrdém povrchu zrna, absorpce - molekuly plynu pronikají dovnitř obilky, chemosorpce - molekuly plynu reagují chemicky s povrchem. Dochází-li k opačnému jevu, tj. k uvolňování pohlcených plynů z obilní masy do okolí, mluvíme o desorpci. Hygroskopicita je schopnost obilek pohlcovat nebo naopak uvolňovat vodní páry.

Biologické vlastnosti obilné masy Posklizňové dozrávání je období, v němž postupně nabývají převahy látky růstové nad látkami inhibičními. Čerstvé zrno intenzivněji dýchá, za určitých podmínek se zvyšuje jeho osivová a technologická hodnota. Zrno, které neprošlo posklizňovým dozráváním, se hůře skladuje a má nižší užitnou hodnotu. Semena mají nízkou klíčivost a nestejnoměrně vzcházejí. Proces posklizňového dozrávání je zpravidla provázen úbytkem rozpustných látek (cukrů, aminokyselin) a snížením energie dýchání. Převahu mají pochody syntetické.

Biologické vlastnosti obilné masy Dýchání je složitý komplex biochemických přeměn, pomocí něhož si opatřují jednotlivé buňky nezbytnou energii okysličováním zásobních látek. Dýcháním dochází ke ztrátě sušiny a ke snížení hmotnosti zrna. K posouzení typu dýchání je třeba stanovit respirační kvocient, tj. vzájemný poměr mezi vyprodukovaným CO2 a přijatým kyslíkem (CO2 /O2). Klíčení je provázeno zvyšováním enzymatické aktivity, intenzivním dýcháním, uvolňováním energie a ztrátou sušiny. Snižuje se obsah bílkovin, dochází k odbourávání škrobu, zhoršují se mlynářské a pekařské vlastnosti zrna. Při skladování je klíčení zrna nepřístupné. Obiloviny si udržují klíčivost 10 i více let, přičemž se však každým rokem klíčivost snižuje.