Vlastnosti zvuku - test z teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Advertisements

Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
H LASITOST ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Akustika Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Složené úrokování Tematická oblast
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Název vzdělávacího materiálu
Práce se sloupkovými diagramy
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sloupkový diagram Tematická oblast
Pohyb těles-fyzika hrou
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
VLASTNOSTI ZVUKU.
Barva světla, šíření světla a stín
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Teplota – souhrnná cvičení II.
Násobení lomených výrazů
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
Mechanické a elektromagnetické vlnění. Optika.
CHVĚNÍ MECHANICKÝCH SOUSTAV.
Akustika Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Zobrazení tenkou čočkou
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
Intenzita elektrického pole
Mechanické kmitání a vlnění
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Mechanické kmitání a vlnění
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zvukové jevy.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vlastnosti zvuku - test z teorie Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina Datum vytvoření 27 . 9. 2012 Ročník 2. ročník čtyřletého a 6. ročník osmiletého studia gymnázia Stručný obsah Opakování vlastností zvuku - test s nabídkou odpovědí Způsob využití Postupným procházením stránek žáci odpovídají na jednotlivé otázky a zapisují si odpovědi. Poslední stránka se správnými odpověďmi slouží ke kontrole. Slouží k procvičení učiva. Autor Mgr. Petr Zezulka Kód VY_32_INOVACE_28_FZEZ20 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Vyberte vždy jednu správnou odpověď Infrazvuk je mechanické vlnění s frekvencí: a) menší než 16 kHz b) větší než 16 kHz c) menší než 16 Hz d) větší než 16 Hz Zvuk samohlásek je: a) harmonický b) neharmonický c) neperiodický c) je vnímán jako hluk Zvuk se ve vzduchu šíří jako vlnění: a) podélné stojaté b) příčné stojaté c) příčné postupné d) podélné postupné

4. Najděte pravdivé tvrzení o velikosti rychlosti zvuku ve vzduchu: a) Rychlost zvuku je ovlivněna jeho tlakem. b) S rostoucí teplotou se rychlost zvuku zvětšuje. c) Rychlost zvuku je závislá na jeho frekvenci. d) Rychlost zvuku ve vzduchu nezávisí na jeho složení. 5. Čím je určena výška tónu? a) jeho frekvencí b) jeho vlnovou délkou c) rychlostí jeho šíření d) jeho hlasitostí 6. Základní tón složeného tónu je tón: a) s nejnižší vlnovou délkou b) s nejnižší frekvencí c) s nejvyšší frekvencí d) s nejvyšší hlasitostí

7. Čím je určena barva tónu? a) frekvencí základního tónu b) absolutní a relativní výškou základního tónu c) počtem vyšších harmonických tónů a jejich amplitudami d) vyšším harmonickým tónem o nejvyšší frekvenci 8. Vztah pro výpočet akustického výkonu je: a) P = ΔE . Δt b) P = ΔE Δt c) P = Δ𝐼 Δ𝑆 d) P = Δ𝑆 Δ𝐼 9. Bel je jednotkou: a) intenzity zvuku b) hlasitosti zvuku c) akustického výkonu zvuku d) hladiny akustického výkonu zvuku

10. Údaj 12 B charakterizuje: a) šum b) práh bolesti c) obvyklý hovor d) šepot 11. Při odrazu zvuku od překážky, která je ve vzdálenosti větší než 17 m, může vzniknout: a) infrazvuk b) dozvuk c) ultrazvuk d) ozvěna 12. Pro běžné teploty vzduchu je přibližná hodnota rychlosti zvuku ve vzduchu: a) 430 m . 𝑠 −1 b) 230 m . 𝑠 −1 c) 340 m . 𝑠 −1 d) 300 m . 𝑠 −1 13. Která z následujících vlastností je fyzikální veličina? a) hlasitost zvuku b) barva tónu c) hladina intenzity zvuku d) výška tónu

14. Harmonický průběh tónu znamená: Průběh tónu se mění podle funkce sinus nebo kosinus. Amplituda tónu se po dobu jeho trvání rovnoměrně zvětšuje. zmenšuje. d) Okamžitá výchylka tónu je lineární funkcí času. 15. Najděte nepravdivé tvrzení: a) V kapalinách a pevných látkách je rychlost zvuku menší ve vzduchu. b) Přenos zvuku je možný jen v pružném látkovém prostředí. c) Zdrojem zvuku je chvění pružných těles. d) Práh slyšení odpovídá hladině akustického výkonu 0 dB.

Správné odpovědi: 1 C 6 B 11 D 2 B 7 C 12 C 3 D 8 B 13 C 9 D 14 A 4 B