Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Mgr. Ivana Radimecká & PhDr. Josef Radimecký, Ph.D., MSc. VI. ročník AT semináře Libereckého kraje „Síťování adiktologických služeb v péči o závislého.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Kostelec nad Černými lesy příspěvková organizace zřízena Městem Kostelec nad Černými lesy Kontakty: tel: webové.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Metody sociální práce 3.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Informační a poradenské centrum ZČU
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Úřad práce České republiky
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Techniky práce s mentálně postiženými
Základní informace o poskytovateli
Nízkoprahová denní centra
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Služby následné péče.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Organizační struktura
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Školní poradenské pracoviště
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
Život bez střeva , Praha.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Podpora samostatného bydlení
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním Mgr. Nela Beranová Fokus Praha, z.ú.

Sociální rehabilitace Vymezení dle zákona 108/2006 Sb. §70 (1) Sociální rehabilitace je soubor specifických činností směřujících k dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických schopností a dovedností, posilováním návyků a nácvikem výkonu běžných, pro samostatný život nezbytných činností alternativním způsobem využívajícím zachovaných schopností, potenciálů a kompetencí. Sociální rehabilitace se poskytuje formou terénních a ambulantních služeb, nebo formou pobytových služeb poskytovaných v centrech sociálně rehabilitačních služeb. (2) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou terénních nebo ambulantních služeb obsahuje tyto základní činnosti: a) nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začlenění, b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, c) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí. (3) Služba podle odstavce 1 poskytovaná formou pobytových služeb v centrech sociálně rehabilitačních služeb obsahuje vedle základních činností, obsažených v odstavci 2 tyto základní činnosti:     a) poskytnutí ubytování,     b) poskytnutí stravy,     c) pomoc při osobní hygieně nebo poskytnutí podmínek pro osobní hygienu.

Modely sociální rehabilitace Účinné modely terénní sociální rehabilitace pro cílovou skupinu lidí s dlouhodobým duševním onemocněním vznikly podle vzorů zahraničních služeb označovaných jako case management. Ambulantní sociální rehabilitace pro danou cílovou skupinu je realizována obvykle prostřednictvím docházkových programů (center sociální rehabilitace). Nejpropracovanější je v zahraničí tzv. Clubhouse model, častěji jsou však používány méně strukturované programy typu drop-in center. Pobytové služby pro danou cílovou skupinu jsou realizovány zejména službou komunitního, chráněného nebo podporovaného bydlení.

Přístupy a metody soc. práce Psychosocíální (psychiatrická) rehabilitace Přístup CARe Recovery Empowerment Přístup orientovaný na klienta Case management Přístup orientovaný na úkoly

Psychosociální rehabilitace Celosvětově uznávaná definice: „Psychosociální rehabilitace je proces, který dává člověku příležitost dosáhnout optimální úrovně nezávislého fungování ve společnosti. Cílem je zajištění optimální úrovně fungování jednotlivců a společenství a minimalizace postižení a znevýhodnění s důrazem na možnost rozhodování jednotlivců o úspěšném životě v komunitě.“ (WHO, 1996)

Psychosociální rehabilitace Tato metoda práce vznikla v rámci deinstitucionalizace spolu s rozvojem komunitní péče. Cílem je praktické zařazení lidí s duševním onemocněním do samostatného života mezi zdravými lidmi s potřebnou mírou nezávislosti a odpovídajícími schopnostmi a dovednostmi. Zároveň o pomoc při naplňování běžných sociálních rolí (zaměstnanec, rodič, kamarád, soused aj.) Má propracované pracovní postupy, které jsou kompatibilní s rolí sociálního pracovníka, pracovníka v sociálních službách i psychiatrické sestry. Zahrnuje mnoho programů, které jsou cílené na lidi s duševním onemocněním. V této metodě jsou kladeny velké nároky na sociální pracovníky v rámci vzdělání a dovedností. Součástí rehabilitace je týmová práce, jejíž hlavní myšlenkou je multidisciplinární spolupráce a koordinace postupů.

Model CARe Snaží se o využití a propojení funkčních prvků z jiných rehabilitačních škol. CARe je v zásadě univerzální rehabilitační metoda, použitelná v širokém spektru různých zařízení a služeb. CARe je inovativní metoda, která se stále rozvíjí.

Metoda CARe Zaměřuje se v první řadě na zlepšení kvality života v sociálním kontextu, převzetí odpovědnosti sám za sebe a začlenění do komunity Metoda CARe je využívána: v podporovaném bydlení ve službách v oblasti péče o duševní zdraví ve službách pro lidi bez domova v týmech asertivní komunitní léčby v chráněném bydlení v oblasti opětovného začleňování do pracovního prostředí ve forenzní péči při léčbě závislostí

Recovery – česky zotavení Rozlišujeme dvojí proces zotavení: osobní – práce na vlastních zdrojích (práce s vlastní zranitelností, ale hlavně hledání pevných záchytných bodů) sociální – zapojení a opětovné začlenění do společnosti Zotavení znamená obnovení statutu občana.

Komplexní přístup Care přistupuje k rehabilitaci v širokém kontextu holistického zaměření se na klienta, aniž by zapomínala na jeho životní prostředí a jeho sociální síť. Integrativní práce s klientem ve třech oblastech: Plnění přání a cílů souvisejících s kvalitou života. Vyrovnávání se se zranitelností a posilování silných stránek. Zpřístupnění zvoleného prostředí a maximalizace kvality života v daných životních a sociálních podmínkách.

Case management (CM) Není snadné formulovat jednoduchou a přehlednou definici, a proto bývá CM nejčastěji definován souhrnem svých hlavních znaků: Získání přehledu o potřebách a schopnostech klienta Plánování péče a podpory Uskutečňování plánu s využitím zdrojů klienta a jeho sociální sítě Monitorování dosažených výsledků Vyhodnocování práce a výsledků společně se všemi, kteří se na práci s klientem podílejí

Hlavní zásady CM Zaměření na zdravé stránky klienta více než na psychopatologii Podstatný je vztah klienta a case managera Intervence jsou založeny na klientově rozhodnutí Asertivita intervencí Terapeutický optimismus Komunita je zdrojem podpory

Empowerment je co největší zapojení člověka do rozhodování o sobě a posílení jeho i této jeho schopnosti – za cestu k řízení sebe sama a věcí ve svém životě.

Proces empowermentu vede ke změně postojů; změna postojů zase napomáhá dalšímu zapojování a posilování prvořadá úloha sociálního pracovníka je tedy v iniciování, podpoře a rozvoji klientovy vlastní aktivity a motivace a v posilování jeho kompetencí. Sociální pracovník podporuje klienta v tom, aby měl možnost vyzkoušet si to, co sám pokládá za důležité, a nechává mu možnost se zmýlit a poučit se tak z vlastních chyb.

Dostupné publikace a příručky Den Hollander, Dirk; Wilken, Jane Pierre: Podpora zotavení a začlenění. PNBohnice, 2016. ISBN 978-80-260-9945-1 Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví. http://www.cmhcd.cz/centrum/publikace/

Témata na příští setkání Centra duševního zdraví a transformace psychiatrické péče. Jednotlivé služby dostupné lidem s duševním onemocněním v ČR.

a těším se na příští setkání Děkuji za pozornost a těším se na příští setkání 15.5.2017