DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BELGIE.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Belgie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Lucie Zelinková Sexta B
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_52_INOVACE_03/2/32_ZEMĚPIS
Předmět a očekávaný výstup
Belgie – země Vlámů a Valonů
Základy hospodářství Beneluxu
Oblast: Západní Evropa Belgie
Koninkrijk België Royaume de Belgique Königreich Belgien
Západní Evropa.
Belgie, Lucembursko III2-Z7-III-10
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
BENELUX CO STÁTY SPOJUJE? Velká hustota osídlení Monarchie
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
Evropské regiony – Západní Evropa– Státy Beneluxu
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
Téma hodiny: Belgie Předmět: Zeměpis Ročník: 2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zpracovala: Anna Petrová
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
SLOVINSKO.
THE BELGIE prezentaci uvádí Jiří Tichý.
BELGIE.
Belgie Vlámové vs. Valoni.
Německo.
Západní Evropa Západní Evropa Z_123_Evropa_Západní Evropa Autor: Mgr. Jana Kalandrová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín Registrační číslo projektu:
Francie Miroslav Chmelka.
Benelux - pracovní list - řešení Jméno autora: Mgr. Jan Vajner
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Belgické království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Západní Evropa Povrch Západní Evropy tvoří převážně nížiny – pouze do Francie zasahují Alpy a Pyreneje – nížiny pod úrovní hladiny oceánu (Nizozemsko)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
ZÁPADNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme mezi státy západní Evropy?
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_12_Belgie Téma:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_267_Belgie Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Libanon
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EVROPA ZÁPADNÍ EVROPA – FRANCIE, BELGIE, NIZOZEMSKO, LUCEMBURSKO
Belgie Jakub Jenšovský.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_06_Západní_státy_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Martin Veselý Belgie. Poloha Belgie leží mezi Francií, Německem a Lucemburskem. Hlavní město je Brussel. Belgie má celkem obyvatel, z toho.
Průkopníci evropské integrace
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Regionální geografie - Belgie Autor Petra Stašicová Čejková Tematický okruh Zeměpis – regionální geografie Evropy Ročník 2. ročník vyššího gymnázia Vytvořeno 25. 5. 2013 Anotace Zkvalitnění výuky zeměpisu na MGO. Metodický pokyn DUM je vytvořen v PowerPoint, k výuce je zapotřebí PC a dataprojektor nebo televize. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

Belgie 1.

Základní údaje západní Evropa hlavní město: Brusel poloha 49°30‘ a 51°30‘ s. š. a mezi 2°33‘ a 6°24‘ v. d rozloha: 30 529 km² počet obyvatel: 10 583 382 hustota osídlení: 347 ob. / km² měna: euro (EUR) úřední jazyk: nizozemština, francouzština, němčina

2. Poloha Poloha

2. Poloha

Poloha a povrch Belgie se nachází v západní Evropě na pobřeží Severního moře mezi Francií a Nizozemskem, společně s Nizozemskem a Lucemburskem je Belgie součástí Beneluxu území Belgie je z větší části ploché a nížinaté, nadmořská výška a členitost terénu stoupají směrem k oblasti Arden na jihu Belgie nejvyšší bod je Signal de Botrange (694 m) pobřeží je charakteristické písčitými plážemi a dunami, za nimi se nachází oblast polderů, která je kvůli riziku zaplavení mořem chráněna hrázemi (v oblasti polderů jsou velice úrodné půdy)

3. Fyzická mapa

3.

Administrativní členění Belgická federace se skládá ze 3 společenství, rozdělených podle jazykového principu : Vlámského společenství Valonsko-bruselská federace německojazyčného společenství a ze 3 regionů, rozčleněných podle principu územního: Vlámský region Valonský region region Brusel-hlavní město

4. Politická mapa

4.

Fauna a flóra polovina původních lesů byla vymýcena a přeměněna na pastviny a ornou půdu nejvíce zalesněny jsou Ardeny (dubové a bukové porosty) na SV se vyskytují vřesoviště na dunách podél pobřeží roste helm (vysoká tráva, zpevňující pohyblivé písky) žijí zde divočáci, srčí, kočka divoká apod.

Cinquantenaire v Bruselu 5. Cinquantenaire v Bruselu

5.

Podnebí belgické klima je přímořské, spadá do mírného podnebného pásu. srážky jsou časté ve všech ročních obdobích průměrná teplota v lednu je 3 °C, v červenci 18 °C průměrné srážky činí 65 mm v lednu, v červenci 73 mm

5. Belgická příroda

5.

Vodstvo západní břehy omývají vody Atlantského oceánu nejdelší řekou Belgie je Meuse (celkem 930 km, na území Belgie 170km) a Šelda (435 km) zvláštností v zemi jsou tzv. poldery – pás území, široký asi 15km ( kdysi bažinaté území bylo vysušeno a vznikla tak charakteristická krajina hrází a kanálů)

6. Bojiště ve Waterloo

6.

Hospodářství a doprava Belgie je vysoce vyspělý průmyslový stát s intenzivním zemědělstvím a významné středisko mezinárodního obchodu v zemědělství dominuje živočišná výroba (skot, vepři, rybolov) v průmyslu je to výroba jaderné energie, ocelářství, barevná metalurgie, těžké strojírenství, výroba umělých hmot a hnojiv Antverpy – 70 světového obchodu s diamanty (také broušení diamantů) tradiční průmysl – výroba krajek, čokolády (pralinek) a piva (Stella Artois) Belgie má nejhustší silniční a železniční síť na světě,největším uzlem je Brusel Antverpy jsou pátým největším přístavem na světě

7. Město Antwerpen

7.

Státní zřízení a obyvatelsvo Belgie je federativní konstituční monarchií, hlavou státu je král (výkonnou moc má vláda) Belgie j členem Severoatlantického paktu (NATO) a zakládajícím členem evropského společenství, jehož hlavní sídlo je v Bruselu Belgie patří k nejhustěji osídleným zemím v Evropě (Nejvyšší hustotu zalidnění má oblast známá jako „vlámský diamant“, kterou vymezují aglomerace Bruselu, Antverp, Gentu a Lovaně) převážná většina obyvatelů jsou katolíci značnou část belgické populace tvoří Vlámové (58 %) a Valoni (31 %). Zbývajících 11 % představují příslušníci dalších evropských národů (zvláště Italové, Francouzi a Němci), ale také přistěhovalci ze severní Afriky (zejména z Maroka a Alžírska) a z Turecka

8. Revoluce z roku1830

8.

Dějiny a kultura v nejstarších dobách obývalo Belgii několik různých keltských kmenů. V dobách římské říše byly tyto kmeny, nacházející se v oblasti mezi Severním mořem, Rýnem, Seinou a Marnou, označovány latinským slovem Belgae, tedy Belgové. Odtud pochází název státu Belgie. kromě královské vojenské akademie Belgie nemá žádné dvojjazyčné univerzity, jednotná média, společné kulturní, či vědecké instituce

9. Výroba pralinek

9.

Zajímavosti Atomium je model základní buňky krystalové mřížky železa zvětšený 165 miliardkrát. Tuto stavbu stojící v Bruselu navrhl inženýr André Waterkeyn ku příležitosti mezinárodní výstavy Expo 58. Tato ocelová stavba dosahující výšky 102 metrů je dominantou Heysel plateau. Stabilitu objektu zajišťují tři masivní sloupy, kterými je stavba ukotvena k zemi . Manneken Pis (česky Čurající chlapeček) je jedním ze symbolů Bruselu. Jde o malou bronzovou sošku zobrazující malého chlapce čurajícího do fontány, nachází se na rohu ulic, asi 240 metrů jihozápadně od Velkého náměstí (Grande-Place, Grote Markt).

10. Maneken Piss

10.

Otázky Co je to Benelux? Proč bylo postaveno Atomium? Co víš o bitvě u Waterloo? Co jsou poldery a helm? Jmenuj alespoň čtyři belgická města. Co je to Maneken Piss?

Doplňte . . . . . . . . . je hlavní město . . . . . . . Je sídlem . . . . . . . a některých institucí . . . . . . . . . . . ., a proto bývá neoficiálně označován jako „hlavní město Evropy“. Brusel je zároveň hlavní město . . . . . . . a Francouzského společenství Belgie.

Konec

Reference BATEMAN, Graham. Lexikon zemí světa. 2. vyd. Praha: Kartografie, 2002, 168 s. ISBN 80-701-1698-6 BATEMAN, Graham. Encyklopedie Zeměpis světa. 1. vyd. Praha: Columbus, 1999, 512 s. ISBN 80-717-6022-6 Toulky světem: pozoruhodná místa pěti kontinentů. 3. vyd. Překlad Martina Vojtová. Čestlice: Rebo, 2008, 416 s. ISBN 978-80-255-0006-4.

Reference File:Flag of Belgium (civil).svg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Belgium_(civil).svg> File:EU-Belgium.svg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EU-Belgium.svg> Belgium-physical-map.gif. Dostupné z WWW: <http://www.ezilon.com/maps/images/europe/Belgium-physical-map.gif> Belgium-political-map.gif. Dostupné z WWW: <http://www.ezilon.com/maps/images/europe/Belgium-political-map.gif>

Reference File:Semois.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Semois.jpg> File:Belgium-Waterloo-The-Thombs-1900.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Belgium-Waterloo-The-Thombs-1900.jpg> File:Skyline_Antwerpen.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skyline_Antwerpen.jpg> File:Wappers_belgian_revolution.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wappers_belgian_revolution.jpg>

Reference File:Pralines_cut.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pralines_cut.jpg> File:Bruxelles_Manneken_Pis.jpg. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bruxelles_Manneken_Pis.jpg>