Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_Z_3.E_KOV_17_ZÁPADNÍ EVROPA Autor Mgr. Kovaříková Eva Tematický okruh Regionální zeměpis světadílů Ročník Tercie / 8. Datum tvorby Anotace Prezentace je určena k výkladu nové látky v hodině – státy západní Evropy Metodický pokyn Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Možnosti využití: promítání, práce jednotlivců nebo dvojic se školním atlasem. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Metodický pokyn Prezentaci učitel využívá při výklad látky. Studenti snáze opisují látku a nedochází k jejímu špatnému opisování. V průběhu výkladu student musí pracovat se školním atlasem a pracovním sešitem,který je vytvořen k učebnici Frause Zeměpis 8.

3 Západní Evropa Spojené království Velké Británie a Severního Irska – hl. město Londýn Ostrovní stát, výhodná poloha. Od 18. století impériem, vrchol za vlády královny Viktorie. Dobrá úroveň strojírenského, elektrotechnického a textilního průmyslu. Londýn je hlavním leteckým uzlem a finanční centrum světa. Chov skotu, ovcí. Pšenice, zelenina, ovoce. VB je největší dovozce potravin na světě.

4 Irsko – hl. město Dublin Leží na stejnojmenném ostrově. Po vstupu do EU jedním z nejbohatších států. Rozvíjí se moderní průmyslové obory. Nejvyšší podíl pastvin v Evropě (70%). Skot, ovce.

5 Nizozemsko – hl.město Amsterdam
Třetina území leží pod úrovní světového oceánu, vysoušeno. Vyniká petrochemie, elektronika (Philips) Přední místa ve výrobě mléčných výrobků a úrovni zahradnictví (květinová burza v Aalsmeeru). Vyspělá říční i námořní doprava.

6 Belgie – hl. město Brusel
Strategická poloha →sídlí zde řada mezinárodních institucí (EU). Federace Vlámů a Valonů Průmysl na vysoké úrovni (hutnictví, strojírenství, chemie, výroba skla a čokolády).

7 Lucembursko – hl. město Lucemburk
V minulosti silné svazky s Královstvím českým. Proslulá výroba oceli. Sídlí zde mezinárodní organizace a banky.

8 Francie – hl. město Paříž
Rozlohou i počtem obyvatel patří mezi největší evropské státy. Výhodná poloha – Atlantský oceán, Středozemní moře. Rozsáhlá koloniální říše. 5 mil. cizinců Hospodářsky 4. největší velmoc – vysoká úroveň všech průmyslových odvětví (strojírenství, jaderná energetika, chemie). Produkce uranu a solí. Obilnice světa (kukuřice, pšenice), vinná réva. Chov vepřů a skotu. Světové město kultury a módy. Turistická velmoc.

9 Zdroje: JEŘÁBEK, Milan. Zeměpis 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Ilustrace Bohdan Štěrba. Plzeň: Fraus, 2006, 128 s. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google