Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Advertisements

OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Mezinárodní integrace
Světové organizace.
ČR-součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Základní škola Evropské unie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Historické milníky evropského práva
Evropská unie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EVROPSKá UNIE.
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Postavení Evropy ve světě
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská unie - instituce
Úkol: Vysvětli pojmy MIGRACE EMIGRACE IMIGRACE NÁROD NÁRODNOST.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ UNIE.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
EVROPA.  2. nejmenší světadíl (7% zemského povrchu)  Počet obyvatel cca (9,6%)  50 nezávislých států  Roztříštěnost, vysoká různorodost,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
zpracovaný v rámci projektu
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ Po 2. světové válce se západní státy rozhodly pro větší spolupráci, aby odvrátily případný konflikt. Západní Německo se do spolupráce zapojilo, neboť se distancovalo od své nacistické minulosti. Již v 50.letech se Francie, Velká Británie a Německo staly ekonomicky nejsilnějšími státy západní Evropy.

V roce 1949 vzniká NATO ( Severoatlantická aliance) V roce 1949 vzniká NATO ( Severoatlantická aliance). NATO bylo vojenské seskupení západních evropských států a USA. V roce 1949 vzniká také Rada Evropy, která podporovala kulturní, sociální, vědeckou a jinou spolupráci evropských států. Zabývá se také lidskými právy a právy menšin. Její sídlo je ve Štrasburku.

Další organizace: 1958 – EURATOM-Evropské společenství pro atomovou energii - EHS-Evropské hospodářské společenství cíl: vytvořit společný trh, volný pohyb kapitálu a pracovních sil, společná celní politika

1967 – sloučením těchto a dalších organizací vznikla Evropská společenství, z nichž se v roce 1993 stala EVROPSKÁ UNIE Hymna EU: Óda na radost= část symfonie č.9 Hudba: Ludwig van Beethoven Slova: Fridrich Schiller

Hlavní instituce Evropské unie: tvoří ji: nejvyšší představitelé členských států EU funkce: vrcholný politický orgán, určuje politické směřování EU EVROPSKÁ RADA EVROPSKÁ KOMISE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÝ SOUDNÍ DVŮR EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR

Jednací sál Evropského parlamentu v Bruselu.