Vznik řeckého divadla Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Advertisements

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
GEORGE BERNARD SHAW Lenka Beznosková, C3B. Obsah osobnost život dílo Pygmalion shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Tvorba prezentace Vložení snímku Vyberte si nejvhodnější typ snímku.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastDivadla v 70. letech 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahV 70. letech 20.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Věty o shodnosti trojúhelníků
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Reliéf podle Arcimbolda
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Hudba a tanec Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_17_HUDBA A TANEC Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Práce se sloupkovými diagramy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
Velká písmena / velké osobnosti
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
Romantismus.
Mýty a pověsti Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/03
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7-35_Řecké hry a slavnosti Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
I. Prostorový kontext, A) Athény
Násobení lomených výrazů
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Starověké Řecko – Řecká vzdělanost a věda DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Česká hymna a její tvůrci
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
klasické období (5. stol. př. n. l. Athény za Perikla)
Obvod a obsah rovnoběžníku
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Konstrukce lichoběžníku
Člověk a jeho svět 3. ročník
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Neživá příroda - vzduch
William Shakespeare.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
DRAMATICKÉ ŽÁNRY Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_73
Věta se skládá ze slov Název školy
Transkript prezentace:

Vznik řeckého divadla Tematická oblast Antika Datum vytvoření 28. 5. 2013 Ročník První ročník gymnázia Stručný obsah Výklad o vzniku řeckého divadla Způsob využití Prezentaci je možné použít zejména jako výklad nebo první snímky k zopakování učiva o počátcích řeckého divadla. Obsahuje otázky a řešení. Autor Mgr. Martina Svízelová Kód VY_32_INOVACE_16_CSVI04 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Attické období Jak časově vymezujeme attické období? Svůj název nese podle kulturního centra, kterým byla Attika. Které největší město podle mapky patří do této oblasti?

Attické období - řešení Attické období neboli klasické zahrnuje dobu 5.–4. stol. př. n. l. Kulturním střediskem byla oblast Attiky s městem Athény. V této době došlo k největšímu rozvoji dramatu.

Divadlo Jak se nazývá řecké divadlo (stavba)? A jak vypadá? Jaké přednosti měly tyto stavby s ohledem na diváky?

Divadlo - řešení Amfiteátr je kamenná stavba, s polokruhovým hledištěm, které je tvořeno vzestupnými řadami sedadel. Divadla měla výbornou akustiku. Z jeviště divadla v Epidauru je i dnes slyšet pouhé zašeptání až do posledních řad. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR-epidaur-theater.jpg

Herci Jeden herec zastával většinou více rolí. Mnohdy hrál i samotný dramatik. Zpívali, tančili, vedli dialog. Hráli jenom muži, a to i ženské role. Později vystupovaly na jevišti i ženy, ale to jenom prodejné. Používaly se masky. (Pro roli starce měli sedm masek, např. chlípný stařec, vychytralý, dobrotivý… Existovala i maska pro pravou a falešnou pannu.) Herci chodili po jevišti na vysokých podpatcích (klínech), aby byli lépe vidět. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trag%C3%B6dienmaske_Grossgriechenland_Slg_Ebn%C3%B6ther.jpg

Dionýsos je bohem plodnosti, vína a nespoutaného veselí. Tragédie Řecké slovo tragóidiá znamená zpěv kozlů. Jednalo se o muže v převlečení za kozly, kteří zpívali a tančili na oslavách boha Dionýsa. Píseň k oslavě boha se nazývá dithyrambos. Na Dionýsovu počest se konaly každý rok čtyři slavnosti a právě na jedné z nich bylo poprvé uvedeno drama. Později se soutěžilo v dramatické tvorbě. Byla to prestižní záležitost. Můžeme to připodobnit k udílení cen Thálie. Rozdíl je v tom, že tehdejší autor byl zároveň režisérem, scénografem i hercem.

Základní prvky tragédie Znáš nějakou řeckou báji? Tragédie zpracovávala historické a mytologické náměty. Dramata čerpala z příběhů o Mykénách a Thébách. Dodržovala se jednota místa, času a děje podle Aristotelova spisu – Poetika. Důležitou roli hrál sbor. Vedl dialog s hercem. Tragédie je založena na konfliktu. Co je to konflikt?

Řešení Řecké báje – kouzelnice Medea, Iason a Argonauti, Herkules, Prometheus. Konflikt – rozepře, spor člověka s bohy nebo morálkou.

Rozdělení tragédie expozice kolize krize peripetie katastrofa

Komedie Komedie vznikla z comoi, což byl hudební a taneční průvod o Dionýsových slavnostech. Základní prvky: komika dobrý konec kritika nedostatků témata politická a soudobá vulgární výrazy vycpaná břicha a zadky

Zdroje PROKOP, V. Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. 1.vyd. Sokolov: O.K. - Soft, 2003. Obrázky: Klipart Microsoft Office Obrázek divadla v Epidauru: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GR-epidaur-theater.jpg Obrázek divadelní masky: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trag%C3%B6dienmaske_Grossgriechenland_Slg_Ebn%C3%B6ther.jpg