FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava nové dopravní politiky ČR
Advertisements

Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
Zkušenosti AIP s aplikací systému IPPC Ing. Monika Přibylová Agentura integrované prevence, ČEÚ Internet:
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti s procesem integrovaného povolování Petr Honskus, Vladimíra Henelová - ENVIROS, s.r.o.
Mgr. Magdaléna Peterková
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Věra Velecká Löw a spol. s.r.o. Vranovská 102, Brno
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 MONITORING Jan Prášek Agentura integrované prevence.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 SMĚRNICE O NÁRODNÍCH EMISNÍCH STROPECH Gijs van Luyn InfoMil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 PROGRAMY INSPEKCÍ Robert Mout DCMR – Agentura pro ŽP.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 Úvodní přednáška (Time management ) Martin Vykouk Magistrát.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Strana 1 DEFINOVÁNÍ HRANICE ZAŘÍZENÍ Gijs van Luyn InfoMil.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Geneticky Modifikované Organismy André van Loon VROM-Inspektorát.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Česká inspekce životního prostředí
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Ekologická politika EU
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC Ing. Lucie Svobodová Ministerstvo zemědělství Oddělení environmentálního a technologického rozvoje

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Zakotvení myšlenky IPPC – směrnice 96/61/ES o IPPC z roku 1996, v zemích EU v účinnosti od roku 1999, v současnosti po kodifikaci probíhá proces revize Účel Směrnice – docílit integrované prevence a omezování znečištění vznikajícího v důsledku činností, které jsou uvedeny v příloze I Směrnice – v průmyslu, potravinářství a zemědělství Směrnice stanovuje – opatření, která mají vyloučit nebo minimalizovat emise z výše zmíněných činností do ovzduší, vody a půdy, včetně opatření týkajících se odpadů, zefektivnit využívání surovin, energií a vody a zvýšit technologickou kázeň v zájmu dosažení vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku

Principy IPPC 1) Integrace – evoluční výběr Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 1) Integrace – evoluční výběr Hodnocení vlivu provozu zařízení na ŽP jako celku Jednotný přístup ke stanovování podmínek IP v rámci EU Přechod od samostatné ochrany jednotlivých složek ŽP k ochraně ŽP jako celku (zabránění přenosu znečištění z jedné složky do druhé) Strana 3

Principy IPPC 2) Jedno povolení, jedno povolovací místo Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 2) Jedno povolení, jedno povolovací místo Povolení vydávají krajské úřady – ukládají podmínky provozu konkrétního zařízení, jsou koordinátory jednotlivých specializovaných stanovisek k ochraně ŽP a zdraví člověka, mají právo stanovit přísnější emisní limity, je-li zařízení schopno jich dosáhnout, jsou hlavním partnerem ve vyjednávacím procesu Povolení nahradí více rozhodnutí, vyjádření a souhlasů, vyžadovaných pro stavební povolení, nakládání s vodami a odpady Strana 4

Principy IPPC 3) Subsidiarita Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 3) Subsidiarita Přenášení rozhodovací pravomoci na nejnižší možnou úroveň Regionální rozhodování předpokládá větší znalost prostředí a tím i vlivů ze zařízení, zkušenost a zodpovědnost za místo, kde žijeme, zapojení veřejnosti do dialogu Strana 5

Principy IPPC 4) Dialog a vyjednávání Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 4) Dialog a vyjednávání Používá se při stanovení konkrétních podmínek povolení provozu mezi KÚ a provozovatelem V případě složitých případů je možné dojednat tzv. předjednání žádosti, konzultace s KÚ může provozovatel využívat dle dohody s KÚ Důležitým a výjimečným bodem celého procesu je ústní projednání žádosti, které nařizuje KÚ Strana 6

Principy IPPC 5) Transparentnost Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 5) Transparentnost Možnost aktivní spoluúčasti veřejnosti na procesu stanovování podmínek povolení provozu Možnost přístupu všech zájemců k relevantním dokumentům v průběhu řízení Strana 7

Principy IPPC 5) Harmonizace složkových limitů a parametrů BAT Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Principy IPPC 5) Harmonizace složkových limitů a parametrů BAT Složkové emisní limity a limity BAT se někdy liší, je obtížné jít v našich podmínkách nad rámec národní legislativy Předepsané emisní limitní hodnoty v IP nesmí složkové limity zmírňovat a umožnit jejich nedodržování, trendem je snižování stropů a zpřísňování podmínek Nelze předepisovat žádné techniky nebo konkrétní technologie Strana 8

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Cíle IPPC Vytvořit základ pro ochranu lidského zdraví a životního prostředí ve vazbě na efektivní výrobu a spotřebu Dosáhnout vysoké úrovně ochrany životního prostředí jako celku Podílet se jako výkonný prvek na politice udržitelného rozvoje Strana 9

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Metody k dosažení cílů Stanovit hodnoty emisních limitů pro znečišťující látky, u kterých je pravděpodobné, že budou emitovány ve významném množství, či dopadech na ŽP Dodržovat prevenci vzniku znečištění a využívat možnosti cíleného monitoringu k prevenci Primární opatřením je omezení emisí přímo u zdroje znečištění Sekundárním opatřením jsou koncové technologie k záchytu nebo likvidaci emisí Zabránit přesunu znečištění z jedné složky do druhé Strana 10

Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Metody k dosažení cílů Předcházet vzniku odpadů, důsledně recyklovat nebo bezpečně odstraňovat odpady Při aplikaci BAT zohlednit technický charakter příslušného zařízení, jeho zeměpisnou polohu, podmínky životního prostředí v místě, kde se zařízení nachází, jeho životnost Šetrně hospodařit s přírodními zdroji: Efektivně využívat energii, suroviny, pomocné materiály, vodu …. Dodržovat pokyny k prevenci havárií Při ukončení provozu uvést lokalitu do původního stavu Strana 11

Informační zdroje: Děkuji za pozornost! Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Principy IPPC Informační zdroje: Hlavní IPPC stránky Evropské komise - DG ENV http://ec.europa.eu/environment/ippc/index.htm CIRCA (Studie k revizi směrnice IPPC) http://forum.europa.eu.int/public/irc/env/ippc_rev/library.htm Guidance dokuments (IPPC Expert Group) http://ec.europa.eu/environment/ippc/general_guidance.htm Stránky Ministerstva zemědělství http://www.mze.cz/ Stránky IPPC Ministerstva životního prostředí http://www.env.cz/ippc Stránky IPPC provozované ve spolupráci MPO, MŽP a MZe http://www.ippc.cz Časopis EIA IPPC SEA Děkuji za pozornost!