Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
ohroženým domácím násilím
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Školní poradenské pracoviště
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Minimální preventivní program školy
Prezentace OSPOD Městského úřadu Jilemnice 28. srpna 2014
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
SLUŽBA PREVENCE KRIMINALITY A DOPRAVNÍ VÝCHOVY
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
Mgr. Jitka Gjuričová, ředitelka Odboru prevence kriminality, Ministerstvo vnitra Česká republika.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo obyvatel projekt bezpečné město.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Sopop.cz Městská knihovna a komunitní plánování Web SOciální POmoci Písecka.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Prokopova 17 Plzeň tel.: Provozní hodiny: Po, Út, St 9.00–16.30 Čt12.00–19.00 Pá 9.00–16.00.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Phdr.hana pazlarová, ph.d.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terapie pachatelů domácího násilí
Program sociální inkluze AG
Terénní programy.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Krizová pomoc.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Michaela Borovanská, Jana Malíková
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Bagatelní kriminalita neexistuje – MP HK

Lze to zvládnout? Přehlížená „menší“ kriminalita vede rychle k následujícím rizikům: ztráta důvěry veřejnosti a snaha brát spravedlnost do vlastních rukou nárůst sebedůvěry a agrese u pachatelů, kteří věří ve svou nepostižitelnost nárůst menší i závažné kriminality a současný zvýšení agrese při jejich páchání Městská policie Hradec Králové k tomu má zpracovaný systém, který z velké části stojí na efektivním propojení prevence s přímým výkonem služby. MP HK má Oddělení prevence kriminality s těmito úkoly: Preventivní přednášková činnost, zaměřená na všechny věkové kategorie - Bezpečné chování, Právo v praxi, Právo na život, Akademie seniorů. Cílené preventivní projekty – Vyhledávání ohrožených seniorů, Bezpečná hřiště a pískoviště, Auto není trezor, Injekční sběr, Monitoring osob bez přístřeší. Postupování událostí „z ulice“ relevantním subjektům, společné řešení, zpětná vazba. Zastupování MP HK v expertních skupinách. Případová poradna, aktivní využívání vlastních i dalších informačních médií pro informování veřejnosti o aktuálních rizicích, efektivní obraně i možnostech řešení.

Nástroje a metodika: Jsme zastoupeni v odborných pracovních skupinách: - Interdisciplinární tým pro řešení domácího násilí (IC) - Multidisciplinární tým pro oběti trestných činů (PMS) - Tým pro mládež (OSPOD) - Komise sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) - Komise pro rodinu a sociální prevence (poradní orgán rady města HK) - Komunitní plánování – pracovní skupina Národnostní menšiny a osoby v nouzi Metodika: - Od roku 2007 jsme navázáni na Policii ČR (SKPV, Toxi, Cizinecká), OSPOD, PMS, státní zastupitelství a soudy, spolupracujeme se všemi subjekty, které v HK poskytují odborné poradenství a sociální služby. - Určení styčných osob v rámci MP HK a způsob předávání informací uvnitř i ven. - Určení cílových skupin, které budou postupovány na OPK (např. osoby mladší 18-ti let, DN, události, u kterých si nejsou kolegové jistí, nebo se jim to rozleželo) - Strážníci informují OPK o události, kterou je třeba postoupit, nebo že informovali oběť o možnosti obrátit se na OPK s žádostí o pomoc. - OPK bez prodlení kontaktuje protějšky (nebo oběť), vykomunikuje a zprostředkuje další pomoc. - U citlivých a závažných věcí využívá OPK mimořádné možnosti, včetně předjednání bez čekání, doprovodu, okamžité krizové intervence. - Na žádost pomáháme s orientací v situaci a nasměrováním na účinnou pomoc v místě.

Kazuistika Když se to uchopí hned na počátku Seniorka opakovaně kradla v obchodě – při šetření se prokázalo, že se nejedná o zlodějku, ale že paní trpí Alzheimerovou chorobou. Kontaktována rodina, která byla mimo HK a o situaci neměla povědomí. Paní byla zařazena do projektu pomoc ohroženým seniorům. Zajištěna sociální i zdravotní pomoc. Když je malý problém indikátorem většího Začínající šikana ve škole. Informován OSPOD a při šetření zjištěno, že agresor si vybíjel vztek na slabém spolužákovi, protože sám byl druhotnou obětí DN. Aktivován Tým pro Mládež a Tým pro řešení DN. S rodinou se začalo systematicky pracovat a ve škole situaci řešilo a urovnalo odborné poradenské středisko Mozaika. Když to dlouho prochází… Na veřejném místě došlo ke znásilnění mladé dívky. Dva útočníci vyhrožovali dívce a jejímu příteli nožem. Hlídka je zadržela přímo při činu a přes razantnost zákroku byli oba pachatelé poměrně klidní. Otrlí a sebejistí byli i později při výslechu. Ukázalo se, že jde o recidivisty s velmi bohatou trestní minulostí. Oba byli od dětství stokrát řešeni za drobnou kriminalitu i přepadení a obvykle vyšli bez trestu, nebo s podmínkou. Jediným efektem jeho častých zadržení byla jejich sebejistota a narůstající agresivita.

Poučení Naučili jsme se komunikovat s ostatními subjekty, využíváme možnosti konzultovat jednotlivé případy. Udržujeme přátelské vztahy. Máme přehled o aktuálních rizicích ve společnosti a umíme na ně ve spolupráci s ostatními včasně reagovat. V rámci prevence jsme schopni potřebné informace (upozornění na rizika, jejich rozpoznání, efektivní předcházení i praktické řešení) okamžitě předávat konkrétním ohroženým skupinám – formou přednášek, vlastních i veřejnoprávních médií, cílených projektů. Zajištujeme kolegům zpětnou vazbu - a to jak na jejich vyžádání, tak i v rámci metodiky. Vnímáme, že si musíme udržovat aktuální přehled o sociálních službách v HK.

Nejméně stojí naši společnost trestné činy, které se nikdy nestanou. Pro účely prezentace metodiky Městské policie Hradec Králové v rámci semináře „Bagatelní kriminalita neexistuje“ na půdě Parlamentu ČR dne 22.2. 2016 za Městskou policii Hradec Králové zpracovali Ivan Dubec a Eva Kněžourová V Hradci Králové, 10.2. 2016