Management počítačové sítě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
S OFTWARE PRO AUDIT PC Dostál David. OCS I NVENTORY Software pro automatický asset management pro PC a k němu připojené zařízení. Dimenzované na velkou.
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Adresářová služba Active directory
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Přehled
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
© Aastra Integrovaný DHCP server. © Aastra DHCP server DHCP server je určen pro distribuci IP adres a konfiguračních parametrů pro telefony.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Bezdrátová síť na univerzitě (WiFi) Petr Dadák
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu: SŠ spojů a informatiky Tábor Tomáš Jansa VY_32_INOVACE_OV8 CZ.1.07/1.5.00/ Moderní škola.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Schůzka říjen 2005 Petr Vokáč říjen 2005
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Univerzitní informační systém III., Lednice 2004 Nové aplikace portálu SIF a OSSA a telefonních seznamů Ing. Hana Netrefová
DHCP server Dynamic Host Configuration Protocol. DHCP Automatická konfigurace parametrů sítě – IP adresa – Maska – Gateway Ipconfig /release Ipconfig.
Přednášky o výpočetní technice Internet. přednášky o výpočetní technice Informační hyperdálnice ● Jedna mohutná počítačová síť ● Neplést Internet a Worldwide.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Inf Elektronická komunikace
Management univerzitní sítě dnes a zítra
Úvodní slovo o sekci SJS
Internet - historie.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Evidence aplikací a jejich dokumentace
Nástroje podpory uživatelů
Operační systémy - úvod
TÉMA: Počítačové systémy
Integrace IS na datové vrstvě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Identity management v UIS
Dokumentový server Bc. Filip Matuška
Novinky v aplikacích agendy státních zkoušek
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Mimosemestrální kurzy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Adresace v Internetu (1)
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

Management počítačové sítě Tomáš Procházka S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Obsah Motivace Evidence sítí Evidence zařízení a portů Evidence propojení Vyhledávání v evidenci Praktické zkušenosti Návazné aplikace S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Motivace Proč se vůbec zabývat managementem sítě, když nám síť funguje? rostoucí počet počítačů a dalších zařízení nedisciplinovanost uživatelů sítě informace o alokaci zdrojů zdrojová data pro dohled služeb podklady pro další rozvoj sítě základní úroveň pro další aplikace S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Základní číselníky Typy zařízení v síti Typy spojů kategorizace zařízení určité typy mají specifický význam Typy spojů definice kategorií spojení Povolené domény v síti seznam povolených přípon DNS jmen S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Evidence sítí Evidence segmentů sítě název sítě IP adresa sítě síťová maska brána sítě označení VLAN příznak automatické konfigurace Možnost zobrazení použití IP adres S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Evidence zařízení Seznam všech zařízení v síti Speciální zařízení název zařízení typ zařízení odpovědný uživatel oddělení univerzity umístění techniky příznak automatické konfigurace, sledování Speciální zařízení ISP, VPM, SPM S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Evidence portů Jednotlivá síťová rozhraní označení portu DNS jméno portu MAC adresa IP adresa, VLAN definice virtuálních portů definice dalších jmen (aliasů) Definice propojení portů směrem k ISP S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Evidence propojení Definujeme spoje mezi porty Spoj je směrový definice od koncového zařízení směrem k ISP evidence čísla zásuvky v kanceláři evidence typu spoje S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Vyhledávání Potřeba rychlého přístupu k informacím Různá kritéria název zařízení DNS jména IP adresa MAC adresa zásuvka S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Zkušenosti z praxe aktuální rozsah evidence prakticky to znamená 5276 zařízení, 12298 portů, 4961 spojů 110 sítí, 61 je automaticky spravovaných prakticky to znamená páteřní síť a obě serverovny (UIKT a PEF) kompletní areál Brno – Černá pole částečně areál v Lednici pozitivní ohlasy od správců sítě S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Návazné aplikace Skript na generování konfigurace DHCP server DNS server konfigurace aktivních síťových prvků Moje evidovaná zařízení Portál OSVT doplňující informace evidované OSVT inventární čísla, licence software Ovládání skupin zařízení S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007

Děkuji za pozornost. Dotazy ? S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2007