Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVa Ro č ník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Baruch Spinoza, Gottfried Wilhelm Leibniz Autor: Mgr. Šárka.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Empirismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Filosofie úvod do problému....
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Filozofie renesance Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Filozofie empirismu, racionalismu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie křesťanského středověku
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Filozofie osvícenství v Německu
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Pozitivismus Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Osvícenství v Německu a Immanuel Kant
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Kultura Vladimír Velešík.
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filosofická antropologie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Novoplatonismus.
Základní filozofické otázky
Empirismus, racionalismus a experiment
Transkript prezentace:

Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci Mgr. Vladimír Velešík

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_7.SV.12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: březen 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Občanský a společenskovědní základ Tematický okruh Úvod do filosofie a religionistiky Materiál seznamuje studenty s formováním základů moderní filosofie. Poukazuje na naprosto zásadní vliv osobnosti I. Kanta ve většině filosofických směrů 19. století. Materiál se využije v kterékoliv části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

Německá filosofie 19. století – Kantovi žáci

Německá romantika Friedrich Schiller (1759 – 1805) filosofické myšlenky vplynuly do jeho básnického díla rozpracovává především Kantovu etiku a estetiku → vliv umění a krásy na rozvoj lidského rodu Johann Wolfgang Goethe (1749 – 1832) hledal nový esteticko-etický ideál → harmonický člověk, ve kterém je podle antického vzoru vyvážena duševní i fyzická stránka Faust – obraz lidského úsilí o poznání pravdy Goethovo pojetí světa a přírody – hmoty a ducha (podle Spinozy) aspekty jednotné věčné Přírody = Boha

Filosofie víry Johann Georg Hamann (1730 – 1788) kritik Kantova osvíceneckého racionalismu zabýval se problematikou jazyka Friedrich Heinrich Jacobi (1743 – 1819) důraz na jazyk Johann Gottfried Herder (1744 – 1803) jeden z nejvýznamnějších odpůrců Kantovy filosofie ve všem se snaží najít jednou, harmonii, souvislost Bůh v přírodě je totožný s Bohem v dějinách, vše je projevem jednoho Boha jedním z ústředních problémů je pro něho jazyk člověk se vyvíjí od pudovosti k ideálům humanity úcta k lidovému umění, poezii, písním, pověstem (ideál nalezl u Slovanů)

Johann Gottlieb Fichte (1762 – 1814) pocházel z chudé rodiny po studiích se živil jako domácí učitel studoval Kanta proslavil se svým spisem o náboženství (pověst ateisty) vynikající řečník (jeho přednášky navštěvoval i kníže Metternich) souhlasil s francouzskou revolucí; odmítl Napoleona vyzval německý národ k mravní obrodě a boji proti okupantům („Řeč k německému národu“)

Johann Gottlieb Fichte Dílo: Základ veškerého vědosloví Řeč k německému národu Základy přirozeného práva podle principů vědosloví Přednášky o pojmu člověka Uzavřený obchodní stát

Johan Gottlieb Fichte pojetí státu: pojetí náboženství: zdůrazňuje praktické úkoly člověka → jeho povinnosti jako člena společnosti dospívá k myšlence socialistického uspořádání státu (stát má člověku zaručit základní práva) výsadní právo náleží státu v oblasti kultury a výchovy (plánovitá výchova – státní vychovatelé) pojetí náboženství: usiloval o dokonalost ve smyslu mravního zákona = blaženost je to stav štěstí po vykonané povinnosti odmítal pojem Boha jako zvláštní substance (neexistuje Bůh mimo mravní řád světa)

Johann Gottlieb Fichte filosofie = vědosloví – zkoumá samo vědění, je vědou o ostatních vědách to, který filosofický směr vyznáváme – závisí na každém člověku podle Fichta existují pouze dva filosofické systémy: dogmatismus (vykládá zkušenost; představu odvozujeme z věci) idealismus (odvozujeme zkušenost z představy) na počátku filosofie je myslící subjekt, který „klade sebe sama“ – „Mysli sebe sama.“ – vzniká rozum snaží se vysvětlit bytí z vědomí, z činnosti rozumu předměty existují pouze ve vědomí tomuto vědomí říkáme Já – není nic, než Já (je to nekonečná činnost) Já plodí ne-Já → ne-Já je mez, aby ji mohlo překonávat (dialektika: teze: Já; antiteze : ne-Já; syntéza: Já se klade skrze ne-Já)

Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling (1775 – 1854) zabýval přírodními vědami (chemie, nauka o elektřině, medicína) působil na univerzitě v Jeně obrací se k náboženskému mysticismu Dílo: Filosofie mytologie a zjevení filosofie identity (příroda a duch jsou dva póly = polarita, jsou identické) příroda je objektivní, nevědomý a reálný pól duch je subjektivní, ideální a vědomí pól božská bytost je absolutní identita subjektu a objektu, jednota protikladů ideálno a reálno se zjevuje v naprostém souladu v umění

BEZ AUTORA. Soubor:Johann Gottlieb Fichte. jpg [online]. [cit. 21. 11 BEZ AUTORA. Soubor:Johann Gottlieb Fichte.jpg [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Johann_Gottlieb_Fichte.jpg (J. G. Fichte) BEZ AUTORA. Soubor:Schelling 1848.jpg [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Schelling_1848.jpg (F. W. J. von Schelling) TRETERA, Ivo. Nástin dějin evropského myšlení. Praha - Litomyšl: Paseka, 2006, ISBN 80-7185-819-6 STORIG, Hans Joachim. Malé dějiny filosofie. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2000, ISBN 80-7192-500-4 LIESSMANN, Konrad; ZENATY, Gerhard. O myšlení. Olomouc: Votobia, 1994, ISBN 80-85619-94-6