STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
PODPORA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE V ČESKÉ REPUBLICE
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
Regionální politika RP ČR.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
1 Rada vlády pro udržitelný rozvoj Mikrotým k implementaci Strategie udržitelného rozvoje ČR ve spolupráci ústřední státní správy s územní veřejnou správou.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Regionální politika ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Aktuality z oblasti kohezní politiky
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Úvod, základní principy a cíle
Aktuální informace z Odboru regionální politiky MMR
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Odbor pro udržitelný rozvoj
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+ www.mmr.cz

průmět regionální dimenze do odvětvových politik vazba na: STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR základní, střednědobý dokument politiky regionálního rozvoje dle §5, zákona č. 248/2000 Sb., o podpoře regionálního rozvoje cílem je formulování témat a aspektů významných pro podporu regionálního rozvoje průmět regionální dimenze do odvětvových politik vazba na: na národní dokumenty (SUR, SHR, NSRR, PUR…) evropské dokumenty (EU 2020, TA 2020…) podklad pro přípravu nového programového období EU

STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2007 – 2013 schválena 17.5. 2006 (usnesení vlády ČR č. 560) přechodná podpora hospodářsky slabých regionů do roku 2008 ze dne 3.7.2005 (usnesení č. 829) Obsahuje zejména: Analýzu stavu regionálního rozvoje Charakteristiku slabých a silných stránek v rozvoji jednotlivých krajů a okresů Strategické cíle reg. rozvoje ČR Vymezení státem podporovaných regionů Úkoly a doporučení pro resorty a kraje k řešení regionálních disparit Vyhodnocení SRR dvouletý interval (první v roce 2009) příprava současného vyhodnocení SRR (výchozí faktor pro novou SRR)

ZÁVĚRY Z HODNOCENÍ SRR – reg. pohled regionální disparity mezi kraji jsou významné především míra nezaměstnanosti a dynamika ekonomického rozvoje významnější disparity uvnitř krajů rostoucí tendence k vytváření významných shluků (zejména kolem ekonomických center) slabé či problémové oblasti – „vnitřní“ periferie“ (hospodářsky slabé oblasti v ekonomicky úspěšných regionech) úspěšný rozvoj regionální metropole může zakrýt problémovost v některých specifických oblastí na nižší úrovni (v případě sledování krajské úrovně

ZÁVĚRY Z HODNOCENÍ SRR – region. pohled dochází k formování rozvojových jader nikoli rozvojových os docházet k prohlubování disparit regiony se soustředěnou podporou státu hospodářsky slabé a s nadprůměrnou nezaměstnaností zaostávají za průměrem kraje podle ekonomické úrovně

Programové prohlášení vlády /schválené dne 4.8.2010 STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+ Programové prohlášení vlády /schválené dne 4.8.2010 Regionální rozvoj, územní plánování a bydlení vláda připraví a schválí novou SRR Reflektovat měnící se faktory místního a regionálního rozvoje (např. demografie, energetika) PRACOVNÍ SKUPINY vnitřní pracovní skupina (útvary MMR) PS SRR (resorty, kraje, SMO, AK…) spolupráce s externím subdodavatelem (analýzy a jiné podkladové materiály)

SRR 2014+ - STRUKTURA A OBSAH zpracovaná analytická část (dílčí úpravy dle dat z ČSÚ) Tři části analytická strategická (důraz na typologii území) implementační nové faktory ovlivňující regionální rozvoj demografické změny, územní soudržnost, energetika, integrované přístupy, dostupnost služeb, apod. výrazná orientace na kompetence, nástroje a podmínky, využívané regionálními aktéry, reálné vymezení hlavního cíle a dílčích cílů (s ohledem na vlastní podmínky, potřeby a rozvojový potenciál regionálních aktérů)

SRR 2014+ - STRUKTURA A OBSAH ANALYTICKÁ ČÁST VNĚJŠÍ kohezní politika (5. Kohezní zpráva, EU 2020, a další) prostorový vývoj Evropy národní strategie a politické dokumenty (např. sektorové strategie…) VNITŘNÍ dokumenty RP (SRR 2007-2013, NSRR, PRV, PRK…) hodnocení realizace RP 2000 – 2010 VÝCHODISKA SRR – REGIONÁLNÍ SITUACE STÁTU vývoj regionální struktury a její diferenciace základní věcné faktory regionální rozvoje – globální výzvy, demografie, energetika, ŽP… stěžejní část – typologie a funkční vazby regionů

SRR 2014+ - STRUKTURA A OBSAH STRATEGICKÁ ČÁST první návrh (z prosince) struktura priorit regionálního rozvoje ČR ve vztahu k situační analytické části průmět společných evropských priorit/politik + národních odvětví Funkce RP integrující – zapojení celého území preventivní – reakce na rizika budoucího vývoje léčebná – řešení dlouhodobé regionální nerovnováhy

SRR 2014+ - STRUKTURA A OBSAH IMPLEMENTAČNÍ ČÁST organizační, nástrojové, institucionální a programové zabezpečení podpory regionálního rozvoje; hlavní aktéry v regionálním rozvoji; vymezení regionů se soustředěnou podporou státu; zaměření podpory ve strukturálně postižených regionech, hospodářsky slabých regionech a regionech s vysoce nadprůměrnou nezaměstnaností; systém monitoringu, vyhodnocování/plnění a indikátorů.

Praha 216 tředočeský 143 Jihočeský 68 Plzeňský 76 Karlovarský 48 RCIcz Praha 216 tředočeský 143 Jihočeský 68 Plzeňský 76 Karlovarský 48 Ústecký 47 Liberecký 79 Královéhradecký Pardubický 85 Vysočina 53 Jihomoravský 94 Olomoucký 63 Zlínský 61 Moravskoslezský 60 Česko 100

SRR 2014+ HARMONOGRAM PŘÍPRAVY

DĚKUJI ZA POZORNOST www.mmr.cz