Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Advertisements

Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘ8_BO.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Funkce = výměna plynů (oxidu uhličitého a kyslíku)
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
než začnete prohlížet prezentaci ...
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obr. 1 Dýchací soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Houšková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava vyšších obratlovců
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Dýchací soustava a její choroby
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzduch – abiotický faktor
Pumpa na tlak Doba prezentace – cca 5 min. Pomocí stisknutí tlačítka OPAKOVAT je možné cyklické opakování děje sledovat libovolně dlouho. Autor © Ivana.
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Skládání sil, rovnováha sil
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Dýchací soustava.
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vzájemná poloha dvou kružnic
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Třída: PTÁCI.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Soustava dýchací Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soustava dýchací Zprostředkovává výměnu plynů mezi organismem a vnějším prostředím. Vdechem je přijímán kyslík, výdechem je uvolňován oxid uhličitý a vodní páry. Výměna plynů se nazývá dýchání, které dělíme na: – dýchání zevní, jež je výměnou dýchacích plynů mezi krví a plícemi, k výměně dochází v plicních sklípcích, – dýchání vnitřní, jež je výměnou kyslíku a oxidu uhličitého mezi krví a tkáněmi. Přenos kyslíku zprostředkovává červené krevní barvivo hemoglobin (Hb), při stoupajícím tlaku kyslíku se váže hemoglobin za vzniku dioxygenhemoglobin (Hb – O2).

Přenos oxidu uhličitého je složitější, neboť je vázán trojím způsobem: a) Asi 5 % CO2 je volně rozpuštěno v krevní plazmě. b) Asi 10 % CO2 se slučuje s plazmatickými bílkovinami na karbaminové sloučeniny. c) Asi 85 % CO2 je dopravováno krevní plazmou ve formě HCO3.

Dýchací cesty Dutina nosní začíná nosními dírkami a ústí nozdrami do nosohltanu. Na bočních stěnách se nacházejí skořepy nosní. Dutina je vystlána sliznicí, v níž jsou husté pleteně žilní. V nosní dutině se vzduch zbavuje prachu, sytí se vodními parami a na prokrvené sliznici se předehřívá. Nosní dutina tvoří výklenky do sousedních kostí – vedlejší dutiny nosní: dutiny horní čelisti v kosti čelní, klínové a dutinky v kosti čichové. Nozdrami přechází vzduch do hltanu, kde se rozdělují cesty polykací a dýchací a vstupuje do hrtanu.

Hrtan je soubor chrupavek, vzájemně pohyblivých Hrtan je soubor chrupavek, vzájemně pohyblivých. Vazivovou blánou je zavěšen na jazylce. Je vystlán sliznicí. Největší je chrupavka štítná, pod ní je chrupavka prstencová, na jejíž zadní stranu nasedají dvě trojboké chrupavky hlasivkové. Od chrupavky štítné k předním hrotům hlasivkových chrupavek jsou napjaty dva páry hlasových vazů, tvořících hlasovou štěrbinu. Nad chrupavkami hlasivkovými je šikmo skloněna chrupavčitá příklopka hrtanová. Při polykání se příklopka sklání nad vchodem do hrtanu.

Průdušnice je připojena vazivem na dolní okraj chrupavky prstencové, je dlouhá 10–12 cm a je složena z 16 až 20 chrupavek spojených vazivem, je vystlána sliznicí a kryta řasinkovým epitelem, sestupuje do mezihrudní přepážky a ve výši 4. a 5. hrudního obratle se štěpí na pravou a levou průdušku. Průdušky jsou rovněž chrupavčité, zanořují se do plic a větví se dále na průdušinky, sliznice průdušek obsahuje drobné hlenové žlázky a je kryta řasinkovým epitelem.

průdušinky

Plíce jsou párový orgán, uložený v dutině hrudní, vazivovou mezihrudní přepážkou jsou rozděleny na pravou a levou plíci, v mezihrudní přepážce je uložen osrdečník se srdcem vychýleným k levé straně, levá plíce je menší, tvořena dvěma laloky, pravá je větší, tvořena třemi laloky, povrch plic kryje vazivová blána – poplicnice přecházející na vnitřní stranu hrudníku jako pohrudnice, mezi oběma blánami je štěrbina pohrudniční, vyplněná vazkou tekutinou, umožňující klouzání blan při dýchání, průdušinky se větví v tenkostěnné alveolární chodbičky, otvírající se do plicních sklípků, stěna sklípků je tvořena jednovrstevným epitelem, ve stěnách sklípků probíhá výměna plynů.

Mechanika dýchání Hlavními vdechovými svaly jsou bránice a mezižeberní svaly. V pohrudniční štěrbině je podtlak a tlakem atmosférického vzduchu jsou plíce tlačeny k hrudní stěně. Při vdechu se bránice pohybuje směrem dolů a stahem mezižeberních svalů se hrudník zvětšuje. Výdech nastává ochabnutím bránice a mezižeberních svalů. Dojde-li k poranění pohrudniční štěrbiny zvenčí, vnikne do ní vzduch a plíce se smrští, nastává pneumotorax. Počet vdechů za minutu při klidném dýchání je asi 16. V klidu je využita jen malá část kapacity plic. Řízení dýchacích pohybů uskutečňuje dýchací centrum v prodloužené míše. Činnost dýchacího centra je ovlivňována chemickými podněty (změnou koncentrace CO2 a O2 v krvi a změnou Ph). Činnost dýchacího centra můžeme ovlivnit i vědomě (dočasnou zástavou dechu) a ovlivňují ho také emoce.

Obranné reflexy dýchací Ve sliznici dýchacích cest jsou nervová zakončení, která jsou drážděna pevnými částečkami, nadměrným množstvím hlenu, dráždivými a čpavými látkami. Podráždění sliznice nosní vyvolává kýchnutí. Podráždění sliznice hrtanu, průdušnice a průdušek vede ke kašli. Při obojím podráždění dochází k prudkému výdechu, jehož cílem je odstranění dráždivé nebo škodlivé částečky z dýchacích cest

Literatura: JELÍNEK, J.; ZICHÁČEK, V.: Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : FIN PUBLISHING, 1996. ISBN 80 – 86002 – 01 - 2. Obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. Str. 4 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lungs_diagram_detailed.svg Str. 6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_conducting_passages.jpg Str. 9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alveoli_diagram.png