Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
POMLÁZKA JEŽÍŠE KRISTA KŘESŤANŮ BAREVNÁ VAJÍČKA BERÁNEK A VAJÍČKO
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Velikonoční vajíčka.
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Velikonoční Romance.
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.
Už se blíží Velikonoce autor: Kateřina Marková.
Tradice Velikonoc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_Velikonoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1.,
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/16_Jaro TEMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU:
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2012
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Velikonoce VY_32_INOVACE_5A_16
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Zvyky a tradice Čechů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Transkript prezentace:

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, 379 01 Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková Číslo VY_32_Inovace_3332 Název Veselé Velikonoce Téma hodiny Velikonoce Předmět Prvouka Ročník/y/ 3. Anotace Prezentace obsahuje výklad pojednávající o velikonočních zvycích. Seznamuje žáky s tradicemi. Obsahuje úkoly k procvičení základních pojmů a symbolů, souvisejících s Velikonocemi. Očekávaný výstup Žák uplatňuje elementární poznatky o Velikonocích, o rodině a činnostech člověka, o lidské společnosti, soužití a zvycích lidí. Objasní také historické důvody pro zařazení státních svátků. Žák sleduje významná data v kalendáři. Druh učebního materiálu Prezentace

Veselé Velikonoce

Proč je středa škaredá? Toto označení prý pochází z toho, že se Jidáš na Ježíše škaredil. Podle lidové tradice se v tento den nesmí nikdo mračit, jinak by se škaredil všechny středy v roce. Někde se také středě říkalo Sazometná, protože se toho dne vymetaly komíny.

Kde vzal čtvrtek barvu? Zelený čtvrtek se obvykle vysvětluje podle barvy probouzející se přírody. Chcete-li podle tradice udělat v tento den něco pro své zdraví, snězte něco zeleného – salát, špenát nebo kopřivy.

Co se nemělo na Velký pátek? Je to den hlubokého smutku na památku ukřižování Ježíše Krista. Lidé tento den dodržovali přísný půst. Nesmělo se hýbat se zemí, proto se nepracovalo na poli, ani v sadu, nesmělo se prát prádlo, protože by ho prý pradleny namáčely do Kristovy krve. Velikonoce jsou největšími svátky křesťanů.

Co se dělalo na Bílou sobotu? Tento den se uklízelo a bílilo, připravovalo se a chystalo vše na slavné Vzkříšení na Boží hod velikonoční. Vařily se sváteční pokrmy, pekly se mazance a velikonoční beránci, pletly se pomlázky z vrbového proutí, vázaly se březové větvičky a zdobila se vajíčka. Skončením Bílé soboty se završil dlouhotrvající půst.

Jak se slavil boží hod velikonoční? K této neděli patří tradiční velikonoční pokrmy – beránek, mazanec, vejce, chleba a víno, které se světily ráno při mši. Po období dlouhého předvelikonočního půstu by mohl náhlý přechod k tučné stravě přivodit zdravotní potíže. Proto se světily pokrmy, které měly tělo na návrat k běžné stravě pozvolna připravovat.

Proč byl pondělek mrskaný? Na Velikonoční pondělí chodili dříve dům od domu mládenci za děvčaty a šlehali je pomlázkami spletenými z vrbového proutí, aby byly po celý rok zdravé, veselé a pilné. Mnohde bylo zvykem, že v úterý na oplátku děvčata polévala chlapce vodou, aby byli svěží. Dnes už chodí s pomlázkou většinou jen děti, které za vinšování dostávají malovaná vajíčka, ale i sladkosti.

Úkoly pro pozorné posluchače Doplň: Velikonoce jsou největšími svátky __________. __________ se nesmí nikdo mračit. Na Sazometnou středu se vymetaly __________. Na Zelený čtvrtek se jí ________, ________. Na Velký pátek se držel _____ . Nesmělo se __________ a __________. Na Bílou sobotu se pekly _________ a _________ , pletly se __________ a zdobila se __________. Na Velikonoční pondělí muži chodí po domácnostech a šlehají ženy __________ z _______ , aby je omladili. Za vinšování dostávají malovaná __________.

Kontrola Velikonoce jsou největšími svátky křesťanů. Na Škaredou středu se nesmí nikdo mračit. Na Sazometnou středu se vymetaly komíny. Na Zelený čtvrtek se jí špenát a kopřivy. Na Velký pátek se držel půst. Nesmělo se hýbat se zemí a prát prádlo. Na Bílou sobotu se pekly mazance a beránky, pletly se pomlázky a zdobila se vajíčka. Na Velikonoční pondělí muži chodí po domácnostech a šlehají ženy pomlázkou z proutí, aby je omladili. Za vinšování dostávají malovaná vajíčka.

Spoj správné dvojice Velký a) Neděle Škaredá b) Pondělí Modré c) Úterý Bílá d) Středa Květná e) Čtvrtek Zelený f) Pátek Šedivé g) Sobota Nápověda: 1f, 2d, 3b, 4g, 5a, 6e, 7c

Podtrhni velikonoční symboly betlém beránek Silvestr slepička čert pomlázka zajíček prskavka svíčka vajíčko kříž kuřátko proutek kraslice stromeček vánočka mazanec osení koleda

kontrola betlém beránek Silvestr slepička čert pomlázka zajíček prskavka svíčka vajíčko kříž kuřátko proutek kraslice stromeček vánočka mazanec osení koleda ozdoby kapr

Velikonoční říkadla Domaluj chybějící slovo: Hody, hody, doprovody, dejte ______ malovaný, nedáte-li, malovaný, dejte aspoň ____ , slepička Vám snese jiný. Hody, hody doprovody, já jsem malý _______ , utíkal jsem podle vody, nesl kopu ______ . Potkala mě koroptvička, chtěla jedno ______ a já řekl ne, ne, ne.

kontrola Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li, malovaný, dejte aspoň bílý , slepička Vám snese jiný. Hody, hody doprovody, já jsem malý zajíček, utíkal jsem podle vody, nesl kopu vajíček. Potkala mě koroptvička, chtěla jedno červené a já řekl ne, ne, ne.

Použité zdroje: Archiv autora www.office.microsoft.com