Zakládání inventáře na slavnostní tabuli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla a technika obsluhy
Advertisements

Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
VY_32_INOVACE_11_ODV_647_Str
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Inventář – příprava Střední odborná škola Otrokovice
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ VÝZDOBA TABULÍ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PŘÍPRAVA A ÚPRAVA SLAVNOSTNÍ TABULE
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Slavnostní hostiny – banket
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ PROSTÍRÁNÍ UBRUSŮ
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - rozptylky
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Třeťáci a matematika XI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_PRACOVNI_PLAN_PREZENTACE_06 Název školyStřední škola služeb,
Kvíz Kvíz
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET- SESTAVOVANI_TABULE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Složitá obsluha míchání předkrmového salátu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace.
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Příprava místnosti a slavnostní tabule
Způsoby obsluhy Způsob obsluhy je technická záležitost servisu pokrmů.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika – 4. ročník. Pracujeme s diagramy
Banketní obsluha Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
VY_32_INOVACE_13_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Zrakové vnímání Variabilní hra
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
DOKUMENTACE SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zadání samostatné práce.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Práce po skončení slavnostní hostiny
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
křižovatka Strážovská
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_392 Ročník: 1.
Zrakové vnímání 6 Variabilní hra
Animace vzájemného blokování dvou stykačů
Interaktivní test z fyziky – 6. ročník
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Zakládání inventáře na slavnostní tabuli SLAVNOSTNÍ HOSTINY Zakládání inventáře na slavnostní tabuli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Postup zakládání inventáře 1. Prostírání ubrusů používáme jednotné, čisté, nepoškozené, dobře vyžehlené ubrusy; pracujeme ve dvojici; prostírat začínáme na vzdálenějším konci dveří; překlady mají nýt cca 10–15 cm; délka převisů má být těsně nad židle, aby neomezovala pohyb hostů, cca 30 cm; po prostření můžeme ubrusy přežehlit.   2. Výzdoba tabule výzdobu volíme podle příležitosti; na výzdobu můžeme používat jakékoliv druhy květin, které nejsou příliš aromatické, a materiály, které nejsou zdravotně závadné; nemá zasahovat do založeného inventáře, obtěžovat hosty, hosté mají na sebe vidět.

Zakládání inventáře 3. Zakládání talířů zakládáme 2 cm od okraje stolu; dále založíme naproníček a dezertní talíř.   4. Zakládání příborů postupujeme vždy směrem od talíře; nejdříve založíme masovou vidličku, poté rybí vidličku a dezertní vidličku; dále zakládáme masový nůž, rybí nůž, dezertní lžíci, dezertní nůž; maximální počet založených příborů je 3 (nepočítáme dezertní lžíci); vzdálenost od kraje stolu je 2 cm, mezi příbory 3–5 mm; moučníkový příbor můžeme založit nad okraj talíře, rovněž 1 cm; koktejlový příbor se nezakládá!; příbory, které nemůžeme založit, připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl, a ve vhodnou chvíli je doložíme.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 5. Zakládání skla zakládáme 1 cm nad základní nůž; vzdálenost mezi sklenicemi je 3–5 mm; používáme necejchované sklo, znakem zakládáme k hostu; max. počet založených sklenic je 4; zakládají se podle pořadí do trojúhelníku nebo řady.   6. Pečivové talíře zakládáme vlevo 3 způsoby: horním okrajem na úroveň vidličky; středem na hrot vidličky; spodním okrajem na úroveň hrotů. 7. Menu zakládáme vlevo nad pečivový talířek; v případě nedostatku místa na tabuli můžeme zvolit jiný způsob založení , např. zasunutí do stojánků.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 8. Jmenovky zakládáme nad moučníkový příbor;   9. Ubrousky používáme papírové, plátěné, kombinované nejhygieničtější jsou papírové, skládáme různé tvary; 10. Dochucovací prostředky zakládáme pouze sůl a pepř, vždy min pro 4 hosty; ostatní dochucovací prostředky máme připraveny na pomocném stole; 11. Pečivo zakládáme těsně před příchodem hostů; vždy musíme mít k dispozici světlé i tmavé pečivo; 12. Židle můžeme postavit okrajem k ubrusu, zasunout do poloviny pod ubrus, popřípadě založit šikmo směrem k čelu tabule.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 13. Příruční stoly umísťujeme je k okraji místnosti; na 20 hostů připravujeme 1 pomocný stůl; na ně připravujeme náhradní inventář pro 2 osoby, dochucovací prostředky, sklo, tácky apod.; můžeme připravit samostatný stůl na dárky, vázy.   14. Další prostory hostina nemusí probíhat pouze v jedné místnosti a proto připravujeme i další místnost; 15.Konečná kontrola odpovědní pracovníci překontrolují stav místnosti, přípravu tabule, WC.

SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21] SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21]. Dostupné z: <http://www.souhorky.cz/ftp/ucebnice/st/sthlavni.htm>

Opakovací test k tématu: Slavnostní hostiny – zakládání inventáře na slavnostní tabuli. Na vypracování zadaných otázek máte 20 minut.

Začněte prosím pracovat: 1) Jaký je postup při zakládání inventáře na stůl? 2) Co je 10% rezerva inventáře a k čemu slouží? 3) Jak a čím nahrazujeme chybějící inventář? 4) Jakou výzdobu volíme k určitým slavnostním hostinám (vyberte si tři)?