Zakládání inventáře na slavnostní tabuli SLAVNOSTNÍ HOSTINY Zakládání inventáře na slavnostní tabuli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Postup zakládání inventáře 1. Prostírání ubrusů používáme jednotné, čisté, nepoškozené, dobře vyžehlené ubrusy; pracujeme ve dvojici; prostírat začínáme na vzdálenějším konci dveří; překlady mají nýt cca 10–15 cm; délka převisů má být těsně nad židle, aby neomezovala pohyb hostů, cca 30 cm; po prostření můžeme ubrusy přežehlit. 2. Výzdoba tabule výzdobu volíme podle příležitosti; na výzdobu můžeme používat jakékoliv druhy květin, které nejsou příliš aromatické, a materiály, které nejsou zdravotně závadné; nemá zasahovat do založeného inventáře, obtěžovat hosty, hosté mají na sebe vidět.
Zakládání inventáře 3. Zakládání talířů zakládáme 2 cm od okraje stolu; dále založíme naproníček a dezertní talíř. 4. Zakládání příborů postupujeme vždy směrem od talíře; nejdříve založíme masovou vidličku, poté rybí vidličku a dezertní vidličku; dále zakládáme masový nůž, rybí nůž, dezertní lžíci, dezertní nůž; maximální počet založených příborů je 3 (nepočítáme dezertní lžíci); vzdálenost od kraje stolu je 2 cm, mezi příbory 3–5 mm; moučníkový příbor můžeme založit nad okraj talíře, rovněž 1 cm; koktejlový příbor se nezakládá!; příbory, které nemůžeme založit, připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl, a ve vhodnou chvíli je doložíme.
PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 5. Zakládání skla zakládáme 1 cm nad základní nůž; vzdálenost mezi sklenicemi je 3–5 mm; používáme necejchované sklo, znakem zakládáme k hostu; max. počet založených sklenic je 4; zakládají se podle pořadí do trojúhelníku nebo řady. 6. Pečivové talíře zakládáme vlevo 3 způsoby: horním okrajem na úroveň vidličky; středem na hrot vidličky; spodním okrajem na úroveň hrotů. 7. Menu zakládáme vlevo nad pečivový talířek; v případě nedostatku místa na tabuli můžeme zvolit jiný způsob založení , např. zasunutí do stojánků.
PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 8. Jmenovky zakládáme nad moučníkový příbor; 9. Ubrousky používáme papírové, plátěné, kombinované nejhygieničtější jsou papírové, skládáme různé tvary; 10. Dochucovací prostředky zakládáme pouze sůl a pepř, vždy min pro 4 hosty; ostatní dochucovací prostředky máme připraveny na pomocném stole; 11. Pečivo zakládáme těsně před příchodem hostů; vždy musíme mít k dispozici světlé i tmavé pečivo; 12. Židle můžeme postavit okrajem k ubrusu, zasunout do poloviny pod ubrus, popřípadě založit šikmo směrem k čelu tabule.
PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ: 13. Příruční stoly umísťujeme je k okraji místnosti; na 20 hostů připravujeme 1 pomocný stůl; na ně připravujeme náhradní inventář pro 2 osoby, dochucovací prostředky, sklo, tácky apod.; můžeme připravit samostatný stůl na dárky, vázy. 14. Další prostory hostina nemusí probíhat pouze v jedné místnosti a proto připravujeme i další místnost; 15.Konečná kontrola odpovědní pracovníci překontrolují stav místnosti, přípravu tabule, WC.
SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21] SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21]. Dostupné z: <http://www.souhorky.cz/ftp/ucebnice/st/sthlavni.htm>
Opakovací test k tématu: Slavnostní hostiny – zakládání inventáře na slavnostní tabuli. Na vypracování zadaných otázek máte 20 minut.
Začněte prosím pracovat: 1) Jaký je postup při zakládání inventáře na stůl? 2) Co je 10% rezerva inventáře a k čemu slouží? 3) Jak a čím nahrazujeme chybějící inventář? 4) Jakou výzdobu volíme k určitým slavnostním hostinám (vyberte si tři)?