AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_04

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rytíři na Osice l.p dne měsíce července léta páně 2006 se na výcvikovém tábořišti nedaleko města Nová Bystřice sjela pážata z dalekých i blízkých.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
ŘÍMSKÉ LEGIE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
HUSITSKÁ REVOLUCE Vítězství
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-59 Anotace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Gotická kultura a vzdělanost
DVORSKO RYTÍŘSKÁ KULTURA
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
Rytíři Dějepis - 7. ročník Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
RANÝ STŘEDOVĚK.
ERBY Heraldika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Husitské zbraně Daniel Koktavý VI
FANTASTICKÁ LITERATURA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ 18 - Rytířská kultura
Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA
III/2 XV A
Feudální systém.
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Augusta, P. a kol.: DĚJINY STŘEDOVĚKU A RANÉHO NOVOVĚKU – 2. DÍL – VRCHOLNÝ A POZDNÍ STŘEDOVĚK. SPN.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Rytíři Lucie Sosnová, Kateřina Sirotková. Rytíř Rytíř (z německého Ritter, jezdec) je označení středověkého obrněného bojovníka na koni - válečníka šlechtického.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2PRV2,3_10.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Rytířem snadno.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_14 TÉMA: Český stát.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_06 TÉMA: VYNÁLEZY.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_13 TÉMA: Český stát.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
Feudální spoleČnost (středověk) Období 500 – 1400 n. l.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_01
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Rytířská hrdinská epika
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Husitské války Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tělesná kultura středověku
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_14
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_02
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_19
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_15
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_04 TÉMA: Rytířská kultura ČÍSLO PROJEKTU: CZ. 1. 07/ 1. 4. 00/ 21. 1843

Anotace Prezentace žáky 7. třídy seznámí s pojmem rytířská kultura. Žáci poznají zásady rytířů. Jak se člověk šlechtického původu mohl stát rytířem? Jaké zbraně rytíři používali?

Rytířská kultura

Rytíři - obecně Král nebo knížata potřebovala k obraně vojsko. Povinností šlechtice (feudála) bylo sloužit jako voják - rytíř. Rytíř svoji slávu nezískával jen vojenským uměním a statečností. Cenila se i mravní ctnost. Zásady Věrná služba vládci Obrana křesťanské víry před pohany Ochrana žen Ochrana vdov a sirotků

Co dělat, aby ses stal rytířem? Měl bys být urozeného původu. Tvoje výchova začne v 7 letech. Budeš poslán k cizímu dvoru. Zde se staneš pážetem. Jako páže se naučíš správnému chování, budeš obsluhovat pána, hlavně dolévat nápoje, budeš ho doprovázet na cestách.

Co následuje, pokud obstojíš? Jako čtrnáctiletý se staneš panošem. Už můžeš nosit meč. A začíná Ti pořádný trénink. Učíš se: šermovat jezdit na koni zápasit lovit a střílet z luku překonávat útrapy, hlad, zimu starat se o pánovu zbroj pomáhat pánovi s oblékáním doprovázíš ho na bojiště

Další stupeň Pokud jsi úspěšný, můžeš být ve 21 letech pasován na rytíře.

Pasování Obřad se bude konat v kostele před oltářem. Ty budeš oblečen do bílého šatu a budeš neozbrojen. Tvůj meč leží na oltáři (symbol toho, že sloužíš Bohu). Při aktu poklekneš před vládce. Ten Tě udeří na rameno plochou stranou meče. Zároveň přísaháš, že dodržíš zásady svého stavu.

Turnaje

Hry, kdy dokazuješ své umění bojovat. Turnaje jsou hry, kdy můžeš před opravdovým bojem dokázat své kvality. Pokud se zúčastníš, budeš předvádět: jízdu na koni v plném trysku cílem je shození soupeře ze sedla proto máš dřevěné kopí - dřevec - až 3 metry dlouhé Turnaje mohou být zpestřeny osobními souboji rytířů s meči, palicemi, sekyrami.

Něco z pravidel turnaje. Účastníci klání jsou rozděleni na vyzyvatele a obhájce. Každý souboj má 3 kola. Jeden bod se uděluje za zlomení kopí o soupeřovu hruď. Dva body jsou za zlomené kopí o soupeřovu helmu. Tři body se udělují za sražení soupeře z koně. Jestliže rytíř zlomí kopí, může mu nové podat pouze jeho panoš. Ceremoniáři vystaví jejich erby.

Výzbroj rytířů Kroužkované brnění - pružné, drátěná košile až 12 000 kroužků, 10 - 14 kg Plátové brnění - až 25 kg, náplecník, loketník, plechovice na stehna, nákolenice, holenní díly, střevíce Meč - délka 75 cm Přilbice - ochrana hlavy, nevýhoda – úzké průzory na oči na oči Železné klobouky Štít Ochrana koní - čabraka

Rytířská kultura - obecně Od poloviny 13. století se rozšiřuje nový způsob života a zábavy šlechty - rytířská kultura. Nepatřila k ní jen statečnost, umění bojovat, ale i dvornost a galantnost k ženám, skládání písní popisující boje, skládání milostných písní na počest krásných žen. Zároveň také vznikala literatura opěvující statečné činy rytířů. První rytířské turnaje u nás byly pořádány na dvoře Václava I.

Použité zdroje Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Codex_Manesse_Ulrich_von_Liechtenstein.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Accolade.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Matthew_Paris_-_William_Marshal.jpg Otevřená galerie MS Office Rytíři: [turnaje, zbraně, brnění, erby, život na hradě. 1. vyd. Praha: Fragment, 2007, 48 s. Úžasný svět. ISBN 978-80-253-0408-2.

Použité zdroje HROCH, Miroslav. Dějepis: středověk pro základní školy. 5. vyd., ve VaN Práce 3. Praha: Práce, 1996, 101 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN 80-208-0378-5. BÍGL, Zdeněk. České země za posledních Přemyslovců: středověk pro základní školy. 2. vyd. Ilustrace Karel Toman. Praha: Albatros, 1995, 64 s. Dějiny v obrazech. ISBN 80-000-0202-7. Vlastní zdroje