Ochrana poskytovaná před domácím násilím

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Poslání Intervenčního centra
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Dohled nad odsouzenými Příprava a výkon z pohledu praxe PMS ČR.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Organizace soudnictví v ČR
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_16.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
TREST DOMÁCÍHO VĚZENÍ (§ 60 a § 61 trestního zákoníku)
Trestní právo Trestní zákon
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Občanské soudní řízení II.
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Sociální patologie SCPT SCPA
Činnost soudu před zahájením řízení (Smírčí a zajišťovací řízení)
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Zdravotnický asistent, první ročník Domácí násilí II Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
PRÁVNÍ ŘÁD ČR = souhrn všech platných právních předpisů, nejčastěji zákonů PRÁVO = pravidla, kterými se musíme řídit (zákony,vyhlášky, nařízení, školní.
Právo proti domácímu násilí – JUDr. Eva Žatecká, Ph.D. Trestněprávní a správně právní aspekty práva proti domácímu násilí.
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Subjekty trestního řízení
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti Přednáška
Sankční systém trestního práva Přednáška
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY NĚMECKO.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
Tresty a ochranná opatření
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Obecné výklady o TPH a trestní odpovědnosti
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ IV. procesní instituty
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Prevence kriminality Karin BALOGOVÁ 2BP.  Prevence kriminality  Prevence kriminality je souhrn opatření k předcházení společensky nežádoucím jevům a.
Úvod do problematiky domácího násilí v kontextu činnosti OSPOD Brno, 7. dubna 2016.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Předběžné opatření JUDr. Kateřina Čuhelová / Předběžné opatření.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Vražda postiženého seniora. dne oznámil pohřešování postiženého seniora z Mladé Boleslavi jeho syn při ohledání bytu poškozeného byla kromě.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Název vzdělávacího materiálu
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PBSNPB22 Probační a mediační služba
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Ochrana poskytovaná před domácím násilím Okresní soud v Ostravě Ochrana poskytovaná před domácím násilím

Okresní soud v Ostravě Rovina občanskoprávní – prevenční - prevence před stupňováním domácího násilí - účelem je poskytnout oběti domácího násilí dostatek času k uspořádání jejích záležitostí tak, aby mohla úspěšně čelit krizové situaci vyvolané domácím násilím Rovina trestněprávní – represivní - účelem je potrestat pachatele domácího násilí a preventivně působit na společnost

Okresní soud v Ostravě Rovina občanskoprávní dle § 76b občanského soudního řádu nejedná se o trestní řízení soud rozhoduje usnesením ve formě předběžného opatření k zahájení řízení je potřebný návrh oběti domácího násilí o návrhu soud rozhodne bezodkladně, nejpozději do 48 hodin předběžné opatření trvá po dobu 1 měsíce na návrh jej lze prodloužit až na dobu 1 roku po nařízení předběžného opatření soud bezodkladně vykáže násilníka ze společného obydlí

Okresní soud v Ostravě Rovina trestněprávní do 31.12.2009 dle § 215a trestního zákona č. 140/1961 Sb. od 1.1.2010 dle § 199 trestního zákoníku č. 40/2009 Sb. v současné době může být pachatel postižen trestem odnětí svobody na 6 měsíců až 4 léta, v případě závažnějších forem spáchání domácího násilí (spácháno na více osobách, zvlášť surovým způsobem nebo po delší dobu) může být pachatel postižen trestem odnětí svobody na 2 až 8 let a pokud pachatel způsobí svým jednáním těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo smrt, může být postižen trestem odnětí svobody na 5 až 12 let

Okresní soud v Ostravě Obžaloby podané u OS v Ostravě na pachatele domácího násilí 1999 1 2000 2 2001 2002 2003 4 2004 6 2005 19 2006 21 2007 2008 14 2009 10 2010 (do 31.8.) 5

Počet návrhů, kterým bylo vyhověno Okresní soud v Ostravě Návrhy na nařízení předběžného opatření podané u OS v Ostravě Rok Celkový počet návrhů Počet návrhů, kterým bylo vyhověno 2007 31 28 2008 53 49 2009 58 54 2010 (do 31.8.) 43