Redoxní reakce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Redoxní reakce (oxidačně-redukční)
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Z ZAČÍNÁME Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Mangan.
Redoxní reakce = Oxidačně-redukční reakce (učebnice str. 60???)
Typy chemických reakcí
REDOXNÍ DĚJ RZ
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Druhy chemických reakcí
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
Soubor prezentací: CHEMIE PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Vyčíslení chem. rovnic.
REDOXNÍ DĚJ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
OXIDAČNĚ REDUKČNÍ REAKCE
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_46.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Redoxní vlastnosti kovů
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Elektrochemická řada napětí kovů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
PaedDr. Ivana Töpferová
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 26 Autor: Lenka Poláková
Galvanický článek.
Redoxní reakce 9.A, B 23/5 3-ox.;.
Redoxní reakce.
 Vědní disciplína zabývající se rovnováhami a ději v soustavách, ve kterých se vyskytují částice nesoucí el.náboj.
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_11_REDOXNÍ REAKCE TÉMA: REDOXNÍ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CH_2_Kod_07_Oxid.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
CHEMICKÉ SLOUČENINY Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
EU peníze středním školám
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
RISK Chemie 9 I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
… aneb oxidace a redukce dohromady
Redoxní reakce 1.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Obecná a anorganická chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Redoxní reakce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-05
Agrochemie – 3. cvičení.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Transkript prezentace:

Redoxní reakce

Pokus Železný hřebík (čistý, odmaštěný) vložte do zkumavky s cca 10ml roztoku skalice modré. Pozoruj změny. Pozorování: Na hřebíku se vytvořila vrstvička mědi, roztok změnil barvu.

Rovnice reakce: Železo + síran měďnatý měď + síran železnatý Fe0 + Cu+II(SO4)-II Cu0 + Fe+II(SO4)-II Změny ox. čísel prvků při reakci: Fe0 -2e- Fe+II zvýšení ox.č. = OXIDACE Cu+II +2e- Cu0 snížení ox.č. = REDUKCE (SO4)-II …. Ox. Č. se nezměnila

V průběhu reakce došlo k oxidaci i redukci V průběhu reakce došlo k oxidaci i redukci. Došlo k výměně elektronů mezi atomy prvků. Jedná se o REDOXNÍ reakci.

Redoxní reakce Jsou reakce, při kterých dochází současně k oxidaci a k redukci. Prvek, který se oxiduje, odevzdává elektrony (e-), jeho ox. číslo se zvyšuje. Prvek, který se redukuje, přijímá elektrony (e-), jeho ox. číslo se snižuje.

Oxidační a redukční činidlo Oxidační činidlo = látka, která jiné látky oxiduje, ale sama se při reakci redukuje. (sníží svoje ox. číslo) Redukční činidlo = látka, která jiné látky redukuje, ale sama se při reakci oxiduje. (zvýší svoje ox. číslo)

Hoření uhlí (reakce uhlíku s kyslíkem za vzniku oxidu uhličitého) Zapiš rovnice reakcí, doplň oxidační čísla všech prvků a urči, zda se jedná o redoxní reakce: Hoření uhlí (reakce uhlíku s kyslíkem za vzniku oxidu uhličitého) C + O2 CO2 Reakce hořčíku s kyselinou chlorovodíkovou Mg + 2 HCl MgCl2 + H2

Úkol: V předchozích reakcích urči, co je redukční a co oxidační činidlo.