Filosoficko-náboženské systémy Číny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Advertisements

Starověká Čína 1.A.
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Homeopatie a TAO Co spojuje homeopatii se staročínskou naukou MUDr. Zuzana Čajková 14. dubna 2012.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Galík, J.: PANORAMA ČESKÉ LITERATURY Bauer, A.: Čeština na dlani, přehled světové a české literatury.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Východoasijská náboženství
Čínská kultura.
ČÍNA.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo a spravedlnost Ročník:1.a 2. Datum.
Průřezová témata.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Podstatná jména AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Typy právní kultury Občanský a společenskovědní základ
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
6. Taoismus PhDr. Irena Martínková, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.16_tolerance_k_lidem Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
náboženství staré Číny a Japonska
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
ČÍNSKÁ FILOSOFIE I Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
TAOISMUS Emma Bruniková.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Téma 1: Teorie řízení jako věda o řízení v technických, biologických a společenských systémech Od doby, kdy lidé začali vytvářet skupiny, aby dosáhli cílů,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Kultura Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Filosofická antropologie
Obecná charakteristika
Sociální psychologie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Demokracie.
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní filozofické otázky
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Filosoficko-náboženské systémy Číny

Čínská civilizace Vyvíjela se cca od 3. tis. př. n. l. izolovaně Bez výraznějších kvalitativních skoků - kontinuálně Až do 17. stol.n.l. si Čína držela technický a kulturní náskok před Evropou 1)

Velká rozlehlost a lidnatost vyžadovaly silnou centrální vládu Významné bylo kolektivní cítění a rodinná soudržnost Tendence k despotismu, byrokratismu, kolektivismu a patriarchalismus Tyto rysy tlumily rozvoj individuální svobody, problematika lidských práv nebyla v Číně do 20. stol. otevřena

Místo otázky „co je pravda“ se ptali Čínští mudrci nepátrali po obecných a abstraktních významech – po podstatě věcí Více než „co je to“ je zajímalo, jak se to děje. Místo otázky „co je pravda“ se ptali „kudy vede cesta?“

Jak žít ve shodě s řádem „nebes“, přírody, společností a vlastní přirozeností?

Významné zdroje čínského myšlení Kniha proměn Kniha dokumentů Kniha písní Kniha obřadů Letopisy jara a podzimu

Kniha proměn Čínsky I-ťing Soubor více textů (nejstarší pochází z 18.st.př.n.l) Kniha sloužila k věštění a magickým praktikám, uplatnění našla i v lékařství Komentáře ke Knize proměn jsou také pokusem o filosofický výklad života a přírody Těší se vážnosti v konfucianismu i taoismu Základem této knihy je nauka o jin a jangu

Víte, co je monáda? Nápověda: Symbol, který vystihuje jednotu a proměnu světa 2. Nápověda: Kruh s tmavou a světlou plochou odpověď

JIN JANG Prvek: Prvek: -pasivní -aktivní -ženský -mužský -tmavý Střet těchto dvou sil nevede k likvidaci jedné z nich, ale způsobuje jejich vzájemnou proměnu a jednotu JIN Prvek: -pasivní -ženský -tmavý -země -poddajnost JANG Prvek: -aktivní -mužský -světlý -nebesa -síla 2) Světlý a tmavý bod uprostřed protikladného principu je počátkem nastupující opačné síly. Jedna síla na vrcholu svého rozvoje již obsahuje zárodek síly druhé.

Doplňte následující text Čínská civilizace se vyvíjela přibližně od…………tis. př.n.l. izolovaně. Až do………..stol. si Čína držela technický a kulturní náskok před Evropou. Tendence k…………………………….tlumily rozvoj individuální svobody, problematika lidských práv nebyla v Číně do 20. stol. otevřena.

Čínští mudrci se místo otázky „co je pravda“ ptali ……………….. Nejstarší zdroj čínského myšlení se nazývá ……….................. čínsky ……………….. ..………...a…………..jsou dva nejvýznamnější proudy filosoficko-náboženského systému Číny Namalujete monádu. Co symbolizuje?

Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_Wall.JPG [cit. 2013-06-21]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_Wall.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Yin_yang.svg Použitá literatura: SCHÖN, Jaromír. Občanský a společenskovědní základ: náboženství. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2012. ISBN 978-80-7402-120-6.