AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
DÝCHACÍ SOUSTAVA. FUNKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY  nasycování krve kyslíkem  odstraňování oxidu uhličitého  termoregulace  hospodaření s vodou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/04 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Hronková Pavlína Název : VY_52_INOVACE_11_Člověk.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_14_ZIMA TÉMA: ZIMA ČÍSLO PROJEKTU:
Funkce = výměna plynů (oxidu uhličitého a kyslíku)
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH
Inf Počítač a lidé s handicapem
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Dýchací soustava a její choroby
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_27_ VOLNĚ ŽIJÍCÍ ŽIVOČICHOVÉ.
Anotace Ročník 8. Druh materiálu Prezentace Pomůcky Cíl (inovace)
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_14_Krevní oběh
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Prezentace – výklad učiva
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LIDSKÝ ORGANISMUS KOSTRA.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Funkce dýchací soustavy
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_05
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_06-04 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Prezentace – výklad učiva
Dýchací soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_24_SUBTROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Kateřina Prachařová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_04_15_ZLOMKY
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
KOSTRA.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA TÉMA: DÝCHACÍ SOUSTAVA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1744

ANOTACE Materiál slouží k výkladu o dýchací soustavě člověka. Jednotlivé strany jsou věnovány konkrétním částem dýchací soustavy. Na některých stranách jsou umístěny odkazy na další internetové stránky. Hned na straně 4 je v růžovém obrázku plic umístěn odkaz na www.youtube.com na seriál Byl jednou jeden život. Jsou zde k nahlédnutí 3 části, je možné použít pouze některé části dle vlastního výběru nebo pro zpestření pustit všechny díly. V obrázku žlutých plící je také odkaz na www.youtube.com, na kterém můžete shlédnout proces dýchání (je komentován anglicky, ale jinak moc pěkný). Dále se jedná se o stránku 7, kde stačí kliknout na obrázek nosu a otevře se nám náčrt i s popisem (jenom pro ukázku). Na straně 9 jej otevřeme kliknutím na obrázek plic. Na tomto odkazu jsou dolní cesty dýchací včetně plic. Tento materiál je spíše výkladový.

CITACE Ilustrace: kliparty Microsoft Office

ZDROJE Přírodověda Učebnice pro 5. ročník - Člověk a jeho svět. 3. vyd. Praha: NOVÁ ŠKOLA, 2010. ISBN 978-80-7289- 301-0.

Lidské tělo DÝCHACÍ SOUSTAVA

Funkce: příjem kyslíku ze vzduchu, jeho předávání do krve a odvod oxidu uhličitého z těla dýchání umožňují dýchací svaly součástí dýchacího ústrojí jsou dýchací cesty a plíce

dýchání je proces, který probíhá neuvědoměle nadechnutí a vydechnutí se pravidelně střídají při nadechnutí se zvětší hrudní koš, při vydechnutí se zmenší dospělý člověk se nadechne asi 12 – 17krát za minutu, dítě asi 20 – 25krát

Horní cesty dýchací dýchací orgány ležící v hlavě nosní dutina – nos je při dýchání se zavřenými ústy vstupní brána pro vzduch hltan –jeho horní část slouží k dýchání, v dolním úseku vstupuje do hrtanu

Dolní cesty dýchací k dolním cestám dýchacím patří hrtan, průdušnice a plíce hrtan – uvnitř hrtanu jsou hlasivky, na tvorbě hlasu se podílí vydechovaný vzduch průdušnice –trubice, kterou proudí vzduch, obsahuje buňky, které zachycují prach a cizí částice před vniknutím do plic, dělí se na dvě průdušky, každá vstupuje do jedné plíce

Plíce leží v hrudním koši v plicích prolíná kyslík do krve a zase naopak oxid uhličitý přechází do vydechovaného vzduchu (kyslík do celého těla roznášejí červené krvinky)

Bránice pružná přepážka mezi hrudním košem a prostorem břicha aktivně se podílí na dýchání brániční neboli břišní dýchání je většinou klidové

Problémy dýchací soustavy Po kliknutí na šipku se Vám otevře odkaz na on-line příručku první pomoci. V obsahu si můžete vybrat hned několik možností (Dušení, Vdechnutí cizího tělesa, Zajištění průchodnosti dýchacích cest, Umělé dýchání, Bronchiální astma, Akutní zánět hrtanu) a program spusťte.