KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Zahraniční obchod.
Není značka jako značka
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
UGO.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 3/14.
Koncept farmářských prodejen
Celní správa České republiky
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
BILLA PODPORUJE ČESKÉ DODAVATELE Jaroslaw Szczypka, CEO BILLA spol. s r. o.
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
Potravinářské zbožíznalství
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Biopotraviny.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářské zbožíznalství
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ Martin Klanica ústřední ředitel 214. Žofínské fórum, Praha

Proč by měl spotřebitel preferovat při nákupu tuzemské potraviny?

Výroba pod kontrolou Standardy nejen bezpečnosti, ale i kvality Podpora „domácí“ ekonomiky a soběstačnosti Doprava Ekologie

1. VÝROBA POD KONTROLOU Každý PPP musí být registrován, případně schválen a je pravidelně kontrolován: Přímo Nepřímo (odběratelé, dodavatelé surovin …) Dozorové orgány striktně vyžadují dodržování požadavků potravinového práva Partnerský přístup Totožný zájem

Výsledky kontrol SZPI dlouhodobě (několik let nazpět) ukazují nejnižší počet porušení u potravin původem z ČR, následují potraviny z jiných ČS. Nejhůř se jeví potraviny ze třetích zemí. ČR EU (mimo ČR) třetí země 2017 12,1 % 20,5 % 31,7 % Analýza rizika Činnost kontrolních orgánů auditována (DG(SANTÉ)) - ČR má pozitivní hodnocení http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/index.cfm

2. STANDARDY NEJEN BEZPEČNOSTI, ALE I KVALITY Standardy EU = jednotné (nařízení, rozhodnutí) zejména parametry bezpečnosti (mibi, pesticidy, aditiva, …) Pro ČR platné a účinné od r. 2004. Standardy EU pro jakost/kvalitu = jen u několika vybraných komodit (např. med, olivové oleje, přírodní minerální vody, některé druhy ovoce a zeleniny, lihoviny …)

ČR = tradice v jasných a často přísných parametrech (ČSN, PN, ON) dnes parametry pro většinu potravin = prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách od roku 1997 (např. cukrovinky, oleje a tuky, pivo, pečivo, brambory, zpracované ovoce a zelenina…)

PŘÍKLADY: Kečup z ČR - prováděcí vyhláška č. 157/2003 Sb. stanovuje min. obsah refraktometrické sušiny vnesené z rajčat na 7 % Kečupy jiného původu (mimo ČR) – bez stanovení kvalitativních požadavků, příp. v jiných hodnotách Brambory z ČR - prováděcí vyhláška č. 157/2003 Sb. stanovuje odrůdovou pravost (do 2% hlíz jiné odrůdy) Brambory jiného původu (mimo ČR) – bez stanovení požadavků na odrůdovou pravost, příp. v jiných hodnotách

3. Podpora „domácí“ ekonomiky a soběstačnosti Preference spotřeby tuzemské produkce Podpora tuzemských producentů napříč celým řetězcem Zaměstnanost Vydělávající lidé utrácejí za tuzemskou produkci Daně Soběstačnost Klíčový bezpečnostní pilíř Nezávislost na dovozu

4. DOPRAVA Preference lokálních výrobků: Kratší doprava, rychleji u spotřebitelů Ovoce a zelenina v optimální zralosti Nižší potřeba např. konzervačních látek ve výrobcích (např. pečivo) Nižší náklady na obaly Přeplněnost silnic

5. EKOLOGIE Nižší uhlíková stopa Úzká souvislost s omezení dopravy Nižší prašnost Nižší emise Snaha podporovat udržitelné zemědělství

6. DVOJÍ KVALITA POTRAVIN Celoevropský problém?

DĚKUJI ZA POZORNOST www.szpi.gov.cz www.potravinynapranyri.cz