KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ Martin Klanica ústřední ředitel 214. Žofínské fórum, Praha
Proč by měl spotřebitel preferovat při nákupu tuzemské potraviny?
Výroba pod kontrolou Standardy nejen bezpečnosti, ale i kvality Podpora „domácí“ ekonomiky a soběstačnosti Doprava Ekologie
1. VÝROBA POD KONTROLOU Každý PPP musí být registrován, případně schválen a je pravidelně kontrolován: Přímo Nepřímo (odběratelé, dodavatelé surovin …) Dozorové orgány striktně vyžadují dodržování požadavků potravinového práva Partnerský přístup Totožný zájem
Výsledky kontrol SZPI dlouhodobě (několik let nazpět) ukazují nejnižší počet porušení u potravin původem z ČR, následují potraviny z jiných ČS. Nejhůř se jeví potraviny ze třetích zemí. ČR EU (mimo ČR) třetí země 2017 12,1 % 20,5 % 31,7 % Analýza rizika Činnost kontrolních orgánů auditována (DG(SANTÉ)) - ČR má pozitivní hodnocení http://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit_reports/index.cfm
2. STANDARDY NEJEN BEZPEČNOSTI, ALE I KVALITY Standardy EU = jednotné (nařízení, rozhodnutí) zejména parametry bezpečnosti (mibi, pesticidy, aditiva, …) Pro ČR platné a účinné od r. 2004. Standardy EU pro jakost/kvalitu = jen u několika vybraných komodit (např. med, olivové oleje, přírodní minerální vody, některé druhy ovoce a zeleniny, lihoviny …)
ČR = tradice v jasných a často přísných parametrech (ČSN, PN, ON) dnes parametry pro většinu potravin = prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách od roku 1997 (např. cukrovinky, oleje a tuky, pivo, pečivo, brambory, zpracované ovoce a zelenina…)
PŘÍKLADY: Kečup z ČR - prováděcí vyhláška č. 157/2003 Sb. stanovuje min. obsah refraktometrické sušiny vnesené z rajčat na 7 % Kečupy jiného původu (mimo ČR) – bez stanovení kvalitativních požadavků, příp. v jiných hodnotách Brambory z ČR - prováděcí vyhláška č. 157/2003 Sb. stanovuje odrůdovou pravost (do 2% hlíz jiné odrůdy) Brambory jiného původu (mimo ČR) – bez stanovení požadavků na odrůdovou pravost, příp. v jiných hodnotách
3. Podpora „domácí“ ekonomiky a soběstačnosti Preference spotřeby tuzemské produkce Podpora tuzemských producentů napříč celým řetězcem Zaměstnanost Vydělávající lidé utrácejí za tuzemskou produkci Daně Soběstačnost Klíčový bezpečnostní pilíř Nezávislost na dovozu
4. DOPRAVA Preference lokálních výrobků: Kratší doprava, rychleji u spotřebitelů Ovoce a zelenina v optimální zralosti Nižší potřeba např. konzervačních látek ve výrobcích (např. pečivo) Nižší náklady na obaly Přeplněnost silnic
5. EKOLOGIE Nižší uhlíková stopa Úzká souvislost s omezení dopravy Nižší prašnost Nižší emise Snaha podporovat udržitelné zemědělství
6. DVOJÍ KVALITA POTRAVIN Celoevropský problém?
DĚKUJI ZA POZORNOST www.szpi.gov.cz www.potravinynapranyri.cz