Internetové technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Internetové technologie Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
Informatika Internet.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
PHP – Základy programování
Technologie sítě Internet. Technologie Internetu jsou v dnešní době široce používány a představují často rozhodující faktor úspěšnosti firem. Nejpoužívanější.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Protokoly a adresy na internetu
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Internetový prohlížeč
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Dynamické dokumenty na straně serveru Informatika pro ekonomy II přednáška 8.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol) HTTP je základem systému „World Wide Web“ (WWW) - Web … HTTP – jednoduchý protokol aplikační vrstvy, transport.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
Internetové technologie Informatika pro ekonomy přednáška 7.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Uživatel počítačové sítě
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II LS 2007/2008.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Internetové technologie Informatika pro ekonomy přednáška 7.
Základní složky systému globálního informačního systému WWW
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
Web Application Scanning
TELNET, FTP.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Informatika pro ekonomy I LS 2009/2010
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internetové technologie Informatika pro ekonomy přednáška 7

Princip klient-server (služba WWW) HW dotaz (URL) odpověď (HTML) WWW klient (např. Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera …) WWW server (např. Apache) uživatelská stanice server SW

Princip klient–server Klient – zahajuje komunikaci, požaduje spojení Server – poskytuje odezvu klientovi Démon – program, který neustále běží na serveru a očekává výzvy, při zachycení spustí obsluhu Protokol – scénář komunikace mezi klientem a serverem, stanovuje pořadí předávání otázek a odpovědí, realizace prostřednictvím portu Port – identifikace služby ve formě čísla, které klient posílá serveru při zahájení komunikace

Nejznámější porty 20, 21 – přenos souborů protokolem FTP 23 – vzdálený přístup (nešifrovaný, TELNET) 22 – vzdálený přístup (šifrovaný, SSH) 25 – elektronická pošta (SMTP) 80 – služba WWW (HTTP) 110 – vzdálený přístup do schránky (POP3)

Protokol HTTP HyperText Transfer Protocol Slouží pro přenos objektů libovolného typu (stránky, obrázky, ...) mezi webovým serverem a prohlížečem (klientem) Jednoduchý síťový protokol aplikační vrstvy, vlastní přenos dat zajišťuje protokol TCP Základní model: navázání spojení  zaslání požadavku klientem  zaslání odpovědi serverem  uzavření spojení

Protokol HTTPS Zajišťuje šifrovanou komunikaci mezi klientem a serverem Slouží k přenosu informací, které nesmí být nikým odposlechnuty (číslo kreditní karty, heslo) Pro šifrování se používá kombinace asymetrické a symetrické šifry se 128bitovým klíčem SSL (Secure Socket Layer) – norma pro šifrovaný přenos vytvořená společností Netscape

Návratové kódy 1xx – informační, požadavek byl obdržen 2xx – úspěch, dotaz byl pochopen a akceptován 3xx – přesměrování, klient musí provést další akce, aby získal požadovaný dokument 4xx – chyba klienta, byl položen chybný dotaz nebo klient nemá oprávnění získat dokument požadovaný v dotazu (např. 401 = Unauthorized, 403 = Forbidden, 404 = Not Found) 5xx – chyba na straně serveru, není schopen obsloužit požadavek (500 = Internal Server Error)

Omezení HTTP Protokol je bezstavový Server nemá stálé spojení s klienty a nemůže je proto jednoznačně identifikovat Velké komplikace pro webové aplikace, které vyžadují stavovou informaci – např. nákupní košík Řešení je několik (různé možnosti): detekce IP, cookies, přenášení údajů v URL a skrytých polích formuláře

Dynamický × statický dokument Statický dokument – vzhled je neměnný, uživatel si nemůže volit zobrazované informace Dynamický dokument – tvar a prezentované informace může uživatel ovlivnit svojí činností Dynamický dokument na straně klienta – vytvoření a modifikaci zajišťuje prohlížeč (klient) Dynamický dokument na straně serveru – vytvořen programem, který běží na vzdáleném stroji (různé technologie – vsuvky, PHP, CGI...) Generovaný dokument – vytvořen počítačem

Statické dokumenty WWW Textový soubor obsahující značky v jazyce HTML Značky v jazyce HTML a) slovní (párové nebo nepárové), mohou mít parametry b) entity Vizuální podoba dokumentu – formátování pomocí kaskádových stylů (CSS) Způsob zápisu dokumentů v jazyce HTML je popsán ve velkém množství výukových materiálů (např. www.jakpsatweb.cz a mnoho dalších)

Vlastnosti dynamických dokumentů na straně serveru Schopnost řešení složitých a rozsáhlých úloh, používání souborového systému a výkonu serveru Nízká závislost na klientovi (prohlížeči) a jeho schopnostech, klient pouze stránku zobrazuje Veškeré požadavky a data se včetně odpovědí přenášejí přes síťové spojení (protokol TCP) Nelze reagovat na události vzniklé u klienta (pohyb myši, stisk klávesy apod.) – to řeší dynamické dokumenty na straně klienta

Řešení dynamických dokumentů Technologie PHP – (Pretty Human Pages, Rasmus Lerdorf), jazyk integrovaný do HTML ...<h1>Nadpis</h1> <? příkazy PHP... ?>... Modul serveru – například PHP, Perl. Rychlejší odezva Obslužný program na rozhraní CGI – možnost práce v libovolném jazyce, obecné, avšak někdy časově a výpočetně náročné

Obslužný program na rozhraní CGI – základní princip URL + data data klient (prohlížeč) WWW server obslužný program HTML HTML data CGI rozhraní (Common Gateway Interface) – definice způsobu komunikace WWW serveru s obslužnou aplikací (programem)

Zpracování požadavku URL dynamického dokumentu na straně serveru se liší v datech, zapsaných za otazníkem http://akela.mendelu.cz/~xyz/skript.cgi?data Server podle rozšíření .cgi pozná, že se jedná o rozhraní CGI, a předá mu data z URL Obslužný program zpracuje data a na výstup pošle výsledný text (vygenerovaný dokument) Server WWW zašle vytvořený dokument klientovi, který ho zobrazí stejným způsobem jako statické dokumenty

Tvar dat předávaných v URL Metoda předání dat (viz formuláře HTML) GET – data předána viditelně v URL POST – data předána skrytě v těle požadavku <form action=skript.cgi method=get> <input type=text name=prvni>…<br> <input type=text name=druhy>…<br> <input type=submit value=Odeslat> </form> …/skript.cgi?prvni=neco&druhy=neco

Kódování URL Mezera se v URL zobrazí jako + (někdy %20) Znaky, které v URL něco znamenají, se kódují jako %cc, kde cc jsou dvě šestnáctkové číslice ordinálního čísla znaku. (Unicode %cc%cc) Příklady value=”Jan Kos” …skript.cgi?jmeno=Jan+Kos value=”Tomáš Hála” …skript.cgi?jmeno=Tom%E1%9A+H%E1la

Proměnné prostředí QUERY_STRING – obsahuje data předaná v URL REQUEST_METHOD – metoda předání dat SERVER_NAME – IP adresa (jméno) serveru SERVER_PROTOCOL – jméno a verze protokolu SERVER_PORT – číslo portu hostitele CONTENT_TYPE – typ dotazovaných dat HTTP_USER_AGENT – prohlížeč REMOTE_ADDR – IP adresa klienta …a mnohé další (nejdůležitější jsou první dvě)

Předávání dat na rozhraní CGI Vstup dat do obslužného programu – z proměnné QUERY_STRING v případě, že jsou data předávána metodou GET – ze standardního vstupu v případě, že jsou data předávána metodou POST Výstup dat z obslužného programu – výpis na standardní výstup