SICÍLIE VE STŘEDOVĚKU Obr. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Kde je rybka? V p rezentaci si děti procvičí prostorovou orientaci. Návod: 1) Otázka je u každého obrázku stejná: Kde je rybka? 2) Dítě se snaží co nejpřesněji.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
Čtení s porozuměním Interaktivní prezentace
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Vítejte v Písmenkově – seznamte se s písmenkem Y, y
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měřidla délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
SEASON SÍZN Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
OVOCNÉ STROMY A OVOCE PODPORA PRO VÝUKU
Francká říše Petr Procházka
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Porozumění řeči – MÁ x NEMÁ interaktivní
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Kampak letí? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katarzyna Nogolová. Autor obrázků Tomasz Nogol souhlasí se zveřejněním na.
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Kde se opravují auta? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRAJINA KOLEM NÁS A JEJÍ VYUŽITÍ
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DOBBLE LOGOPEDIE Hláska K
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Slabiky lu, le, li, lo, lá, lí Metodický komentář:
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
BALONY a násobilky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
SKLÁDÁME SLOVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Prvouka – části lidského těla a kostra
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace seznamuje děti s počasím a představuje také roční období
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Rozvíjíme zrakovou paměť
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půjdem spolu do Betléma…
Rozlišování hlásek P, B, M
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Rychlé počítání v časovém limitu 15 nebo 30 vteřin
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

SICÍLIE VE STŘEDOVĚKU Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zdeněk Sotolář. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Obr. 3 Obr. 2 Obr. 4 535 Justinián připojil Sicílii k Byzantské říši 652–965 Arabové dobývají Sicílii = Sicilský emirát Obr. 3 1068–1072 vyhánějí Araby Normané Obr. 2 Obr. 4

Podle čeho poznáme, že tato mapa zobrazuje nadvládu právě Arabů nad Sicílií? Napovídá název emírát. Emír je titul arabských knížat dodnes.

Obr. 6 Obr. 7 Obr. 5 Roger I. Sicilský první sicilský hrabě 1071–1101 rodový znak Hautevillů

Vyhledej na mapě, jaké tituly nosili vládci jižní Itálie na počátku 12 Vyhledej na mapě, jaké tituly nosili vládci jižní Itálie na počátku 12. století. Které tituly užívají panovníci dnešních samostatných zemí v Evropě? Hrabě Vévoda Kníže Dnes: Lucembursko – velkovévodství Monako, Lichtenštejnsko – knížectví

Obr. 9 Obr. 8 Obr. 10 Roger II. Sicilský první sicilský král 1130–1154 korunován papežem

Srovnej malířské techniky obou královských portrétů. Vlevo mozaika, vpravo malba. Uvažuj, jak je na obrázku vyjádřena nadřazenost papeže nad korunovaným králem. Postava papeže je nápadné větší a vyšší, ční nad králem, korunovaný král sklání před papežem hlavu.

Obr. 12 Obr. 11 Obr. 13 Fridrich I. Štaufský 1198–1250 římský císař Ferdinand II. Aragonský 1479–1516 španělský král

Kdy a čím se zapsal do našich dějin titul sicilského krále? Fridrich II. Štaufský 1198–1250 římský císař, vydal Zlatou bulu sicilskou Kdy a čím se zapsal do našich dějin titul sicilského krále?

Portrét Fridricha II. Napovídá oblíbenou zábavu středověkých panovníků Portrét Fridricha II. Napovídá oblíbenou zábavu středověkých panovníků. Poznáš kterou? Sokolnictví

Vyjmenuj, kdo postupně ovládal Sicílii ve středověku. Byzantinci Arabové Normané Němci Španělé

Zdroje obrázků Obr. 1 [online] David Legrand [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italy_Regions_Sicily_Map.png> Obr. 2 [online] Podzemnik [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italy_1000_AD-cs.svg> Obr. 3 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Meister_von_San_Vitale_in_Ravenna.jpg> Obr. 4 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medieval_Persian_manuscript_Muhammad_leads_Abraham_Moses_Jesus.jpg> Obr. 5 [online] Podzemnik [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Southern_Italy_1112-cs.svg> Obr. 6 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roger_I_of_Sicily.jpg > Obr. 7 [online] S@m [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blason_sicile_famille_Hauteville.svg> Obr. 8 [online] Podzemnik [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kingdom_of_Sicily_1154-cs.svg> Obr. 9 4 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roger_II._Sicilsky.jpg> Obr. 10 [online] Urban [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Martorana_RogerII.jpg> Obr. 11 [online] Capmo [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italy_1494_v2.png> Obr. 12 4 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Frederick_II_and_eagle.jpg> Obr. 13 4 [online] [cit. 2014-01-18] Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:FerdinandIIA.jpg>