Polsko ve středověku Mgr. Jiří Žilka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Staré pověsti české Alois Jirásek Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Dana.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Počátky českého státu, české knížectví za prvních Přemyslovců.
Přemyslovci - Boleslav II. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPřemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Počátky polského státu Mgr. Jakub NěmecVY_32_INOVACE_D1r0113.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_14
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_16
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_09
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
VZINIK ČESKÉHO STÁTU A VLÁDA PRVNÍCH PŘEMYSLOVSKÝCH KNÍŽAT
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název vzdělávacího materiálu
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jagellonci Dějepis 7.ročník.
Název a číslo materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-14_Počátky ČESKÉHO STÁTU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Identifikátor materiálu ICT – 9 - 1
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
První státní útvar na našem území, dále jen VM
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Polsko ve středověku Mgr. Jiří Žilka

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.03 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: květen 2013 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Středověk Materiál slouží k seznámení žáků s problematikou příchodu Slovanů do oblasti dnešního Polska a s problematikou vzniku slovanského státního útvaru na tomto území. Materiál zpracovává polské dějiny od počátků do roku 1385 – do vzniku tzv. krevské unie mezi Polskem a litevským velkoknížectvím. Je určen především pro výkladovou část hodiny, ale i pro opakování a upevňování poznatků. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

Od počátků státu do roku 1385 Polsko ve středověku Od počátků státu do roku 1385

Konstituování polského státu od 6. století se v povodí Visly a Odry usazují kmeny Polanů, Pomořanů, Vislanů, Luticů, Lužických Srbů, Slezanů… vedoucí postavení mezi nimi získal kmen Polanů (z nich Piastovci)

Měšek I. (962-992) první historický panovník z rodu Piastovců probíhá sjednocovací proces a christianizace na pokřtění polských předáků měli vliv Češi Měšek se oženil s Doubravkou, dcerou českého Boleslava I. (přinesla křesťanství, které však určitě pronikalo už z Velké Moravy) knížecím sídlem se stalo Hnězdno Měšek vzal Přemyslovcům Slezsko 1.

Polsko za vlády Měška I. 2.

Boleslav Chrabrý (992-1025) syn Měška a Doubravky upevnil polský stát nejsilnějším knížectvím za jeho panování bylo Krakovsko Vedl války s Čechy, Němci a Rusy (dobyl Kyjev) Po smrti Oty III. střety s císařem Jindřichem II. 1018 budyšínský mír – získal obě Lužice, Milsko, Moravu (1019 o ni přišel) a Slovensko 1025 těsně před smrtí byl hnězdenským arcibiskupem korunován na krále

Polsko za Boleslava I. Chrabrého 3. 4.

Svatovojtěšská misie po neshodách v Čechách odešel Vojtěch Slavníkovec do Itálie a pak do Polska pohanskými Prusy 23. 4. 997 zavražděn Ota III. založil r. 1000 v Hnězdně arcibiskupství svatého Vojtěcha, zde také uloženy jeho ostatky První hnězdenský arcibiskup byl Radim (Gaudentius), Vojtěchův nevlastní bratr

Krize Po smrti Boleslava Chrabrého v Polsku krize jeho syn Měšek II. Lambert (1025-34) se po zásahu císaře Konráda II. musel vzdát královského titulu (1032) Protikřesťanské hnutí Břetislav I. 1039 odnáší ostatky sv. Vojtěcha existence Polska neohrožena

Kazimír I. Obnovitel (1039-1058) Sjednotil Velkopolsko, Malopolsko a Mazovsko sídlo v Krakově obnova církevní organizace boj s Břetislavem o Slezsko - císař Jindřich III. ho přidělil Polsku Poláci platili Čechům tribut (1054) 5.

Boleslav II. Smělý (1058-1079) boje s císařem Jindřichem IV. a Vratislavem II. Českým přijal zemi v léno od papeže Řehoře VII. byl v Hnězdně korunován 1076 na krále Poláci titul neudrželi a získali jej zpět až ve 13. století vzpoura velmožů, král zabil krakovského biskupa (sv.) Stanislava 1079 v kostele při mši zavraždil jej Boleslav II. vlastnoručně emigrace do Uher umírá v Uhrách (zřejmě otráven) úpadek Polska, rozdělení Polska do roku 1106

6. Boleslav II. Smělý 7. Sv. Stanislav ze Szcepanowa

Boleslav III. Křivoústý (1106-1138) uhájil samostatnost Polska vůči Německu Polsko silné 1138 – Boleslavův statut rozdělení Polska na 4 úděly seniorát - budoucí problémy, synové soupeří Po jeho smrti postupný rozpad Polska přenesení velkoknížecího stolce z Hnězdna do Krakova sílící německá expanze

Polsko zůstávalo po celé 13 Polsko zůstávalo po celé 13. století rozdrobeno na řadu samostatných knížectví 1226 povolal Konrád, kníže mazovský a kujavský, řád německých rytířů, aby ho bránili před pohanskými Prusy 1237 se němečtí rytíři sloučili s mečovými rytíři a později si podmanili celé Prusko díky německé kolonizaci vznikl silný stát Tatarsko-mongolský vpád roku 1241 bitva u Lehnice, poražen Jindřich Pobožný území vylidněné tatarským vpádem obsazovali němečtí kolonisté

Přemysl II. Velkopolský (1290-1296) 1291 nucen odstoupit Václavovi II. Krakovsko 1292 získal Václav II. Sandoměřsko 1295 se nechal Přemysl korunovat na polského krále 1296 Přemysl úkladně zavražděn Václav II. se zmocnil i Velkopolska a Pomořan vypudil Piastovce Vladislava Lokietka stvrdil nároky na tyto země sňatkem s Přemyslovou dcerou Eliškou Rejčkou (1300)

Vladislav Lokietek (1305-1333) Václav II. (1300-1305) korunován v Hnězdně na polského krále (1300) Češi urychlili sjednocení Polska Václav III. (1305-1306) Vladislav Lokietek (1305-1333) v době smrti Václava III. už ovládal značnou část Polska 1320 Lokietek korunován králem jednotného polského státu zcela Polsko sjednotit nedokázal

Polsko za Vladislava I. Lokietka 8.

Kazimír III. Veliký (1333-1370) poslední Piastovec získal podporu části polské šlechty a sjednotil Polsko ztráta Slezska (1335, Trenčín) ve prospěch českých Lucemburků (Jan se vzdal polské koruny) a východního Pomořanska s Gdaňskem ve prospěch řádu německých rytířů Polsko tím ztratilo přístup k moři, ale na Litvě dobylo Halič Kazimírův bratranec, uherský král Ludvík z Anjou získává nástupnictví na polský trůn v případě, že Kazimír nebude mít mužského dědice 1355 – budínské privilegium, Ludvík ujistil polskou šlechtu, že nový král nenaruší stará práva a svobody

Polsko za Kazimíra III. Velikého 9.

Ludvík I. z Anjou (1370-1382) slabý panovník velmi ustupoval šlechtě Po jeho smrti 1382 končí polsko-uherská unie 1384 – Ludvíkova dcera Jadwiga (Hedvika) se stává polskou královnou 1386 se provdala se ze litevského velkoknížete Jagiełła (spojenec proti křižákům) 1385 uzavřena v Krevě smlouva, jíž se Jagiełło zavázal přijmout i se svými poddanými křest a Litvu připojit k Polsku – krevská unie

Závěrečné opakování Rod Piastovců pocházel z kmene …… První historicky doložený panovník Piastovců se jmenoval …… Boleslav Chrabrý Kterého roku musel Boleslav Chrabrý odstoupit Moravu českému knížeti? Svatovojtěšská misie. Sv. Stanislav Který panovník přinesl do Polska seniorátní řád? Bitva u Lehnice. Krevská unie.

Zdroje MATEJKO, Jan. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mieszko_I.jpg POZNANIAK. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polska_960_-_992.png JACOBI, Jan Bogumil. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Bogumi%C5%82_Jacobi_- _Boles%C5%82aw_Chrobry.jpg POZNANIAK. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polska_992_-_1025.png MATEJKO, Jan. wikipedia.cz [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kazimierz_I_Odnowiciel.jpg?uselang=cs MATEJKO, Jan. wikipedia.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boleslaw_Smialy.jpg?uselang=cs AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanctus_Stanislaus.JPG?uselang=cs AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.pl [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Polska_WladLokietka_%281275-1300%29.png AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.pl [online]. [cit. 24.5.2013]. Dostupný na WWW: https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Polska_1333_-_1370.png

Literatura KANTOREK, Pavel; SOCHROVÁ Marie. Dějepis I. v kostce pro střední školy. 1.vyd. Fragment, 2008. ISBN 978-802- 5306-055. KVIRENC, Jan. Evropa do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2007, 232 s. ISBN 978-808-6761- 701. ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Zdeněk ŠAŠINKA. Odmaturuj! z dějepisu 1. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 232 s. ISBN 80- 735-8059-4.

Konec