VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

Zuby - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Trávicí soustava
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková Slouží nám jako zdroj energie Bez jídla by nemohlo naše tělo vykonávat žádný pohyb.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
Autor výukového materiálu:
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
Soustava trávicí - část 1.
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Lidský chrup Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_9_Lidský chrup Téma: Přírodověda -
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 04_Soustava oběhová Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 07_Soustava kožní
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 08_Nervová soustava
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 05_Soustava trávicí Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012

Trávicí soustava NA ZAMYŠLENÍ : Proč přijímáme potravu? Jak rozumíš rčení : Nežijeme, abychom jedli, ale jíme, abychom žili. Zkus za pomoci obrázku popsat cestu potravy naším tělem. Už jsi se setkal s pojmem potravinová pyramida? Co nám říká? dutina ústní jícen hrtan slinivka břišní játra žlučník žaludek tlusté střevo tenké střevo ŘEŠENÍ: slepé střevo konečník Potravu používá náš organizmus jako stavební materiál a zdroj energie. Nemáme se přejídat, jíst nezdravé potraviny, ale naopak jíst střídmě, zdravě, abychom jídlem získanou energii zase dokázali vydat. Ukazuje doporučené druhy potravin a jejich množství pro správné stravování

A teď sám ! – popiš části trávicí soustavy 1. ústní dutina 2. jícen 3. hrtan 1. 4. slinivka břišní 2. 3. 5. žaludek 11. 4. 6. tenké střevo 10. 5. 7. konečník 6. 9. 8. 7. slepé střevo 8. 9. tlusté střevo 10. žlučník 11. játra Klik myší a zobrazí se správné odpovědi.

Očísluj (do prostředního sloupce) dvojice patřící k sobě stejnými čísly 1. ústa (jazyk,zuby,sliny polykání potravy 2. hltan zpracování potravy 3. jícen oddělení vody a zahuštění nestráve-ných látek 4. žaludek rozmělnění potravy a smísení se slinami 5. tenké střevo pohyb potravy do žaludku 6. tlusté střevo odvádění nestrávených látek z těla 7. konečník prolínání a vstřebávání látek do krve 3. 4. 6. 1. 2. 7. 5.

Důležitou součástí trávicí soustavy je chrup Důležitou součástí trávicí soustavy je chrup. Jak dokonale znáš ten svůj? 3. 4. řezák 1. 2. 5. 1. řezák 6. 2. 7. špičák 3. 8. 4. zub třenový 5. zub třenový 6. stolička 7. stolička 8. stolička Abys nedopadl jako tento pán, je třeba si zuby pravidelně _ _ _ _ _ _ a dvakrát za rok navštívit _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. čistit, zubního lékaře

Podtrhni správné možnosti Zub onemocní kazem protože : nás nakazil virus na povrchu zubu jsou bakterie jíme nevhodnou stravu špatně si čistíme zuby nerozkoušeme dobře potravu Vypiš potřeby pro zubní hygienu zubní kartáček zubní pasta dentální nit ústní voda Jaké znáš zubní pasty ? Signal, Sensodyne, Odol, Colgate, Fluora Víš, že ? Nejtvrdší tkáň v lidském těle je zubní sklovina. Některá zvířata mají zuby přeměněny v kly, které používají k obraně a lovu. Za 24 hodin se v trávicím ústrojí vytvoří 1 litr slin a 2 – 3 litry žaludeční šťávy. Žaludek se po jídle vyprazdňuje 3 – 6 hodin, odstranění zbytků jednoho jídla z těla trvá až 72 hodin. Délka tlustého střeva je něco přes metr a tenkého 3 metry.

Metodický list Digitální učební materiál je určen 5.ročníku, Přírodověda, oblast Lidské tělo, část Trávicí soustava. Je vhodný pro práci s interaktivní tabulí a popisovačem. Druhý snímek zobrazuje hlavní části trávicí soustavy a předkládá žákům několik otázek k zamyšlení. Třetí snímek – žáci doplní písemně hlavní části trávicí soustavy. Na klik myší se zobrazí správné výsledky. Čtvrtý snímek – žáci do prostředního sloupce zapíší odpovídající čísla tak, aby souhlasil daný orgán trávicí soustavy s jeho činností. Po kliknutí myší se v posledním sloupci objeví správné výsledky. Pátý snímek – žáci popíší chrup, na kliknutí myší se opět objeví správné výsledky. Doplní větu, na klik se odstraní obrazec zakrývající řešení. Šestý snímek – žák podtrhne správné odpovědi, zapíše potřeby určené pro hygienu ústní dutiny, ústně diskutuje se spolužáky o druzích zubní pasty, případně o dalších tématech týkajících se trávicí soustavy. Na jednotlivé kliky myší se objevují správná řešení.

Použité materiály Soubor námětů, úkolů a zajímavostí k přírodovědnému učivu pro 5. ročník, PaeDr.Hana Mühlhauserová, 2004 Přírodověda pro 5.ročník základní školy – pracovní sešit, Kvasničková, Froněk, Šolc, Fortuna 2001 Obr. na snímku č.2 a 3 : www.cmis.cz/dum; http://detskechoroby.rodinka.sk/typo3temp/pics/9f0ac3911c.jpg Obr. na snímku č.4 : www.cmis.cz/dum; http://img1.obrazkyanimace.com/oa/120/008.gif Obr.na snímku č.5 : zuby upravené v programu malování : www.cmis.cz/dum; http://www.sunsetteethwhitening.co.uk/cms/wp- content/uploads/image/Teeth%20Whitening% Stařík : www.cmis.cz/dum; http://static.ddmcdn.com/gif/ultrasound-teeth-news- 1.jpg Obr.na snímku č.6 : www.cmis.cz/dum; http://library.thinkquest.org/J002755/graphics/toothpaste.gif