Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_MANDLE_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_KVALIFIKACE_SOMMELIERA_SNOUBENÍ_VÍ NA_S_POKRMY_PREZENTACE_ 14.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET_PREZENTACE_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_BOZENA_SEDIVA_HOLENI A UPRAVA VLASU A VOUSU_11 Název školy Střední škola služeb, obchodu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_KANCELARI_KONVERZAC E_PREZENTACE_18 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_NEHODY_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_TELEFONOVANI_MOBIL_PR EZENTACE_14 Název školyStřední.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
ODBORNÝ WORKSHOP EXOTICKÉ OVOCE
Technika obsluhy – Pěstování kávy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Grafické programy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Oděvní zboží Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_04-52 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Technologický postup Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Secese - architektura Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sběrné ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Grafické formáty Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ovoce našich zahrádek VY_32_INOVACE_04_03
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Citrusové plody Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tkaniny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výtvarné umění starověkého Egypta
Není příloha, jako příloha
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výtvarné umění starověkého Egypta
Výtvarné umění v pravěku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Transkript prezentace:

Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DALSI_JIZNI OVOCE__PREZENTACE_15 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Další jižní ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 2O. 8. 2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s ostatním jižním ovocem, jeho použitím. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.

Další jižní ovoce Granátové jablko Pochází z Persie K nám se dováží nejvíce z jihu Evropy Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C Plod cibulovitého tvaru Kožovitá slupka žlutočervené až hnědé barvy

Uvnitř – 6 komor plných načervenalých zrn připomínající korálky nebo české granáty Šťáva ze semen má sladkokyselou chuť Semena se také zpracovávají na grenadinu Obr.1

Použití Používá se čerstvé plod rozříznout a semena vybírat lžičkou Dužina se semeny rozmixovat, přecedit – výborná šťáva Vařená semena s vodou po přecezení k přípravě sladkostí

Ostatní jižní ovoce Tomel – kaki Pochází z Číny Pěstuje se v mnoha odrůdách Obr.2 Konzumuje se čerstvý Vyrábí se z něj džem nebo se kanduje Dostupný od poloviny léta do poloviny zimy

Ostatní jižní ovoce Mango Velká peckovice u některých druhů až 2 kg těžká Žlutá až rudá slupka dřeň zralého plodu je žlutá, velmi aromatická Původem z Indie Obr.3

Mimořádně bohatý na vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín C Z minerálních látek hořčík, draslík a vápník Použití - čerstvé Ovocné saláty, krémy, zmrzliny Jako příloha k šunce, lososu nebo sýru

Lze připravovat jako teplé – osmažené v těstíčku nebo s vepřovým masem V zemích, kde se pěstuje se využívá na: Kompoty, džemy, šťávy a rosoly Po požití manga nepít alkohol – ledvinové koliky

ZDROJE www.cs.wikipedia.org PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Použité obrázky Obr.1 FIR0002. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pomegranate.jpg Obr.2 NC1. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kaki_20041002.jpg Obr.3 PORAO. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mangos_in_market.jpg