Co umí český slovesný vid

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolja 2 Otázky a film. Konverzace: Máte nějaký nový nábytek.
Advertisements

Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lekce 7.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
PRESENT PERFECT SIMPLE
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
Modální- způsobová slovesa
( určování mluvnických kategorií osoby, čísla a času )
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Slovesa (verba).
Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný vid Dokonavý nedokonavý.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Slovesný vid 8. ročník.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Opakujeme Slovesa Přísudek.
SLOVESNÝ VID Mgr. Michal Oblouk.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Pro 5. ročník ZŠ Jazyk a jazyková výchova – Český jazyk a literatura – Jazyková výchova – Tvarosloví VY_32_INOVACE_137 duben 2011 Mgr. Hana Patschová.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.05 Název pro školu:EU ČJ 05 II Název materiálu:Slovesný vid Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_54_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Slovesný vid Slovesný vid VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.03.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
Větné členy PŘÍSUDEK.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Slovesný vid mluvnická kategorie sloves
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
CJL mluvnice Tvarosloví – slovesa Mgr. Zina Omelková
SLOVESA ČAS. SLOVESA ČAS ČAS SLOVES U sloves určujeme čas, podle toho, kdy se děj odehrává. Čas přítomný – děj se odehrává nyní. Milan čte. Čas budoucí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
jazyk a jazyková komunikace český jazyk
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Slovesa“
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesný vid Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 10 – slovesa – slovesný čas
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
Popiš jedním slovem, co se na obrázcích děje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Šablona 32 VY_32_INOVACE_13_24_Slovesný vid
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovesný vid.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Co umí český slovesný vid Udine 2016 Božena Bednaříková

Příklady Vypínám počítač (právě teď) Vypínám počítač (každý den, ještě před odchodem z kanceláře) Budoucí čas: budu ho poctivě vypínat Minulý čas: poctivě jsem vždy vypínala počítač Vypnu počítač – čas?

Slovesa nedokonavá (imperfektiva) průběh děje, jeho neohraničenost, trvání, nic se nesděluje o jeho konci či výsledku Čas: Zrovna si čtu. Celý večer jsem si četl. Budu si celý večer číst. Co vyjadřují? Když jsi volal, zrovna jsem snídal. Třikrát týdně jí volal. Nemluví česky. V té době ještě nemluvila česky. Hledám větší byt. Bratr prodává auto. Pamatuji si přesně, jak jsem ti tu knihu půjčoval. Každé ráno vstanu v šest, vlítnu pod sprchu a pak teprve snídám. Zítra dělám zkoušku. Ten obraz maloval Mánes. Kdo dával ten třetí gól?

Slovesa nedokonavá (imperfektiva) Co vyjadřují? Paralelní děje: Když jsi volal, zrovna jsem snídal. Opakování, obvyklost, pravidelnost: Třikrát týdně jí volal. Schopnost: Nemluví česky. V té době ještě nemluvila česky. Záměr: Hledám větší byt. Bratr prodává auto. Aktualizace: Pamatuji si přesně, jak jsem ti tu knihu půjčoval. Rozvláčnost děje (x dynamičnost): Každé ráno vstanu v šest, vlítnu pod sprchu a pak teprve snídám. Nejistota (jaký bude výsledek): Zítra dělám zkoušku. Autorství: Ten obraz maloval Mánes. Kdo dával ten třetí gól?

Slovesa dokonavá (perfektiva) děj ohraničený, ucelený, dokončený slovesa nemohou vyjádřit děj, který trvá vyjádřen výsledek děje, děj je koncentrován, shrnut Čas: V minulosti: Napsal jsem dopis. V budoucnosti: Napíšu dopis. Použití: - Spojka až: Až to napíšu, skočím na poštu. ?? - Bez slovníku to nepřeloží. Ten si ani neuvaří. Když to chci vymazat, vždycky stisknu Delete. Když ji potká, zčervená. Tady vždycky zakopnu. kýchnout, skočit (?) Vyběhl ze vrat. Dopil kávu.

Slovesa dokonavá (perfektiva) - Bez slovníku to nepřeloží. Ten si ani neuvaří. (neschopnost, nezpůsobilost) Když to chci vymazat, vždycky stisknu Delete. Když ji potká, zčervená. (pravidelná reakce na podnět) Tady vždycky zakopnu. ( nezáměrnost děje) kýchnout, skočit (?) (Aktionsart: slovesa momentální, okamžitá) Vyběhl ze vrat. Dopil kávu. (Aktionsart: začátek – konec děje)

Co vyjadřuje imperativ? A každý den piš maily nebo skypuj! Dávej pozor, je to čerstvě natřeno! Při jídle nemluv! Nenapovídejte! Né, ty knížky nevyhazuj! Řekni pravdu. Pozor, nespadni do té jámy! Nepíchni se o nůžky! Měl bys mu to říct – Neměl bys mu to říkat -

Co vyjadřuje imperativ? A každý den piš maily nebo skypuj! (opakování požadovaného děje) Dávej pozor, je to čerstvě natřeno! (napomenutí) Při jídle nemluv! Nenapovídejte! (stálá platnost zákazu) Né, ty knížky nevyhazuj! (výzva k přerušení děje) Řekni pravdu. (rozkaz – mluvčí požaduje dosažení určitého výsledku) Pozor, nespadni do té jámy! Nepíchni se o nůžky! (výstraha) Měl bys mu to říct – Řekni mu to! Neměl bys mu to říkat – Neříkej mu to!

Slovesa determinovaná x nedeterminovaná Jde do školy. X Chodí do školy. Děj probíhá v určitém okamžiku (teď) x děj častý, opakovaný Pes běží za zajícem. X Běhá po městě. Běhá od jednoho k druhému. Pohyb orientovaný jedním směrem. X směrově neurčité, nebo k několika objektům Dvojice: jít – chodit letět - běžet – běhat vézt - vést – hnát - nést – jet -

CVIČENÍ Najděte vidovou dvojici Prohlížet si Dostat Vrátit se Vzpomenout si Říkat Odpovídat Oblékat se Začínat Odpočívat Vysvětlit Otvírat Opravovat

Pokuste se přeložit do cizího jazyka Už jsi ten článek přeložila? Překládala jsem ho celý den. Přeložila jsem ho za tři hodiny. Právě ho překládám. Přineste mi ten přeložený text v pondělí. Přineste mi ten překládaný text v pondělí. Pokaždé, když k nám přišel na návštěvu, přinesl láhev vína. Až to uklidím, skočím nakoupit. Když jsem to uklidil, pustil jsem si rádio. Když se učila, kouřila jednu cigaretu za druhou. Sedávala na zahradě a kouřila. Přinesla buchty a porozdávala je dětem.