ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Advertisements

ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Řeč, jazyk, mluva.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Slohové postupy.
Větné členy.
Osnova rozboru uměleckého textu
Rozbor uměleckého textu
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Věta.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_362_Slohové postupy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Úvaha.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
SLOH ‒ úvaha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Čím chci být Zpracovala: Mgr
Slohové postupy.
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Obecná charakteristika literatury Mgr. Michal Oblouk
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_20 Název materiáluSloh-Charakteristika.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_2C_08_POPIS_UMELECKEHO_DILA Popis listopadu 2011 Popis – úvod, co vše můžeme popisovat, specifika popisu uměleckého.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
Větný rozbor věty jednoduché krok za krokem. Na úvod Zopakujeme si postup při rozboru věty jednoduché.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Námitky proti filozofické reflexi či diskusi a odpovědi na ně
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Ukázka zpracování referátu.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
7. ročník Michaela Hantková
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VÝTAH Mgr. Michal Oblouk.
8. ročník Michaela Hantková
Prezentace a obhajoba zadaného tématu
SLOH A KOMUNIKACE Výtah.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_3C55Čj8_Úvaha
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
SLOH ‒ úvaha.
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk

ÚVAHA - přemýšlení (uvažování) nad problémem - autor vyjadřuje vlastní názor, vysvětluje a hodnotí důvody pro zaujetí určitého stanoviska - osvětluje určitý problém, hodnotí jeho význam a naznačuje jeho řešení neodhaluje nové skutečnosti, ale jevy posuzuje z nového zorného úhlu - základní princip = uvažování, přemýšlení, zdůvodňování a argumentace často se týká aktuálních společenských jevů vyskytuje se v uměleckých dílech, publicistice a vědeckých dílech

ÚVAHA - používáme hodnotící jazykové prostředky (přídavná jména, podstatná jména, příslovce), obrazná vyjádření, řečnické otázky, zvolací věty, obraty podněcující úvahu (zamyslíme-li se, položme si otázku) - může začínat položením otázky nebo např. předložením odlišných pohledů na určitý problém, v další části hledá autor různé možnosti, jak na položenou otázku odpovědět, shromažďuje příklady a důvody – argumenty, kterými svůj pohled obhajuje, text úvahy se zpravidla uzavírá shrnutím - osnova: 1. Úvod – cíl úvahy, uvedení problému 2. Vlastní úvaha – rozbor problému, uvažování, hodnocení, argumentace 3. Závěr – závěrečná myšlenka úvahy, vyjádření svého názoru

Postup při tvorbě Kuřáci mezi námi - základem úvahy je dané téma, problém Kuřáci mezi námi - kolem něj tvoříme myšlenkovou mapu – témata vedlejší, která s hlavním souvisí: kouření, závislost, zdraví, důvody kouření, peníze, dopad na okolí, zákazy kouření - i tato témata dále rozšiřujeme a tvoříme si tematické oblasti: závislost – příčiny, důsledky, rodina zdraví – škodlivost, léčba, rakovina, prevence důvody kouření – podmínky v rodině, stres, chci to zkusit, parta, požitek, povrchnost