Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Počátky polského státu
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Svatý Václav.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Velká Morava 3. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
Počátky českého státu 4.ročník
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mgr. Miloslava Pucandlová
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
BOŘIVOJ A LUDMILA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dějepis Raný středověk 2.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_470.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svatý Václav 28.září.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Počátky Svaté říše římské
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Vznik Svaté říše římské
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Čechy v 9. a 10. století Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Přemyslovci - Svatý Václav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Počátky českého státu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název vzdělávacího materiálu
Velká Morava.
Název vzdělávacího materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Středověk – počátky českého státu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Transkript prezentace:

Přemyslovci – Spytihněv I. a Vratislav I. Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření 2.10.2012 Ročník První Stručný obsah Spytihněv I. a Vratislav I. ještě nedokázali centralizovat moc nad Čechami Způsob využití Výklad nové látky, opakování Autor Dana Rambousková Kód VY_32_INOVACE_18_DRAM15 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Bořivojovi synové Spytihněv I. (vládl v letech 894 – 915) Vratislav I. (vládl v letech 915 – 921) Zatím nedokázali centralizovat moc nad Čechami do svých rukou, dělili se o vládu v Čechách s jinými kmenovými knížaty. Severním sousedem Čechů bylo svobodné knížectví kmene Vislanů = Krakovsko, právě násilím křtěné, r. 900 bylo v Krakově zřízeno biskupství. Z jihovýchodu naše území ohrožovaly ničivé nájezdy Maďarů.

Střední Evropa v 10. století http://aba.wz.cz/mapy/Dejiny_zemi_koruny_ceske_1/03_rise_ceskych_boleslavu_v_10_stoleti.jpg

Východofranská říše Východofranská říše platila Maďarům tribut od r. 924 do r. 933, aby si uvolnila ruce k útokům na Slovany. V té době Sasové zahájili expanzi na území Polabských Slovanů. Spytihněv se orientoval na spolupráci s Bavorskem (Arnulf, Konrád). Vratislav a po jeho smrti Drahomíra se přikláněli k Sasům (Jindřich Ptáčník).

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polabian_Slavs.png

Samostatná práce žáků Jak vypadal život prostých lidí v 10. století? Pomozte si rozborem archeologických nálezů z tohoto období. Kde proběhly archeologické výzkumy slovanských hradišť na českém území? Máte důkazy v české literatuře, že v 10. století zesílil vliv latinských kněží z Řezna?

Kníže Vratislav I. Kníže Vratislav vládl mezi léty 915 – 921. Brzy po svém nastolení nechal vystavět kostel sv. Jiří na Pražském hradě. Po své smrti (13.2.921) byl v ještě ne zcela dostavěném kostele pohřben. Vratislav měl podlouhlý obličej s vysokými očními oblouky, velký orlí nos a výrazné obličejové rysy. Byl vysoký okolo 177 cm. Zemřel pravděpodobně ve věku mezi 45 a 50 lety. Vratislav se oženil s Drahomírou z knížecího rodu Stodoranů ze slovanské větve pohanských Luticů v Polabí. Měli sedm dětí, 3 syny (Václava, Boleslava, Spytihněva) a 4 dcery (nejznámější je Přibyslava).

Opakování Kde sídlila knížata Spytihněv a Vratislav? Znáte některý kmen polabských Slovanů? Kde je najdeme dnes? Jaký vztah měla česká knížata k panovníkům Východofranské říše? Jaké vztahy měli obyvatelé českého území k ostatním sousedům?

ZDROJE http://aba.wz.cz/mapy/Dejiny_zemi_koruny_ceske_1/03_rise_ceskych_boleslavu_v_10_stoleti.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Polabian_Slavs.png http://www.moraviamagna.cz/antropologie/a_vrati1.htm Beneš,Z.: Dějiny středověku, nakl. Práce 2001 Beneš,Z. – Petráň,J.: České dějiny 1, nakladatelství Práce 1997