ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název DUM: Žurnalistika – základní pojmy
Advertisements

Žánry a formáty Žánr (druh, rod, způsob, styl, sloh) je obecné pojmenování pro všechny materiály (díla) se společnými znaky žánrové oblasti např. v literatuře.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
28.1 Jednotky obsahu metr čtverečný cm metr cm2 centimetr čtverečný
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
20.1 Trojúhelníková nerovnost
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Funkční styly.
Styl publicistický Marcela Jurková.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
V Ě CNÁ LITERATURA Mgr. Michal Oblouk.  Odborná, vědecká  Literatura s převládající naučnou funkcí  Zařazuje se do ní: a)Literatura naučného typu (odborné.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Publicistický styl Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Publicistické žánry Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
PUBLICISTICKÝ STYL = NOVINÁŘSKÝ.
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - I
Publicistický styl Znaky a útvary.
63.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor píseň
39.1 MNOHOČLENY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Yveta Hercogová.
Co mají společného tyto obrázky???
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR DIVADLO SEMAFOR – J. SUCHÝ, J. ŠLITR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Šimek a Grossmann – humor a povídky Šimek a Grossmann – humor a povídky.
Publicistické útvary ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_3,4_70 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Joseph Heller Joseph Heller služba u letectva účast ve 2. světové válce.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk. ŽURNALISTIKA  popisuje novinářské povolání i produkty této činnosti, které přinášejí informace o aktuálním společenském.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr.Radka Škulaviková ČísloVY_32_Inovace_3443 NázevZákladní novinářské žánry Téma hodinyZákladní novinářské.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Zdeněk Dorazil, Veronika Fojtů, Nela Schmidtová, Tereza Pospíšilová
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
O útvarech, žánrech a textech
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
Co mají společného zlomky
1. Co mají společného násobky těchto čísel?
1. Najdi násobky čísel 4 a Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické.
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
PUBLICISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7 1. ???
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
9. ročník Michaela Hantková
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 6
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název: Publicistický styl Autor: Mgr.Andrea Jílková
1. Co všechno umíš určit u trojúhelníku?
O útvarech, žánrech a textech
Publicistický styl - úvod
Elektronická učebnice - I
1.
Transkript prezentace:

ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ Jak nás média informují? Informují média o jedné události stejně? Proč se liší pohledy jednotlivých médií? Je přípustné, aby nás média informovala různě? Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co už o tématu znám. Mezi nejrozšířenější masová média (masmédia) patří: periodický tisk, rozhlas, televize, internet . Do publicistického stylu řadíme tři druhy žánrů: zpravodajské : zpráva, rozhovor, inzerát, referát, analytické: glosa, úvodník, komentář, recenze, beletristické: reportáž, fejeton, črta, sloupek.

Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Některé funkce médií v demokratické společnosti Funkce informační Média mají poskytovat nezávislé a objektivní informace. Funkce kontrolní Média mají kontrolovat politickou a výkonnou sféru společnosti. Funkce vzdělávací Média se mají podílet na výchově a vzdělávání společnosti.

? Před četbou textu Mohla by média o nějaké události Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Před četbou textu Co by mohlo vést média k tomu, aby informovala předpojatě? ? Jak rozumíš slovu předpojatost? Pokus se ho vysvětlit a uvést příklad. Mohla by média o nějaké události informovat předpojatě?

Četba textu viz příloha. Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Četba textu viz příloha. Přečteme si několik ukázek z různých deníků. Budeme se soustředit, jak se liší informace . Budeme zkoumat informace o úmrtí A. Grebeníčka. Zkoumejme a porovnávejme informace z různých zdrojů: a) Jaký byl A. Grebeníček? b) Co vykonával v 50. letech 20. st. c) Dopustil se něčeho trestuhodného? d) Kdo usiloval o jeho odsouzení? e) Byl souzen? Proč?

? Procvičení Vysvětli souvislost pojmů s médii. masmédia sloupek Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Procvičení Vysvětli souvislost pojmů s médii. ? masmédia sloupek informační funkce kontrolní funkce publicistika předpojatost fejeton recenze reportáž úvodník glosa reportáž

informovat inform I would like to speak English. novinář journalist Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace I would like to speak English. novinář journalist informovat vychovávat educate inform news zprávy kontrolovat monitor

Zpětná vazba: zprávy z různých zdrojů Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Zpětná vazba: zprávy z různých zdrojů Znáš nějaký případ, kdy média informovala o jedné události různě? O jaký konkrétní případ se jedná? Která média se podílela na odlišném informování? V čem konkrétním se informace jednotlivých médií lišily? Proč média informovala o jedné události různými způsoby?

Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace RUTOVÁ, Nina a kol. Média tvořivě. 1. vyd. Kladno: Aisis, 2008. ISBN 9788090407114