Památník Velké Moravy – Staré Město

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Navštivte hlavní město České republiky
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Prezentace Praha.
… správný cíl vaší cesty!
Anthropos Brno 2008 Exkurze žáků 6. třídy ZŠ Krucemburk.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Valná hromada MAS Šluknovsko Společenský klub Střelnice Varnsdorf 19. října 2013.
Školní výlet Praha Ukážeme si, co všechno jsme v Praze viděli :)
SLOVENSKO Typy na výlet
OBLAST 2: POSÍLENÍ VĚDOMÍ, HISTORIE A EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Miroslav Vaškových Slovácké muzeum v Uherském Hradišti EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV.
Středočeský kraj.
Historické prameny.
Bazilika svatého Václava
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_15 Název materiálu: Kulturní památky 1 Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží.
DĚDICTVÍ NAŠICH PŘEDKŮ OBLASTI PODPORY: v. Udržení kulturního dědictví venkova realizací stálé výstavní expozice a muzea s nabídkou místních kulturních.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
PAMÁTKY PRAHA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Brno.
Opava.
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Darek Matwikow Jan Jelínek
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/52 Anotace Za vlády Lucemburků – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
Autor: Lukáš Vávra. POLOHA  Vizovice se nachází na Moravě, ve Zlínském kraji. Vizovice Znak města.
Praha.
Praha Andy Poláková.
Město Brno.
Leží na severozápadě od naší republiky. Je rozdělen na 16 spolkových zemí. Za sousedy má nejen nás, ale i Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Francii, Belgii,
Velká Morava.
VELKÁ MORAVA.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_6.ročník 20_Znojmo Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace města.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Cheb Anna Daňková.
Naše škola.
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_9SJ-4
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
RISKUJ! VY_32_Inovace_01MT-3 autor: Mgr. Tereza Mačková
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
CHŘIBY.
PRADĚD Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Praděd.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Židovské město v Praze.
VY_32_INOVACE_
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Transkript prezentace:

Památník Velké Moravy – Staré Město Autor: Barbora Raganová

Památník Velké Moravy se nachází ve Starém Městě.

Památník Velké Moravy - byl vybudován v letech 1959-1960 patří mezi nejvýznamnější národní kulturní památky České republiky od roku 1969 je národní kulturní památkou

- Byl objeven archeologem Vilémem Hrubým roku 1949. - Církevní stavbu obklopovalo ve velkomoravském období rozsáhlé pohřebiště.

Historie Památník Velké Moravy byl vybudován nad základy hřbitovního kostela z 9. století Pohřbeni zde byli jak příslušníci velkomoravské nobility s bohatou výbavou se zbraněmi a šperky, tak i lidé chudí, zemědělci a řemeslníci. Doposud zde bylo prozkoumáno přes 2000 hrobů

Novinky Dnem 16. ledna 2010 byl památník otevřen pro veřejnost. Multimediální expozice Využívá dvou desítek figurín v životní velikosti k modelaci výjevů života a práce našich předků. Nová expozice je založena na příběhu jednoho konkrétního člověka pohřbeného v 9. století na pohřebišti ve Starém Městě „Na Valách“.