AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název prezentace (DUMu): Chemické složení rostlinného těla
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: 708 708 61 Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem republiky Vzdělávací oblast Člověk a příroda AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_05_P8_Bartonkova TÉMA: Složení potravy OBSAH: Složení potravy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2364

Anotace Hodina je zaměřena na základní složky potravy – cukry, tuky, bílkoviny, voda, minerály a vitamíny. Žáci budou umět vysvětlit, proč je důležitá rozmanitost potravy pro člověka. Uvedou, ve kterých potravinách jsou obsaženy jednotlivé složky potravy. Doplňující otázky slouží k formování osobnosti žáků, vedou je k zamyšlení nad tím, zdali je jejich strava správná a vyvážená. Zároveň hodina obsahuje mezipředmětové vztahy, kdy se žáci mají zamyslet nad svými stravovacími návyky. Hodina je vytvořena tak, aby byla odučena v multimediální nebo počítačové učebně.

Složení potravy

Složení potravy výživu dělíme z hlediska: závisí na: kvantity kvality množství potravy kvality složení potravy závisí na: věku druhu činnosti dalších podmínkách K čemu vede nedostatek potravy? Uveďte choroby, které souvisí s příjmem potravy. Proč musí být strava člověka rozmanitá? Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?

Složení potravy bílkoviny sacharidy tuky voda minerální látky vitamíny

BÍLKOVINY jsou základní stavební jednotkou těla mají význam pro: růst organismu obnovu tkání nachází se v: potravinách živočišného původu mléko, maso, vejce rostlinách luštěniny (hrách, sója) děti – 3-4 g / 1kg váhy dospělí 1g / 1 kg Uveďte, proč příjem bílkovin je u dospělých nižší než u dětí.

Sacharidy jsou zdrojem energie slouží jako stavební materiál přijímáme je: v podobě škrobu brambory, rýže, pečivo ve formě cukru celulóza přijímáme ji v ovoci a zelenině jako vlákninu neumíme ji strávit je pro činnost trávící soustavy nezbytná glukóza a fruktóza jsou obsaženy v ovoci jedná se o jednoduché cukry

Tuky jsou taktéž zdrojem energie jsou důležité pro přijímání vitamínů rozpouští se v nich vitamíny A, E, D, K rozlišujeme: rostlinné – v plodech rostlin (oleje) palma olejná, kokos, olejniny (řepka, slunečnice) živočišné obsahují více cholesterolu máslo, sádlo

Voda lidské tělo obsahuje 60% vody denní příjem pitná voda měli bychom vypít 1 – 2 litry vody je závislý na mnoha okolnostech (roční období, fyzická námaha, nemoc apod.) pitná voda musí být zdravotně nezávadná nezávadnost ověřují hygienické stanice Jak nazýváme stav, při němž má tělo nedostatek vody? Které nápoje jsou pro člověka vhodné a které nikoliv?

Příprava pitné vody

Minerální látky jsou nezbytné pro: růst organismu metabolismus dělíme je na: makroprvky Ca, P, Na, K, Cl, Mg a S stopové prvky Fe, Cu, Zn, Mn, Co, Mo, I, F, Se a další

vitamíny 1. rozpustné v tucích 2. rozpustné ve vodě A – tvorba barviv na sítnici E – antioxidant D – vstřebávání Ca a P K – mineralizace kostí 2. rozpustné ve vodě C – podporuje tvorbu protilátek B – B komplex – látkové výměna ve svalech a nervové tkáni, krvetvorba Co může způsobit nedostatek vit. A? Uveďte zdroje vit. C.

Já a moje stravovací návyky Úkol na doma Napište úvahu na téma: Já a moje stravovací návyky

Citace KVASNIČKOVÁ, D., FAIERAJZLOVÁ, V. a kol. Ekologický přírodopis pro 8. roč. ZŠ. 2. upr. vyd. Praha : Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-477-5. KOPECKÝ, Miroslav; CICHÁ, Martina. Somatologie pro učitele. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2005, ISBN 80-244-1072-9. Ilustrace: Kliparty office NEUVEDEN. Minerály (minerální látky) [online]. [cit. 3.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prozdraveziti.cz/mineraly-mineralni-latky- NEUVEDEN. Komenského66 [online]. [cit. 3.1..2013]. Dostupný na WWW: http://www.komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB-CHEMIE8/obrazky/upravavody1.jpg